• 瀏覽: 1,502
  • 回覆: 9
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 03:48 PM 發表
如果退休,拎咗退休金,仲唔上去買樓,過兩年,你半層都唔夠錢買!

可惜宜家香港銀碼太大,又要借 ...
窮逼,你是做什么工作的,月收入多少?
還在住劏房嗎窮逼

大陸大把城市樓價唔洗一千一呎
大灣區都大把城市唔洗二千一呎
貴有貴住, 平有平住, 退休唔通要住福田咩

井底之蛙

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-21 01:04 AM 發表

買樓係要睇埋 resell value, 先可以保值!
賣不出去的樓,我話之你買時值一千萬!
但有病,你賣不出去,不能拎錢醫病,咁點算?

而 resell value, 主要係睇兩樣嘢:

1. 該市係咪俾人搵到咁多錢?

2. 新供應量是否很少,以至買不起新樓的人,一定要轉投二手市場? ...
一兩千一呎都要諗 resell value, 咁撚窮唔好買樓退休.

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-21 01:04 AM 發表

買樓係要睇埋 resell value, 先可以保值!
賣不出去的樓,我話之你買時值一千萬!
但有病,你賣不出去,不能拎錢醫病,咁點算?

而 resell value, 主要係睇兩樣嘢:

1. 該市係咪俾人搵到咁多錢?

2. 新供應量是否很少,以至買不起新樓的人,一定要轉投二手市場? ...
我有個friend 十年前喺南山大學區250萬買咗個1000呎單位 而家放盤放咗兩年都冇人買

深圳,北京,上海地區樓價好貴,但唔同香港,內地人都有"鄉下返",有退路,可以休息下重新出發
內地3,4線城市,樓價同物貴都平地無人要

但ON9 香港年輕人就支持漢奸走狗泛民阻政府搵地起樓,自己又返唔到"鄉下",最後做漢奸
困死系"香港國"

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 03:48 PM 發表
如果退休,拎咗退休金,仲唔上去買樓,過兩年,你半層都唔夠錢買!

我如果拎到 MPF , 會咁樣部署:假設 150萬,full paid 可以買一層,但我拆開做兩份首期買兩層!

一層自住,一層收租,港樓亦收租!

全部由租客代供及賺助生活費!

出年樓價升到double,你的資産不只是300萬,而是600萬減150萬,你係有450萬 剩資產值!

這就是槓桿效應!

可惜宜家香港銀碼太大,又要借 ...
萬一跌呢?條數點計?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]