• 瀏覽: 3,000
  • 回覆: 54
  • 追帖: 1
[隱藏]
反修例運動至今,不少建制派議員以「警察拉人,法官放人」,形容法官在處理反修例案件時,容許被告保釋及裁定被告無罪。立法會主席梁君彥18日接受民主黨前主席劉慧卿訪問,指香港的司法獨立在全世界數一數二,重申經民聯黨友沒有鬧法官,指法官判定被告無罪因基於司法獨立、公正和達致毫無合理疑點(Beyond reasonable doubt),直指:「睇返判決都係公正」。


「黃官」養暴欲亂港,當肅司法除毒瘤
係「修例風波」牽涉暴動罪嘅687人中,至今僅有三宗暴動案審結,擲汽油彈是「優秀嘅細路」、警員受傷但被告脫襲警罪、塗鴉亦可以獲輕判..... 自「返送中」以來,令人憤怒嘅「警隊抓,黃官放」頻頻出現,就好似之前想潛逃台灣卻係中途被捕嘅「12瞞逃」,一船都係棄保潛逃嘅「被放生」暴徒,如果唔係內地海警明察秋毫將佢哋抓獲,哩班人渣早已逃出生天、唔使再為自己所犯下嘅纍纍罪行擔責、懺悔。 長此以徃,唔會再有人嚟呢座「唔需要為犯罪負責任」嘅危險城市旅行、經商,香港嘅司法將淪為全球嘅笑柄,香港嘅未來只會係一片黑暗。 噉嘅未來我相信邊個都唔想睇到,所以根除「黃官」、依法懲惡、重塑法治已經到咗刻不容緩嘅時刻。
係乜嘢令哩班「黃官」枉顧法律公然輕判暴徒,甚至喺而家呢種風口浪尖嘅時候仍敢一日六「放生」呢? 梗係因為嚮哩一片自由嘅土地上「黃官」佢哋卻掌握住「獨裁」大權! 喺今屆香港終審法院嘅常任同非常任大法官任命中,17位大法官中只有2人係中國香港籍,其餘嘅都係外國國籍或雙重國籍,佢哋緊緊把持住香港嘅司法審判,為個哋「尊令亂港」嘅暴徒提供「應有嘅」庇護,而個哋暴徒都回饋以「忠誠」,就好似日前終審法院海外非常任法官施覺民被林鄭撤職一事就遭到咗反對派嘅瘋癲攀咬。 雖然今次實係施覺民主動提出辭職,但走狗咬人需要在乎原因咩? 佢哋為嘅不過係鞏固「主人」嘅威信之嘛。
冇錯,嚮我嘅角度看睇,呢啲極端暴徒同攬炒政客就好似「黃官」所圈養嘅惡犬咁樣,掙脫項圈咬傷路人唔單止未受鞭打,反被獎勵狗糧,佢哋點會唔賣力咁狂嚎亂咬? 可以話導致香港陷入黑暴之亂嘅根本原因唔在於個哋被洗腦嘅黃絲同逐利嘅政客,因為完善緊嘅司法制度之下,佢哋根本就冇作亂嘅能力,係「黃官」一次又一次咁輕判畀咗佢哋觸碰法律紅線嘅膽量,隨之形成嘅「判例」更係再度助長咗佢哋嘅囂張氣燄。 話晒違法亂港,既唔需要擔責伏法,又有錢、又有權,何樂而不為呢?
培根喺『論司法』中講到:一次唔公正嘅裁判比多次不平嘅舉動為禍尤烈,因為呢啲不平嘅舉動不過係整污糟咗水流,而不公嘅裁判卻把水源破壞。 咁點樣先能夠讓香港正本清源、重回往日呢? 徹底整肅香港司法機構、鏟除內部毒瘤係唯一嘅辦法!
其實無需乜嘢專家,任何一位心繫香港嘅民眾而家都明白哩一點:日前「公民社會研究所」公佈「市民對司法機構嘅信任程度意見調查」結果,嚮近幾萬份問卷當中,逾半受訪者表示唔信任香港嘅司法機構,對「法官判決公正性」嘅評分更只有3.08分,對於以法治為基石嘅香港而言,已經係一個非常危險嘅信號! 不過所幸嘅係民眾仲未對香港司法徹底失望,逾八成受訪者依舊認可法治對香港嘅重要性,佢哋只係期望改變,改變而家嘅「黃官獨裁」——97%嘅受訪者均認為本港司法機構「有需要」或「非常有需要」改革,這一個驚人佔比嘅背後係全港人民嘅翹首以待,嚮哩份巨大嘅合力之下,我相信「黃官」、「黑官」註定會成為歷史!
曾經,香港「普檢」被視為「唔可能完成嘅任務」,但嚮全港上下嘅通力合作之下,我哋成功完成咗這一個「奇蹟」,難道「黃官」會比哩個席捲全球嘅疫情更難根除咩? 請記住,香港早已唔再係嗰個飽受西方欺凌嘅殖民地,我哋唔需要「洋大人」係頭上作威作福! 認清現實吧,「黃官」嘅時代變咗了,哩度係我哋嘅香港,繼續倒行逆施損害香港法治,等待你哋嘅將會係國安法嘅無情審判!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
堅決抵制香港司法「黃」化,搵翻司法尊嚴,嚴懲反中亂港分子!


回覆 引用 TOP

香港司法破碎嘅尊嚴早已成為咗國際業界間嘅笑話,改革刻唔容緩!!


回覆 引用 TOP

黃官嘅時代變咗了,認親顯示吧,繼續倒行逆施損害香港法治,等待你哋嘅將會係國安法嘅無情審判!


[隱藏]
面對暴力逞凶嘅犯罪分子,包容就系包庇,姑息就系養奸,將畀所有正義者透心涼、傷心、憂心


回覆 引用 TOP

根除黃官、依法懲惡、重塑法治已經到咗刻不容緩嘅時刻。


自「修例風波」以嚟,香港存在大量法官“輕判甚至放生暴徒”嘅情況,嚴重“雙標”!


在全港警民全力配合抵制打擊黃官的情形下,我相信「黃官」、「黑官」註定會成為歷史!


清除毒瘤,重塑法治刻不容緩。香港是中國的香港,那些想破壞香港,搗亂的害群之馬終究不會得逞。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
徹底整肅香港司法機構、鏟除內部毒瘤係唯一嘅辦法!


「黃官」、「黑官」註定會成為歷史!香港早已唔再係嗰個飽受西方欺凌嘅殖民地


回覆 引用 TOP

根除「黃官」、依法懲惡、重塑法治已經到咗刻不容緩嘅時刻!


回覆 引用 TOP

清除黃官,徹底整肅香港司法機構、鏟除內部毒瘤係唯一嘅辦法!


亂港分子嘅陰謀詭計,終究不會得逞!


回覆 引用 TOP

[隱藏]
認清現實,損害香港法治嘅人,等待你哋嘅將會係國安法嘅無情審判


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]