• 瀏覽: 2,005
  • 回覆: 17

唔識咪吹
我識得一位屯門醫院急症科醫生
加班費每小時1000元

網絡上太多假訊息🤔🤔

講教師果段仲好笑
你當教協黃老師傻架 ?

香港做教師放假日數絕對比內地同行長好多
人工更加唔洗多講,就算係按分位數,都遠比內地好
宜家文憑教師起薪 pt 14 係三萬一個月,起薪wor
過去十年起薪加左超過一萬

樓主你唔識野唔好出黎七

香港咁多個專業, 醫生同教師可以話最薪高糧準果兩個
唔明樓主點解可以七到搵呢兩個職業黎講

講到尾都係地產霸權勢力太大
香港有半數勞動力係為地產佬流出的

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-20 09:12 AM 發表
香港簡直不是人住的!是資本主義的奴隸城!

內地醫護同教師仲薪高糧凖,工作時間短!

但你睇香港醫護,36小時 on call, 簡直人都癲,但又不是有 OT 錢喎!

教師仲癲,平日已經改簿,反屋企備課出卷無休息,星期六日都要返去搞家長日、親子日,根本無假放!仲要唔轉D contract工做長工,不斷叫 TA 做正式 teacher 嘢!但出 TA 糧!

因為政府都無錢!
香港政府真係好PK! ...
噤重晤走去私人市塲?

出去一片天…………

點解晤走?你 懂的 !

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-20 09:12 AM 發表
香港簡直不是人住的!是資本主義的奴隸城!

內地醫護同教師仲薪高糧凖,工作時間短!
因為政府都無錢!
香港政府真係好PK! ...
網絡上的幾種人。
國粉,即冥國粉、刮民黨粉。
民逗,即皿煮逗士。
美分,即拿美爹酬勞發帖的工作犬。
慕洋犬,即跪食洋腸的寵物犬。
黃絲,即反中港燦。
輪子,即弱智法輪功門逃。
反共者,即投靠洋爹反共的二五仔。
此外還有精日、印吹、台蛙等各色人等,組成了形形色色的失敗者聯盟。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-20 04:41 PM 發表

咪信假訊息!今年當然要放暑假,但以往係七月中都要返工,收插班生,交流...八月十號已經要人返去開會,學生編班?
7月+8月
共有62日
你個教師
返左幾多日工 ?

但你睇香港醫護,36小時 on call, 簡直人都癲,但又不是有 OT 錢喎!

===================

冇間醫院要36hr on call!?!?  冇OT?  係冇因為吾會有overtime.  知唔知咩叫SHS?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-20 04:41 PM 發表

咪信假訊息!今年當然要放暑假,但以往係七月中都要返工,收插班生,交流...八月十號已經要人返去開會,學生編班?
暑假日日返去開會?
甚至同試升學生補課,好多個學校都另外請人做,唔通幾廿個先生都唔得閒?
不過就係校長廢事搞到同事面左左,反正政府埋單

戇鳩仔,你未做過就唔好聽埋D 七手料,流架。

鍵盤翻頁
左右