• 瀏覽: 1,172
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
如果退休,拎咗退休金,仲唔上去買樓,過兩年,你半層都唔夠錢買!

我如果拎到 MPF , 會咁樣部署:假設 150萬,full paid 可以買一層,但我拆開做兩份首期買兩層!

一層自住,一層收租,港樓亦收租!

全部由租客代供及賺助生活費!

出年樓價升到double,你的資産不只是300萬,而是600萬減150萬,你係有450萬 剩資產值!

這就是槓桿效應!

可惜宜家香港銀碼太大,又要借人頭,已經無得玩!

不過,黃絲就唔好上去買了,費事好似扯米字旗婆婆咁,俾人拉咗去坐監!

熱賣及精選
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 03:48 PM 發表

如果退休,拎咗退休金,仲唔上去買樓,過兩年,你半層都唔夠錢買!

可惜宜家香港銀碼太大,又要借 ...
窮逼,你是做什麼工作的,月收入多少?
還在住劏房嗎窮逼

回覆 引用 TOP

大陸大把城市樓價唔洗一千一呎
大灣區都大把城市唔洗二千一呎
貴有貴住, 平有平住, 退休唔通要住福田咩

井底之蛙

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-20 09:10 PM 發表

大陸大把城市樓價唔洗一千一呎
大灣區都大把城市唔洗二千一呎
貴有貴住, 平有平住, 退休唔通要住福田咩

井底之蛙
買樓係要睇埋 resell value, 先可以保值!
賣不出去的樓,我話之你買時值一千萬!
但有病,你賣不出去,不能拎錢醫病,咁點算?

而 resell value, 主要係睇兩樣嘢:

1. 該市係咪俾人搵到咁多錢?

2. 新供應量是否很少,以至買不起新樓的人,一定要轉投二手市場?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-21 01:04 AM 發表

2. 新供應量是否很少,以至買不起新樓的人,一定要轉投二手市場? ...
一兩千一呎都要諗 resell value, 咁撚窮唔好買樓退休.

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-21 01:04 AM 發表

2. 新供應量是否很少,以至買不起新樓的人,一定要轉投二手市場? ...
我有個friend 十年前喺南山大學區250萬買咗個1000呎單位 而家放盤放咗兩年都冇人買

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...

回覆 引用 TOP

深圳,北京,上海地區樓價好貴,但唔同香港,內地人都有"鄉下返",有退路,可以休息下重新出發
內地3,4線城市,樓價同物貴都平地無人要

但ON9 香港年輕人就支持漢奸走狗泛民阻政府搵地起樓,自己又返唔到"鄉下",最後做漢奸
困死系"香港國"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-21 06:54 AM 發表

一兩千一呎都要諗 resell value, 咁撚窮唔好買樓退休.
咁全世界有九成人不用退休了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 03:48 PM 發表

我如果拎到 MPF , 會咁樣部署:假設 150萬,full paid 可以買一層,但我拆開做兩份首期買兩層!

一層自住,一層收租,港樓亦收租!

全部由租客代供及賺助生活費!

出年樓價升到double,你的資産不只是300萬,而是600萬減150萬,你係有450萬 剩資產值!

這就是槓桿效應!

可惜宜家香港銀碼太大,又要借 ...
萬一跌呢?條數點計?

引用:
原帖由 pherrows 於 2020-9-21 10:53 AM 發表

萬一跌呢?條數點計?
點會跌?咪亂 up! 散播不利角加謠言,小心犯角on 發!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]