• 瀏覽: 32,109
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 08:48 PM 發表

世界那些數一數二建立的所謂民主國家如海地、利比利亞今是是何模樣?
就是全球出名的失敗國家。
民主的作用連厠紙都不如~~~
土地, 人口規模同中國有得比既國家印度..., 都有西式民主...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 09:30 PM 發表

下邊連結就係台灣TVB報導蒙古共和國的慘況!自己去睇~~~
https://www.youtube.com/watch?v=bLtSxw6Afm8
同香港話無田耕就生活唔到一樣...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 09:46 PM 發表

蒙古共和國人口只有香港一半、沒有了牧業就等死!
開鑛重機器、牧民就等死。
香港無田耕會死嗎?

中國又好, 外國又好,畜牧都不一定要放畜...

不合成本效益既行業難免要被淘汰...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:02 PM 發表

如果香港十個人九個係農夫!咁香港無農真係會死!
而家蒙古國十個人九個放牧、你叫佢地唔放羊?食屎維生?
蒙古鑛產資源多但開鐮著重機器唔係人手。
蒙古國人無旅遊資源、要向中國入口一切日常生活所需。'
一個三百萬人嘅國家搵鬼黎投資?邊個資本家會憨膠到去開廠? ...
其實每個地方專營前, 都係做緊舊行業,舊模式...

成功不成功是行不行, 變不變既問題...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:06 PM 發表

咩叫成本效益?
你叫牧羊人搞工廠?你去開廠?
你叫牧羊人搞旅遊?你去旅遊?
你叫蒙古人耕田?而家講緊沙漠化丫!
師兄真係天生真人!
你以為蒙古有海軍司令!咁蒙古海軍有好多戰艦?
快艇就有幾架!
真人不如講下邊樣係蒙古搞又有成本效益架! ...
首先, 我仲係講緊畜牧業, 沒有一大片草源就發展不到畜牧業?可以用圈養飼養代替放牧...

發展轉營有很多選擇, 變不變是他們的事...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:18 PM 發表

香港而家係靠服務業為主!我又唔信香可以成為科技比深圳嘅地方!
要人材無人材
要土地無土地
要水都無水
呢個就係真現實!
就是行不行, 變不變既問題, 自己無信心, 第一步都不想行, 那就算了...

變不到不要怨天怨地, 怨天怨地不能改變...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:20 PM 發表

截止2018年統計,蒙古國約有6,600萬頭牲畜,比總人口數多出20多倍,創下歷史新高。
而大量的牲畜使草原無足夠時間休養生息,加上地球環境變遷、氣候異常、降雨量逐年創新低及人為礦產挖掘等因素,使原本水草豐美的大地不堪負荷,草原迅速減少。
https://altaistw.com/ckfinder/connector?command=Proxy&type=Images& ...
“一旦草原因為工業開發而被破壞”

其實人口咁少, 破壞得幾多, 不過也不一定要發展工業, 畜牲業現代化更實際...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:53 PM 發表

真人要先修好行再說法!
何況師兄連真人都不如。
顛三倒四的話我就不回了!
你回不回不關我事,我是以事論事...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:54 PM 發表

真係唔好意思!無中生有是道家思想!
要談無中生有?師兄去宗教組吧!
這是哲理, 不是宗教...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:56 PM 發表

師兄係咪連我一直回緊咩都未睇清楚?
唔知我一直講緊圈養比放養破壞更少咩?
咁係你誤會我, 不是我誤會你...

我一早講緊放牧不具效益..., 如果不能放牧就不能生存, 就係自己不會解決問題...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 11:04 PM 發表

你由我第一篇開始睇起!我就鬧緊遊放破壞草原啦!
你回我乜?
回你咩你自己睇返...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 11:05 PM 發表

宗教同哲理一體兩面!
離開哲理沒有宗教。
我講既哲理不涉及任何宗教...

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-20 12:06 AM 發表

道家思想離不開宗教!
就像中醫和風水、陰陽說源自巫。
中國講的宗教不是西方說的宗教~~~
中國的是依心、西方的是神造論。
宗教的話包括哲理, 但我說的就是同宗教無關...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]