• 瀏覽: 32,105
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+14
真係9UP當秘笈,蒙古的情況完全不了解就作故仔.

蒙古的禁牧令是在溶雪後,為期一個月,目的是讓草原種子發芽生長.就像禁魚期一樣,讓魚苗可成長.禁牧期間內牲口限制在比例內的區域之內不可放牧,期間用儲備的乾草飼養牲口.

讓草原妹子帶大家看看秋收

https://www.youtube.com/watch?v=w8ivltwbIFM

引用:
原帖由 buomjwit 於 2020-9-19 04:27 PM 發表

喂~當年納粹送猶太人入集中營集體屠殺呀,強國係咪可以跟住做?
納粹都只係跟美國人把印第安人送入教會強迫改宗教,不改變信仰就得死,說到底納粹都無美洲殖民主義殺的人多,最少納粹不會用50元一塊印第安人面皮去煽動平民去殺人.

引用:
原帖由 whymesad 於 2020-9-19 05:00 PM 發表
哈哈禁遊牧,真係搞笑。
我客戶呢幾日就係蒙古自駕,唔通羊仔馬仔都係野生嘅?
BTW,你以為蒙古人係住蒙古包嘎?停留係TVB嘅元清時期?播毒之前係脫盲先:D ...
圖二就是傳說中的羊群效應,看像不像黑暴?領頭的過了馬路,跟後的就拚死跟隨,完全不會理會被車撞的危險.

引用:
原帖由 dbsaig 於 2020-9-19 08:45 PM 發表

其實,我講真,一個政權好定唔好,你只要睇返民生,中國近二三拾年發展,可以直迫老美,經濟上又令好多貧農戶起步到小康,其實真係唔太差,其中當然亦有敗筆,好似老習個終身制就有啲唔係咁好, ...
中國早在911前就知道美國會發動貿易戰,現在的終生制只係為應對當前的環境,東有台獨,西有印度,經濟上處於被動,最惡劣真有可能,日,韓,澳,台,美,印同時作戰,南海穩住了菲律賓,越南就很難說了.

引用:
原帖由 buomjwit 於 2020-9-20 09:28 AM 發表

強國人五千年殺得人少?人地歷史短過你又強過你,又由野蠻進展到文明,強國就仲係想玩番封建獨裁,可唔可笑?
五千跟250去比殺得人多

你都識講啦,野蠻是本質,說到封建跟獨裁你到底知唔知咩係封建咩係獨裁架,你除左口號之後,真係咩都唔識.

[quote]原帖由 buomjwit 於 2020-9-20 10:41 AM 發表

就用近250年去計人地都望塵莫及啦,哈哈哈。強國作惡多端,俾人圍剿都唔反省,而家等亡國再來吧。 [/quote

呵呵,你咁早就發開口夢.

引用:
原帖由 josonlai 於 2020-9-20 11:41 AM 發表
。。

你啲咪阿差文化囉!輪姦都叫受害人反省。。
用錯號啦,蕃薯.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]