• 瀏覽: 1,306
  • 回覆: 10

https://www.pewresearch.org/global/2020/09/15/us-image-plummets-internationally-as-most-say-country-has-handled-coronavirus-badly/

訪問的都是美國盟友
日韓認為係美國
歐洲普遍認為係中國

世界正在轉動!
如果在訪問中國,結果又係點呢?

只要美元是世界最大的國際結算貨幣,只要美國有最強的金融業,儘管美國現在不是最大的制造業國家,未來GDP也可能被超過,但只要美元霸權和金融業不倒,美國就有經濟強權的主導權,至少仍然占據優勢地位。

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-9-20 03:48 AM 發表
只要美元是世界最大的國際結算貨幣,只要美國有最強的金融業,儘管美國現在不是最大的制造業國家,未來GDP也可能被超過,但只要美元霸權和金融業不倒,美國就有經濟強權的主導權,至少仍然占據優勢地位。 ...
2008,已証明美國金融系統是不可靠.

現在,更嚴重.

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-9-20 09:22 AM 發表

現在,更嚴重.
哪裡比較可靠? 🙏🏻

引用:
原帖由 dzdz 於 2020-9-20 09:26 AM 發表

哪裡比較可靠? 🙏🏻
首先,要理解什麼是金融,什麼是經濟.

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-9-20 09:27 AM 發表

首先,要理解什麼是金融,什麼是經濟.
我只想哪裡比較可靠 🙏🏻💰

謝謝!

引用:
原帖由 dzdz 於 2020-9-20 09:28 AM 發表
我只想哪裡比較可靠 🙏🏻💰謝謝!
你從哪買東西,哪裡的貨幣就是最可靠

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-9-20 09:22 AM 發表

現在,更嚴重.
依個都唔知玩到 幾多倍槓桿🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-11-25 12:38 PM 發表

依個都唔知玩到 幾多倍槓桿🤔🤔
是的,世界很怪.
我自己手上#01070 TCL.市盈率只是PE4左右 (面值PE6.X 第三季業績大升) 都無咩人買.
TCL QLED 面板,牛龜咁大,
iPhone 吹到個手機面板幾好,
其實一樣係QLED,只得6寸.
Apple PE35倍.

不過, 20/80.  真正贏錢只有20%人

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-11-25 12:46 PM 發表

是的,世界很怪.
我自己手上#01070 TCL.市盈率只是PE4左右 (面值PE6.X 第三季業績大升) 都無咩人買.
TCL QLED 面板,牛龜咁大,
iPhone 吹到個手機面板幾好,
其實一樣係QLED,只得6寸.
Apple PE35倍.

不過, 20/80.  真正贏錢只有20%人
定律係死的, 莊家才真🤔🤔

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-9-20 03:48 發表
只要美元是世界最大的國際結算貨幣,只要美國有最強的金融業,儘管美國現在不是最大的制造業國家,未來GDP也可能被超過,但只要美元霸權和金融業不倒,美國就有經濟強權的主導權,至少仍然占據優勢地位。
有一個好大嘅"如果"喺大前提嗰樹。

呢嗰"如果",喺2008年已經千瘡百孔。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]