• 瀏覽: 32,126
  • 回覆: 479
  • 追帖: 1
+14
毒果作家有資格上到去蒙古採訪?毒果人死全家啦!

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 09:54 PM 發表

香港無田耕會死嗎?

中國又好, 外國又好,畜牧都不一定要放畜...

不合成本效益既行業難免要被淘汰...
咩叫成本效益?
你叫牧羊人搞工廠?你去開廠?
你叫牧羊人搞旅遊?你去旅遊?
你叫蒙古人耕田?而家講緊沙漠化丫!
師兄真係天生真人!
你以為蒙古有海軍司令!咁蒙古海軍有好多戰艦?
快艇就有幾架!
真人不如講下邊樣係蒙古搞又有成本效益架!

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:02 PM 發表

如果香港十個人九個係農夫!咁香港無農真係會死!
而家蒙古國十個人九個放牧、你叫佢地唔放羊?食屎維生?
蒙古鑛產資源多但開鐮著重機器唔係人手。
蒙古國人無旅遊資源、要向中國入口一切日常生活所需。'
一個三百萬人嘅國家搵鬼黎投資?邊個資本家會憨膠到去開廠? ...
其實每個地方專營前, 都係做緊舊行業,舊模式...

成功不成功是行不行, 變不變既問題...

引用:
原帖由 金刀劍 於 2020-9-19 01:10 PM 發表
共狗真係好賤格。
人講就信更連狗都不如了

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 10:09 PM 發表

真人之不愧為真人
係因為凡是真人。。。鬼話都可以講成人話。
香港曾經是工業四小龍之一、今日可以再搞工業?
邊個真人講出黎都係假話!
做唔到就係做唔到。
香港人可以比維港重新成為彩虹海?
癈話啦!
香港人人去捕漁就有機會。

假新聞一睇就知,同法輪功報導手法一樣

又係毒果毒家新聞

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 10:09 PM 發表

香港而家係靠服務業為主!我又唔信香可以成為科技比深圳嘅地方!
要人材無人材
要土地無土地
要水都無水
呢個就係真現實!

引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2020-9-19 09:20 PM 發表

連美國德州都係圈養比放牧造成土地破壞更嚴重
你啲理論只係呃到唔識嘢嘅人
截止2018年統計,蒙古國約有6,600萬頭牲畜,比總人口數多出20多倍,創下歷史新高。
而大量的牲畜使草原無足夠時間休養生息,加上地球環境變遷、氣候異常、降雨量逐年創新低及人為礦產挖掘等因素,使原本水草豐美的大地不堪負荷,草原迅速減少。

近年專家、學者指出,全國土地面積76.8%已經沙漠化,其中24%屬嚴重沙漠化,這等同宣告草原逐漸裸露成「沙土攤」定局。
每年冬春季節,草地缺少植被覆蓋,風一吹起就容易形成沙塵暴,對於科技發展、人文素質及知識水平尚未成熟的開發中國家,政府試圖想拯救漫天黃沙滾滾如緣木求魚。

此外,住在烏蘭巴托郊區的蒙古包家庭,為了對抗零下30~40°C的寒冬,在供暖系統未普遍的情況下,只能燒煤取暖,導致首都天空經常灰濛濛。
根據2018年《紐約時報》報導,該城市空汙指數一度「超過」世界衛生組織認定之安全標準133倍。連帶東北季風順勢將沙塵暴向南吹,
鄰近國家如中國、日本及韓國都飽受PM2.5危害,而身在台灣的我們也難以倖免,且一年比一年猛烈,蒙古草原的減少就如同蝴蝶效應般,無所遁形地影響世界空氣品質。

我們意外發現台灣的森林覆蓋率為60.7%,而蒙古卻只有6.55%,蒙古高原開闊坦蕩,且位於西伯利亞高壓的上風處,一定程度的空氣汙染會隨著季風被吹散到其他地方,特別是冬季,燒煤取暖造成了嚴重的汙染問題。
蒙古高原的氣候嚴寒乾冷,地形多為乾燥剝蝕的礫質、砂質殘丘,水份不足以涵養森林,一旦草原因為工業開發而被破壞,隨著西伯利亞—蒙古高壓南下,飛沙走石就會形成沙塵暴。

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:06 PM 發表

咩叫成本效益?
你叫牧羊人搞工廠?你去開廠?
你叫牧羊人搞旅遊?你去旅遊?
你叫蒙古人耕田?而家講緊沙漠化丫!
師兄真係天生真人!
你以為蒙古有海軍司令!咁蒙古海軍有好多戰艦?
快艇就有幾架!
真人不如講下邊樣係蒙古搞又有成本效益架! ...
首先, 我仲係講緊畜牧業, 沒有一大片草源就發展不到畜牧業?可以用圈養飼養代替放牧...

發展轉營有很多選擇, 變不變是他們的事...

搞完新彊西藏
內蒙還是跑不掉

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:18 PM 發表

香港而家係靠服務業為主!我又唔信香可以成為科技比深圳嘅地方!
要人材無人材
要土地無土地
要水都無水
呢個就係真現實!
就是行不行, 變不變既問題, 自己無信心, 第一步都不想行, 那就算了...

變不到不要怨天怨地, 怨天怨地不能改變...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 10:20 PM 發表

截止2018年統計,蒙古國約有6,600萬頭牲畜,比總人口數多出20多倍,創下歷史新高。
而大量的牲畜使草原無足夠時間休養生息,加上地球環境變遷、氣候異常、降雨量逐年創新低及人為礦產挖掘等因素,使原本水草豐美的大地不堪負荷,草原迅速減少。
https://altaistw.com/ckfinder/connector?command=Proxy&type=Images& ...
“一旦草原因為工業開發而被破壞”

其實人口咁少, 破壞得幾多, 不過也不一定要發展工業, 畜牲業現代化更實際...

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-19 02:03 PM 發表
敵人太多⋯收手吧 弱勢正不斷擴大中
講啱晒,美國收手吧!

已問蒙古朋友,証實是謠言,唔該未証實嘅唔好亂咁講

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]