• 瀏覽: 40,898
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
+10
我依稀記得,80年代有兩位香港人都係菲律賓坐左幾年冤獄,都係因為被控販毒而判死刑,最後都安然返港,幫佢哋就好似係民主派嘅議員。

引用:
原帖由 bonod 於 2020-9-19 09:35 AM 發表

師兄係唔係講旅行團領隊同團員單嘢? 兩人判左終身但坐左4年幾就翻到案獲釋
佢地叻在無搵民主派議員出頭
我依稀記得,當年幫佢哋嘅,係民主派議員李華明

有錯請更正

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-19 10:12 AM 發表

邊位民主派議員?

當年係港英出面,因為菲律賓當時係親美嘅?

事實上個單係好唔同,一個旅行團,不同國藉客人,海關係將所有行李一齊打開,無話個別人士自己過關,連菲律賓自己國人都覺得係冤案 ...
當年接觸佢哋嘅議員,印象中應該係民主黨嘅李華明。

跟住最後搵彭定康出手,救左佢兩位返香港

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-19 10:30 AM 發表

如果當年菲律賓唔係親美,而單案又唔係連自己國民都唔信,肥彭都無能為力
咁事實的確係民主派人士幫忙拯救,最後港英政府出手搞掂!

冇佢哋幫忙,呢兩位香港人今時今日都仍然係菲律賓坐緊監。

引用:
原帖由 200888 於 2020-9-19 10:28 AM 發表

地球唔係圍住你"高級港人"嚟轉架,人哋點判幾時輪到你理呢?當初無人用支槍指住佢去菲律邊
菲律賓太多冤獄,你唔知道曾經有兩香港人被屈販毒?

引用:
原帖由 bonod 於 2020-9-19 10:35 AM 發表

我記得有謝偉俊同當時旅遊界議員楊孝華, 一個同中方有計傾一個就自由黨生意人, 呢D組合先有機會同人地政府做到交易
如果手上有證據當然唔需要做乜枱底交易啦, 但係無吖嘛, 走去搵民主派即係用國際壓力去死拉死扯, 搞到一鑊粥係當然的 ...
謝偉俊當年仍然係初出茅廬律師仔一名,俗語講‘’9毛都未出齊‘’,中國大陸更加唔知佢係乜水,點會有佢份。

楊孝華好似有幫過忙,但當中細節唔係好記得。

至於中方,應該沒有參與其中啦!全部都是港英政府搞掂

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2020-9-19 09:45 AM 發表

你是否講的是區永祥1996年的大馬事件,最後由港督彭定康在大馬總統面出提出,之後二人才獲釋返港。
應該係菲律賓,唔係馬來西亞

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-19 10:36 AM 發表

係啦係啦!至叻係你心中嘅民主派啦!

當年係謝偉俊幫手㗎傻仔,佢係旅遊界議員

記住,區永詳案係性質特殊,連菲律賓人自己都覺得有問題,謝偉俊出手,肥彭係政客嚟,條死魚吊到當然會去吊啦

你反查下同期一樣有其他港人係菲律賓案,睇下邊個去幫

不過請記住,回歸後港菲已簽互換囚犯服刑協議了 ...
好,我記錯,我柒,認!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]