• 瀏覽: 11,761
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
+7
泰國可以好狠,當年美國搶他信民選政權,他信發起黃衫軍聚集曼谷,被新政府四面包圍,黃軍阿頭上台講野被遠距離射頭亡,新政府倒塞四面道路,話黃軍放火燒30層商場,其實我估係政府燒,然後軍車入黃軍總部,全部殺光

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-9-20 07:54 發表
學生永遠好騙又好用.
歷史話比我地,當代嘅最高學府學生係最好呃。因為佢地總以為自己高人一等(自以為是)、又以為自己滿懷理想(雖然係歪埋)可以改變一切(其實是行錯路)。

攪唔成的~美國佬攪顔色革命成事有兩大主要原素,1~國家經濟卜哂街,2~國內宗教分裂(即中東回教分,什葉派,遜尼派),,泰國呢~? 衰到乞米嗎~? 仲有全國90%佛教,,由細教育,,泰皇位列神位必需尊敬,及對僧侶如父母,,軍國軍方歷任軍頭無論立塲如何,,面對泰皇,必定恭恭敬敬,泰皇冇軍權,但祗需一句,泰國軍方必定依隨,美國佬真係攪泰國,,得益係中國,,東盟泰國既份量比重好大,,你去攪佢即係推泰國100%倒向中國,,所以美國成日都幫中國扶搖直上,,,川建國同志真係做到嘢~....

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-9-20 07:54 AM 發表
學生永遠好騙又好用.
大家都唔忍心打小朋友😓😓

引用:
原帖由 ypy906 於 2020-9-20 08:39 AM 發表
四方果之峰好靚仔
被利用的都是骨骼精奇,包括個位環保囡🤔🤔

引用:
原帖由 kenchan42015 於 2020-9-20 07:48 AM 發表
泰國反政府示威持續,數百人周六(19日)起在首都曼谷國立法政大學校園徹夜留守,要求總理帕拉育下台之餘,亦同時高呼改革皇室

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200919/photo/bkn-20200919200335267-0919_00912_001_01b.jpg?20200919200411

扑街美國又搞事,正賤種!

新聞來源連結:

...
用得近鏡拍攝再吹有十萬人
大多數都係大話
因為佢地唔想俾你睇到真相

信者得膠

引用:
原帖由 willy222 於 2020-9-20 09:41 AM 發表

歷史話比我地,當代嘅最高學府學生係最好呃。因為佢地總以為自己高人一等(自以為是)、又以為自己滿懷理想(雖然係歪埋)可以改變一切(其實是行錯路)。 ...
你講果三樣嘢係結果,但點解佢哋有咁嘅想法,就要在源頭處理,因為果班係成年人有目的,所以一定要狠處理,不要手軟

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-9-20 09:47 AM 發表
攪唔成的~美國佬攪顔色革命成事有兩大主要原素,1~國家經濟卜哂街,2~國內宗教分裂(即中東回教分,什葉派,遜尼派),,泰國呢~? 衰到乞米嗎~? 仲有全國90%佛教,,由細教育,,泰皇位列神位必需尊敬,及對僧侶如父母,,軍國軍方歷任軍頭無論立塲如何,,面對泰皇,必定恭恭敬敬,泰皇冇軍權,但祗需一句,泰國軍方必定依隨,美國佬真係攪泰國,,得益係中國,,東盟泰國既份量比重好大,,你去攪佢即係推泰國10 ...
川建國同志 功在黨國 !
支持侵侵連任 !

引用:
原帖由 乳露君瞻 於 2020-9-20 08:38 AM 發表
哇,班弱智仔胃口真係大,連泰王都想搞啊?你以為泰國係香港咁撚多黑記、黑媒、黑政棍咩。
我不是泰國人,未必好熟泰國政治
一般印像來說,泰王沒有實權,也不參與政府決策,改不改革皇室,有乜關系?

巴育的問題反而是核心
軍人發動政變奪權
就算在中國,這也是絕不可以發生,沒有可能獲得支持
奪權之後,改了憲政,讓軍方基本上操縱國會
一般人也不會接受
何況只談理想的學生?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-20 11:27 AM 發表

https://youtu.be/fJjtZP0lL5s
這個歌好像在哪裡聽過,好耳熟
成班愚港暴牲也唱過。孤星淚的歌?

睇真啲, 原來全世界玩政治都係一個mode唔會好大分別

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-9-20 11:45 AM 發表

前泰皇之前和軍方都系互相利用
軍方利用泰皇極高威望,泰皇利用軍方保持政治影響力
現在這個泰皇威信已經在泰國人民心裡一落千丈,反泰皇其實是反軍方
也有種可能系軍方背后煽動徹底剔除泰皇的影響力,然后軍方表面交權
實際上還是泰國的話事人操縱泰國政治 ...
首先我重新我不熟泰國政治
問題是泰王的威望,是社會/人民對他的認同
改革,能革掉皇室的威望?

如果他利用自己的威望,去做不合乎人民利益的事
他還有威望?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]