• 瀏覽: 14,035
  • 回覆: 215
+9
最近法院不停就早前的社會運動一些犯罪行為進行判決,不同陣營人士對裁決有不同反應。藍營「大聲公」立法會議員何君堯已發起「KOL推動:改革司法制度,全民聯署」,曾經參選挑戰法律界立法會議員郭榮鏗的麥慶歡就深表擔憂。

看來歡姐仍然未放棄循法律界參選,打算明年選舉再踏政壇。她在臉書中直言,不認為用政治運動方式能夠達成良性司法改革的目標,而且希望能與身兼律師的何君堯作理性討論。歡姐話要理性對待法官的判決,不應該將司法機構當磨心,若案件當事人對裁決不滿,可以提出上訴,司法機構也設有機制處理對法官的投訴,所以不宜由政治人物以發動社會運動方式向司法機構施壓。

更重要是不同案件,涉及的事實證據和法律理據都各有不同,不能一概而論,所以歡姐認為,只是訴諸情緒,根本不能客觀處理司法改革的爭議。

她擔心一旦任由這種施壓方式風行,對司法機構作激烈的情緒投射,香港會進一步失去理性對話、重新出發的空間。

麥慶歡反對何君堯發起「KOL推動:改革司法制度,全民聯署」,更深表擔憂。麥慶歡facebook截圖

多謝何君堯及各位KOL的努力,你班黑暴越害怕証明這建議越有效,「改革司法制度,刻不容緩」

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/politics/article/1377162/政治-新聞-政壇新晉大狀麥慶歡-反對何君堯搞聯署

狗官太霸道

麥慶歡? 乜水?

麥慶歡 你千祈唔好搞何君堯,條友係西環發言人
西環唔方便公開講嘅嘢,會搵幾隻奴才出面搞
梁振英係表表者,其次係何君堯,仲有葛珮帆,周浩鼎....
公開反對佢哋 = 反對西環 = 反共..... 監都有得你踎

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-19 11:58 AM 發表
最近法院不停就早前的社會運動一些犯罪行為進行判決,不同陣營人士對裁決有不同反應。藍營「大聲公」立法會議員何君堯已發起「KOL推動:改革司法制度,全民聯署」,曾經參選挑戰法律界立法會議員郭榮鏗的麥慶歡就深表擔憂。

看來歡姐仍然未放棄循法律界參選,打算明年選舉再踏政壇。她在臉書中直言,不認為用政治運動方式能夠達成良性司法改革的目標,而且希望能與身兼律師的何君堯作理性討論。歡姐話要理性對待法官的判決, ...
其實我真係唔明點解會針對法官,

點解唔可以係警察濫捕, 律政司濫告的結果?

唔係講笑, 過去一年警察拉左成萬人, 結果有攞得出手證據只有2800,
警察/律政師告錯無辜者有乜奇?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-19 12:08 PM 發表

其實我真係唔明點解會針對法官,

點解唔可以係警察濫捕, 律政司濫告的結果?

唔係講笑, 過去一年警察拉左成萬人, 結果有攞得出手證據只有2800,
警察/律政師告錯無辜者有乜奇? ...
721我夠信CB仔帶頭入去搞事囉

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-9-19 11:58 AM 發表

看來歡姐仍然未放棄循法律界參選,打算明年選舉再踏政壇。她在臉書中直言,不認為用政治運動方式能夠達成良性司法改革的目標,而且希望能與身兼律師的何君堯作理性討論。歡姐話要理性對待法官的判決, ...
支持何君堯。

引用:
原帖由 lingling_cc 於 2020-9-19 12:10 PM 發表

你信而已, 唔可以"因為你信"就告我,
法官判罪我無罪, 你重要吊埋法官.........

唔通你信就大哂?

引用:
原帖由 lingling_cc 於 2020-9-19 12:10 PM 發表

我相信應該唔關嗰條台灣22К事

禾睇出狗官判案多有問題,所以支持何搞聯署smile_38:

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-9-19 12:04 PM 發表
麥慶歡? 乜水?

公開反對佢哋 = 反對西環 = 反共..... 監都有得你踎 ...
泛民就係美國發言人

咁各有各做睇效益🤔🤔

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-9-19 12:04 PM 發表
麥慶歡? 乜水?

公開反對佢哋 = 反對西環 = 反共..... 監都有得你踎 ...
點解冇人睇住門俾你偷走出院

所謂新晉大狀,不外是啱啱考到牌的訟務律師!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-9-19 12:11 PM 發表

你信而已, 唔可以"因為你信"就告我,
法官判罪我無罪, 你重要吊埋法官.........

唔通你信就大哂?
狗官都有自己死出尼認自己錯判啦, 劣政撕上訴改判都大把案例, 唔好選擇性失明

引用:

最搞笑的一句
不滿意可以上訴
但是上訴權在不公證的司法界手中
只有犯暴黃派上訴機率偏高
一般正常人上訴機率偏低
仲有人會夠膽講不滿意可以上訴的說話
真係不知她的思維是否已經離開香港

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]