• 瀏覽: 23,322
  • 回覆: 182
西方技術先進,就系夾手打壓中國,如中國十幾年前就生產到90nm光核機,最後聯手制裁零件,最後中國用咗十年時間等其其他行業追上,才2,3年前做到100%國產光核機

雷達預警機都係靠美國阻止以色列,中國今天才有領先美國預警機

產業鍊全球化係善用資源達致利益最大化, 反其道而行對任何一方都無好處

引用:
原帖由 隔夜巨額留言 於 2020-9-19 04:07 PM 發表
睇黎美國都有明人,唔曬系特朗普噉嘅傻,唔怪得會創建咁大嘅一個公司,頭腦系位元朗普嘅醒目
美國企業無一間支持 特朗普打壓華為

大人思想同小朋友思想既分別

引用:
原帖由 benadsl 於 2020-9-19 11:00 AM 發表

美國微軟公司聯合創始人比爾·蓋茨(Bill Gates)表示,現在強迫中國自己製造晶片,意味着如果將來發生衝突,而且會迫使中國完全實現自給自足。

比爾·蓋茨周二(15日)接受彭博採訪時就新冠肺炎疫情應對、疫苗研發、環境保護等問題交流後,主持人將話題引向中美關係。他問道:「你一直堅定地主張美國要與中國接觸,甚至是與中國相互依賴。你現在有改變想法的意願嗎?」

...
世外高人唸到既嘢,特總係唔會唸到。再說特總唸嘢係短期,即係短時期有著數既嘢,賺短期利潤,也解決佢眼前問題如選舉票。呢樣同當年曾特首一樣。所以當年好風光,樓價高股票高,要求中央加大自由行賺多d。結果現在香港人受番,積聚怨氣。

其實侵侵行為長遠對中國而言其實係益大啲,對世界都有好處,起碼所有國家都知要自給自足

遲啲係全世界用中國晶片!美國留番砌積木!

比爾蓋茨確實係智者

引用:
原帖由 benadsl 於 2020-9-19 11:00 AM 發表

美國微軟公司聯合創始人比爾·蓋茨(Bill Gates)表示,現在強迫中國自己製造晶片,意味着如果將來發生衝突,而且會迫使中國完全實現自給自足。

比爾·蓋茨周二(15日)接受彭博採訪時就新冠肺炎疫情應對、疫苗研發、環境保護等問題交流後,主持人將話題引向中美關係。他問道:「你一直堅定地主張美國要與中國接觸,甚至是與中國相互依賴。你現在有改變想法的意願嗎?」

...
Bill Gates的確係個有遠見嘅人,唔似黃屍綠蛆咁膚淺。。。

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-19 11:03 AM 發表
中國有北斗, 都係咁俾老美迫出嚟.
除咗北斗,其實原子彈都係,當年中蘇交惡又被西方世界制裁,中國人仍然能排除萬難做出屬於中國制式的原子彈和氫彈。。。

本來是你做你的領域,我專注做我的。。貿易來交換。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]