• 瀏覽: 3,468
  • 回覆: 63
政府推出第三輪抗疫基金,計劃資助食環署街市引入非接觸式付款,以減低現金播毒的風險。油麻地街市枱商聯會主席陳袁輝今(18日

並非所有攤檔適合以電子收費,如魚檔水太多,容易令機器故障
菜檔的交易多數「十元八塊」,故檔主亦無意欲費時安裝八達通機。
檔販一般較年長,不熟悉電子儀器操作

咁多籍口, 點解大陸解決到香港唔得?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200918/bkn-20200918154943956-0918_00822_001.html

8達通好似可以OFFLINE GA WO。

仲有支付寶微信要攪OFFLINE 收費都處理緊LA WO。

當然大家都知用CASH 可以避好多稅同吸好多病毒LA

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-9-18 04:22 PM 發表
政府推出第三輪抗疫基金,計劃資助食環署街市引入非接觸式付款,以減低現金播毒的風險。油麻地街市枱商聯會主席陳袁輝今(18日

?20200918160320
並非所有攤檔適合以電子收費,如魚檔水太多,容易令機器故 ...
搵來講, 賴得就賴
我附近個街市, 八達通, 微信, 支付寶, 信用卡, 仲有什麼閃付, 什麼Play.....乜都用得, 多到我都記唔到
仲有一張積分卡, 可以儲分換貨品, 上星期先換左包5公斤金象

豬多籍口街市商會

香港人指定回覆: 應多加宣傳及行政協助
講左等於無講

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2020-9-18 04:26 PM 發表
8達通好似可以OFFLINE GA WO。

仲有支付寶微信要攪OFFLINE 收費都處理緊LA WO。

當然大家都知用CASH 可以避好多稅同吸好多病毒LA
瞞稅先係主因!!

香港特色
提議乜做乜都有人出聲阿吱阿咗

我經常喺街市肉檔用八達通付款
從未試過嘟唔到

只要政府喺簽新約時, 硬性規定要裝電子支付, 咁就可以解決啲刁民唔裝.

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-9-18 04:22 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200918/photo/bkn-20200918154943956-0918_00822_001_01b.jpg?20200918160320
並非所有攤檔適合以電子收費,如魚檔水太多,容易令機器故 ...
冇y5!

反而魚檔,肉檔最需要用電子支付,每次收到那些找來濕漉漉的錢都怕怕。

主要係收CASH無得查
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-18 04:31 PM 發表

搵來講, 賴得就賴
我附近個街市, 八達通, 微信, 支付寶, 信用卡, 仲有什麼閃付, 什麼Play.....乜都用得, 多到我都記唔到
仲有一張積分卡, 可以儲分換貨品, 上星期先換左包5公斤金象 ...

講出黎都笑死

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-18 04:31 PM 發表

搵來講, 賴得就賴
仲有一張積分卡, 可以儲分換貨品, 上星期先換左包5公斤金象 ...
5公斤咁正

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]