• 瀏覽: 38,217
  • 回覆: 58
  • 追帖: 2
【Now新聞台】港人鄧龍威早年被菲律賓當局指控在當地藏毒,判囚終身。協助他的立法會議員謝偉俊收到消息,菲律賓的最高法院,終極駁回其上訴,他指案件存在疑點。鄧龍威哥哥希望,特區政府能夠從其他途徑協助。

港人鄧龍威在菲律賓🇵🇭藏毒案判終身,他上訴剛被菲方駁回。。。鄧案跟康泰遇難案上,突顯這個菲律賓可真一個不折不扣的法治黑國,香港人應借鑑這事並保自身安全應永遠別去這個垃圾三流黑獄國。。。另也希望鄧龍威堅持下去,將來什麼條件也好,可平安返回香港,我自己也有買他在獄中親自編寫著作的上下兩冊書,當作一點支持他吧,也可了解菲律賓最黑暗監獄實況一面

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=406084

熱賣及精選
引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-19 01:56 AM 發表

好奇問下,點解菲政府又比佢出書咁大方?
鄧在獄中用手機FB給香港🇭🇰支持他的朋友來幫他在香港這邊整理出書,但好似出書這事後,獄卒看鄧更嚴厲

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-9-19 02:16 AM 發表

香港人犯左當地法都要坐啊,有特權的咩
你留意一下新聞,這案因可疑點太多,連鄧生出入境記錄也錯,菲法庭亂咁來

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-9-19 06:55 AM 發表

點解唔搵民主派幫手? 佢地只關心大陸案件 ?
其鄧的家人巳找中英港三地政府幫忙,也另找香港兩邊律師議員幫忙。。。各方面可做的巳做了,問題只是菲方不認程序証據有問題把罪要照執行

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-19 08:51 AM 發表

港府點會幫香港人呀
只說港府多年來只適度幫忙

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-9-19 08:16 AM 發表

佢地目的係要錢。家人要俾錢換取佢喺入面有飽飯食。其實就係合法勒索。
垃圾菲法國,坐監也要犯人給錢才有飯床,還要另給錢獄卒免他為難自己,菲律賓這方面正仆街

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-9-19 09:06 AM 發表

坐監可以用手機
看又是用錢疏通獄卒

引用:
原帖由 holo3 於 2020-9-19 09:28 AM 發表

菲律賓販毒問題嚴重,影響幾代人民生活,好多國家零容忍販毒,唔駛即場伏法已經好好
一言難䀆。。。有機會去書局看下他著作了解一下

附件

1.jpg(168.72 KB)

2020-9-19 09:35 AM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-9-19 09:28 AM 發表

我依稀記得,80年代有兩位香港人都係菲律賓坐左幾年冤獄,都係因為被控販毒而判死刑,最後都安然返港,幫佢哋就好似係民主派嘅議員。
你是否講的是區永祥1996年的大馬事件,最後由港督彭定康在大馬總統面出提出,之後二人才獲釋返港。

附件

63OY7U5C24OT5MIHTOGV3CCZRE.jpg(133.47 KB)

2020-9-19 09:45 AM

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-9-19 09:09 AM 發表

坐多幾年,睇吓有冇方法轉嚟香港服刑
只能待換個較親華明事理菲總統可放他一條生路

雖然現在香港立立亂。。。但大家有空曬幾分鐘到書局看看他著書"鄧龍威黑獄"幾頁,了解過後才自行同情與否吧,小民的我只能做到這樣

引用:
原帖由 hkjc166 於 2020-9-19 10:05 AM 發表

而家的民主派同以前唔同晒了...
以前比較正氣公平肯講道理
同意

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-19 10:03 AM 發表

樓主你咁關心佢嘅?

可否講下呢條友以前係香港做乜?之後係菲律賓又係做乜?

我自己接觸菲律賓人經驗,包括當地一此華人,講嘢信幾成好啦!
小弟是互不相識的小民一名,只是同情他遭遇,開個話題大家討論而巳,這案真假亦難印證,只是他巳坐了二十年,望他最後也能回港見家老

引用:
原帖由 hkjc166 於 2020-9-19 10:20 AM 發表

菲律賓不是民主國家同信天主教嗎?
民主跟宗教在這個年代,算吧呀。。。有什麼不滿都唔好害人害社會,再做好啲自己就算

引用:
原帖由 FOX!!! 於 2020-9-19 10:23 AM 發表

唔話自己無辜 點樣一直有人捐錢比佢呀
條友一直上訢緊 想減刑or返香港坐
因為果邊好危險 警察成日搵華人出氣 成日死人
佢而家頭尾坐左20年左右 仲有10年等緊佢
每個月我當佢5k使費 一年都6萬
屋企人要支出幾十年坐監生活費要用200萬以上 ...
鄧罪真假真沒人可確認。。小弟學識少,但鄧他巳坐了二十年,人道上菲方總有個結案或餘下刑期給他知道吧

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]