• 瀏覽: 32,103
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2020-9-19 09:01 PM 發表

即是報道沒有錯
內蒙古居民對政府利用環境保護強徵草場,用於開採礦場的行徑也積壓不滿和憤怒。從2011年起,當局以遏制「土地退化和荒漠化」為由,在內蒙古和新疆等主要草原畜牧區建立草原生態保護制度,牧民就逐漸被遷出草場。他們一旦被趕走,採礦公司就可以接管這些土地。蒙古牧民認為該政策是一個大騙局,又抱怨採礦業正在破壞他們的牧場,當局則一意孤行將漢人搬到草場上,將牧民趕到城市和農業區。

蒙古人 ...
蒙古國經濟以畜牧業和採礦業為主,2017年年底,蒙古國牲畜頭數達到歷史上最高的6620萬頭只,牲畜的提高對牧場造成了破壞,草原荒漠化嚴峻。 根據蒙古國有關部門統計,近40餘年,國土面積的42.5%已經不同程度地荒漠化。 每年以13%的速度增長,在蒙古國的許多地方,已經很難見到綠洲。2018年5月20日

毛烏素沙漠又稱鄂爾多斯沙地、毛烏素沙地,總面積4.22萬平方公里,其中一半面積在陝西榆林境內。毛烏素沙漠被稱為「人造沙漠」,歷史上曾水草豐美、牛羊成群,自唐代起至明清,由於人類的不合理開發利用,而逐漸變成茫茫大漠。

榆林市榆陽區孟家灣鎮中營盤水庫旁的植被。(陝西日報)

報道稱,70年來,榆林市以年1.62%的荒漠化逆轉速率,不斷縮小毛烏素沙漠面積;栽種的樹木按1米株距排開,可繞地球赤道54圈;林木覆蓋率由新中國成立之初的0.9%提高到34.8%,陝西綠色版圖向北推進了400多公里。

引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2020-9-19 09:20 PM 發表

連美國德州都係圈養比放牧造成土地破壞更嚴重
你啲理論只係呃到唔識嘢嘅人
你講美國有意義咩?美國賣比台灣嘅豬肉有瘦肉精,重同台灣人講食瘦肉精有益!
但賣比大陸嘅豬肉就不含瘦肉精。話無瘦肉精重有益?
點解你唔回應蒙古國最大草原消失同全國七成土地沙漠化成因?
話無節制放牧導致蒙古國土地全面沙漠化係聯全國等組織的結論!
你唔好賴落我度!

據專家研究,蒙古總遊牧場有40%變成荒漠、沙漠化的面積已達3800平方米。漸漸地,都市開始也被沙漠入侵了,戈壁地區145個蘇木(Soum)明顯受到沙漠化衝擊,蒙古總共360個縣,已經有一半被沙漠化了。若這種現象按照這個速度繼續下去的話,10年後的蒙古將無異於阿拉伯國家了。但這兩國本質上有差別,阿拉伯國家為了把沙漠綠化而做出的努力也得到一定的成效,而我們則恰恰相反,親手將我們原有的綠色生態快速沙漠化。
※ 本文與遊牧綠台蒙環境平台合作刊登

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-19 09:28 PM 發表

你講美國有意義咩?美國賣比台灣嘅豬肉有瘦肉精,重同台灣人講食瘦肉精有益!
但賣比大陸嘅豬肉就不含瘦肉精。話無瘦肉精重有益?
點解你唔回應蒙古國最大草原消失同全國七成土地沙漠化成因?
話無節制放牧導致蒙古國土地全面沙漠化係聯全國等組織的結論!
你唔好賴落我度!

據專家研究,蒙古總遊牧場有40%變成荒漠、沙漠化的面積已達3800平方米。漸漸地,都市開始也被沙漠入侵了,戈壁地區14 ...
下邊連結就係台灣TVB報導蒙古共和國的慘況!自己去睇~~~
https://www.youtube.com/watch?v=bLtSxw6Afm8

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 09:42 PM 發表

同香港話無田耕就生活唔到一樣...
蒙古共和國人口只有香港一半、沒有了牧業就等死!
開鑛重機器、牧民就等死。

引用:
原帖由 ak763 於 2020-9-19 09:45 PM 發表

條片2017,現時2020。
係丫!今時今日蒙古國重死多兩錢重、連鑛產都無人要。
沙漠化比三年前更嚴重。
最好笑蒙古國憨鳩到叫中國出錢同佢搞掂沙漠化、因為受沙塵暴影響的是中國。

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 09:54 PM 發表

香港無田耕會死嗎?

中國又好, 外國又好,畜牧都不一定要放畜...

不合成本效益既行業難免要被淘汰...
如果香港十個人九個係農夫!咁香港無農真係會死!
而家蒙古國十個人九個放牧、你叫佢地唔放羊?食屎維生?
蒙古鑛產資源多但開鐮著重機器唔係人手。
蒙古國人無旅遊資源、要向中國入口一切日常生活所需。'
一個三百萬人嘅國家搵鬼黎投資?邊個資本家會憨膠到去開廠?

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 09:54 PM 發表

香港無田耕會死嗎?

中國又好, 外國又好,畜牧都不一定要放畜...

不合成本效益既行業難免要被淘汰...
咩叫成本效益?
你叫牧羊人搞工廠?你去開廠?
你叫牧羊人搞旅遊?你去旅遊?
你叫蒙古人耕田?而家講緊沙漠化丫!
師兄真係天生真人!
你以為蒙古有海軍司令!咁蒙古海軍有好多戰艦?
快艇就有幾架!
真人不如講下邊樣係蒙古搞又有成本效益架!

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 10:09 PM 發表

其實每個地方專營前, 都係做緊舊行業,舊模式...

成功不成功是行不行, 變不變既問題...
真人之不愧為真人
係因為凡是真人。。。鬼話都可以講成人話。
香港曾經是工業四小龍之一、今日可以再搞工業?
邊個真人講出黎都係假話!
做唔到就係做唔到。
香港人可以比維港重新成為彩虹海?
癈話啦!
香港人人去捕漁就有機會。

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 10:09 PM 發表

其實每個地方專營前, 都係做緊舊行業,舊模式...

成功不成功是行不行, 變不變既問題...
香港而家係靠服務業為主!我又唔信香可以成為科技比深圳嘅地方!
要人材無人材
要土地無土地
要水都無水
呢個就係真現實!

引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2020-9-19 09:20 PM 發表

連美國德州都係圈養比放牧造成土地破壞更嚴重
你啲理論只係呃到唔識嘢嘅人
截止2018年統計,蒙古國約有6,600萬頭牲畜,比總人口數多出20多倍,創下歷史新高。
而大量的牲畜使草原無足夠時間休養生息,加上地球環境變遷、氣候異常、降雨量逐年創新低及人為礦產挖掘等因素,使原本水草豐美的大地不堪負荷,草原迅速減少。

近年專家、學者指出,全國土地面積76.8%已經沙漠化,其中24%屬嚴重沙漠化,這等同宣告草原逐漸裸露成「沙土攤」定局。
每年冬春季節,草地缺少植被覆蓋,風一吹起就容易形成沙塵暴,對於科技發展、人文素質及知識水平尚未成熟的開發中國家,政府試圖想拯救漫天黃沙滾滾如緣木求魚。

此外,住在烏蘭巴托郊區的蒙古包家庭,為了對抗零下30~40°C的寒冬,在供暖系統未普遍的情況下,只能燒煤取暖,導致首都天空經常灰濛濛。
根據2018年《紐約時報》報導,該城市空汙指數一度「超過」世界衛生組織認定之安全標準133倍。連帶東北季風順勢將沙塵暴向南吹,
鄰近國家如中國、日本及韓國都飽受PM2.5危害,而身在台灣的我們也難以倖免,且一年比一年猛烈,蒙古草原的減少就如同蝴蝶效應般,無所遁形地影響世界空氣品質。

我們意外發現台灣的森林覆蓋率為60.7%,而蒙古卻只有6.55%,蒙古高原開闊坦蕩,且位於西伯利亞高壓的上風處,一定程度的空氣汙染會隨著季風被吹散到其他地方,特別是冬季,燒煤取暖造成了嚴重的汙染問題。
蒙古高原的氣候嚴寒乾冷,地形多為乾燥剝蝕的礫質、砂質殘丘,水份不足以涵養森林,一旦草原因為工業開發而被破壞,隨著西伯利亞—蒙古高壓南下,飛沙走石就會形成沙塵暴。

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 10:34 PM 發表

“一旦草原因為工業開發而被破壞”

其實人口咁少, 破壞得幾多, 不過也不一定要發展工業, 畜牲業現代化更實際...
真人要先修好行再說法!
何況師兄連真人都不如。
顛三倒四的話我就不回了!

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 10:29 PM 發表

就是行不行, 變不變既問題, 自己無信心, 第一步都不想行, 那就算了...

變不到不要怨天怨地, 怨天怨地不能改變...
真係唔好意思!無中生有是道家思想!
要談無中生有?師兄去宗教組吧!

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-19 10:24 PM 發表

首先, 我仲係講緊畜牧業, 沒有一大片草源就發展不到畜牧業?可以用圈養飼養代替放牧...

發展轉營有很多選擇, 變不變是他們的事...
師兄係咪連我一直回緊咩都未睇清楚?
唔知我一直講緊圈養比放養破壞更少咩?

引用:
原帖由 AnFHK 於 2020-9-19 10:55 PM 發表

你呢d咪叫自私久law, 懶正義,懶為地球人着想,最自私就係你呢種人。
首先我就檢舉左你!
第二本題目講放養比圈養更少破壞!
我只係用事實證明樓主連題目有錯都唔知!
第三我從來都無興趣為地球人著想!'
為地球著想人類就該絕種!
人類死哂就最好!所以我根本就不自私~~~~

引用:
原帖由 wongtailung 於 2020-9-19 11:01 PM 發表

唔係冇人材,而係香港冇行業俾人材發揮
人材同行業係互為因果。深圳開始搞科技業時都無行業存在架!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]