• 瀏覽: 1,225
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
我估中共會繼續一國兩制, 我就認為一國兩制只會拖累中國, 一國兩制係好天真好傻嘅做法, 我就唔希望繼續下一國兩制

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-19 11:03 AM 發表
我估中共會繼續一國兩制, 我就認為一國兩制只會拖累中國, 一國兩制係好天真好傻嘅做法, 我就唔希望繼續下一國兩制
究竟係邊一制? 大陸嗰一制定係香港嗰一制?

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2020-9-20 10:34 AM 發表

究竟係邊一制? 大陸嗰一制定係香港嗰一制?
你用你嘅曱甴角度諗多咗啦

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-20 10:40 AM 發表

你用你嘅曱甴角度諗多咗啦
小弟唔係曱甴, 小弟愛國愛港, 只係想知道閣下嘅諗法點樣啫。

用50年證明香港制度行唔通,到時肯定撤特區改直轄市

一國兩制仍會繼續,不過是由中央委任特首及主要官員,香港人不懂得也不配當家作主,不能接受的話請盡快離開

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-9-20 11:16 發表
用50年證明香港制度行唔通,到時肯定撤特區改直轄市
又唔一定既,可以叫返特區,但係政府就全部換晒大陸人,最少署長以上,警察同法官全部換晒大陸人

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-9-20 12:00 發表
一國兩制仍會繼續,不過是由中央委任特首及主要官員,香港人不懂得也不配當家作主,不能接受的話請盡快離開
仲有警察同法官都要換,否則政府命令不會有效執行,你睇國安法搞到唔湯唔水就知

27年後的事誰知道?
現在的領導班子,肯定全換了,甚至有人無法看到
這裡的師兄,到時不是成了中年人就是老年人
有命睇到是幸或不幸?
如今國際政局瞬息萬變,中美關係會變成點?
單單呢兩年,誰會想到香港變成一個無法無天的黑暴城市?
誰又會想到今年出了個國安法

廿七年後的事,現在說不準。

當澳門流架?

一國兩制事實上係指資本主義制度同社會主義制度,而唔係指權力架構或政府組成方式。

政制黎講,深圳呢D經濟特區同其他內地城市唔同,深圳入面個前海同深圳其他地方一樣有分別,其他自貿區又唔一樣,香港同澳門都唔係好一樣,內地自治區同省都唔一樣,咁咪一國七制?

當初講一國兩制時,香港(同埋台灣澳門)比內地更加獨裁,八四年香港人政治權利係零,相反內地人大係人民間選出黎。

習總仲喺度!?

過多兩年就回歸25年, 50年不變就去到一半.

似乎走向溶合國家, 沒有香港只有大灣區, 更有可能.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]