• 瀏覽: 29,655
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+22
引用:
原帖由 Domson 於 2020-9-19 02:34 PM 發表
還有人說這話證明還沒丟掉幻想

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-9-19 02:59 PM 發表

現在解放軍天天來,一天比一天近,就看看呆灣那個人唔生性,開一槍。。。
那呆島就可以收皮了。。。
美國佬肯定暗示了菜八婆什么事
今天八婆說台灣有決心邁出那一步

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-9-19 03:27 PM 發表
武統台灣
雞蟲,你怕唔怕打仗?
開個玩笑

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-19 03:07 PM 發表
如果大陸絕小小既。今次台灣就如當年被圍長春。困佢一兩年,無人去旅遊,台灣出去後心驚肉跳,每日有戰機系領空盤飛。兩年內肯定內亂。。你反擊就開戰 ...
根本不用圍
只要長時間保持台海危機的熱度
讓人感覺戰爭就快爆發
資本都會撤走

引用:
原帖由 花生之友 於 2020-9-19 03:44 PM 發表
開戰就大鑊了啲黃屍,到時香港實好似文革咁一隻隻黃狗比人拉出街打。黃狗真係有得走好走快啲移民。
香港唔系一直在文革咩?
黃衛兵多如曱甴

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-19 11:17 PM 發表

解放軍等緊佢俾嘅後果,但台灣當局就得個講字,中共話唔該快啲行動啦,唔係只係識得警告,中共等緊呢個藉口去攻台呀。
相信台灣再唔做出實際行動,解放軍真係會飛下埋啲,飛下埋啲,最後一嘢飛入台灣直奔台北,咁就連武統都唔駛,直接接管政權啦。 ...
據台灣“中時電子報”9月18日報道,解放軍軍機昨天越過所謂“海峽中線”,台軍喊話“你已飛過‘海峽中線’,立刻轉向脫離”,解放軍飛行員則“霸氣”回應:“沒有‘海峽中線’”。台軍方人士說,解放軍飛行員是制式回答,現在只要過“中線”,都會這么說,兩邊都沒有情緒性對話。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-9-20 12:37 PM 發表

當然更早啦,咁至有中華民國統冶全中國時刻存在過。但經唔起考驗,至會被人民舍棄,比共產黨乘機取代咗,呢樣係人民選擇投共,民國由主場變作客逆轉,兵敗如山倒,退守祗係苟且偷生之嘛。和平統一看來祗是一相情願,妙想天開。民國最錯係自己退出聯合國,令自己迴轉空間更少選擇。 ...
不退出也被踢走啦
學學歷史啦
蔣介石早就知道投票會輸,裝腔作勢說自己退出

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-9-20 01:17 PM 發表

又唔見南北韓係咁?東西德呢?又係段估無痛苦嗎?當年中共都未必有能力趕到佢走啦。
這個問題解釋過一百遍
現在五常里創世國註冊名系中華民國
把蔣介石踢走系經過投票表決的,台灣理論上系可以用中華民國從反五常
只繫到現在為止沒有一個國家提出議案
大佬好好讀讀歷史好嗎?
真的解釋了一百遍,好累好累

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-9-20 01:17 PM 發表

又唔見南北韓係咁?東西德呢?又係段估無痛苦嗎?當年中共都未必有能力趕到佢走啦。
天天腦補,你腦洞到底多大?

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-9-20 01:52 PM 發表

歸入中華民國,就唔等於係中國咩?咁唔該台灣島正名啦,仲意思自稱中華民國?唔覺得羞澀?成日話中共竊國,又唔去討伐,咁算點? ...
你個弱智搞清楚裡面邏輯啦
蔣匪和大陸爭奪的系中國代表權
唔系兩個中國
要想爭取加入聯合國連門都沒有可能

引用:
原帖由 Driveffun 於 2020-9-20 02:14 PM 發表

老尾已經淪落到白紙黑字都唔承認啦!仲「暗示」?
咪玩啦!
都說了系暗示
一語雙關
隨時可以不承認

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]