• 瀏覽: 33,906
  • 回覆: 277
  • 追帖: 2
+3
《星島日報》獨家得悉,特首林鄭月娥下令撤銷施覺民法官為終審法院的非常任法官,有關撤令於本月二日生效,並於今日正式刊憲。

消息指,特首林鄭月娥較早前根據《香港終審法院條例》( 第 484 章 ) 第 9(2) 條 ,撤銷施覺民法官較早前根據《香港終審法院條例》( 第 484 章 ) 第 9(2) 條 為終審法院其他普通法適用地區法官的委任,由 2020 年 9 月 2 日起生效。

現公布行政長官林鄭月娥行使《釋義及通則條例》( 第 1 章 ) 第 42 條所賦予的權力。

法律界的 掃黃行動..

但點解唔係抄東區何官呢?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1876316/即時-港聞-林鄭撤銷施覺民終院非常任法官任命-今正式刊憲

搵外籍或雙重國籍做法官根本就係違反基本法的"港人治港" 和效忠中國香港特區宣誓! 炒晒啱了. 

呢個法官做過乜,好少聽到佢發聲

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-9-18 12:03 發表
搵外籍或雙重國籍做法官根本就係違反基本法的"港人治港" 和效忠中國香港特區宣誓! 炒晒啱了.  
仲未抄東區 何官?

香港大把呢啲不作為嘅 白食白住 註米大蟲

引用:
原帖由 cskch 於 2020-9-18 12:04 PM 發表

仲未抄東區 何官?
要讓子彈飛一會。

邊個被撤銷相對係次要,特首行洗權力先係主菜。

人頭馬一開,好事自然來。

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-18 12:04 發表
香港大把呢啲不作為嘅 白食白住 註米大蟲
可能一年都無做過D咩.. 每月比幾十萬.

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2020-9-18 12:08 發表

要讓子彈飛一會。

邊個被撤銷相對係次要,特首行洗權力先係主菜。

人頭馬一開,好事自然來。
所以有人幫何官轉去幕後. (唔比佢再審) 法律界亦都唔係傻的.

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-18 12:04 PM 發表
白收人工

引用:
原帖由 cskch 於 2020-9-18 11:59 發表
《星島日報》獨家得悉,特首林鄭月娥下令撤銷施覺民法官為終審法院的非常任法官,有關撤令於本月二日生效,並於今日正式刊憲。

消息指,特首林鄭月娥較早前根據《香港終審法院條例》( 第 484 章 ) 第 9(2) 條 ,撤銷施覺民法官較早前根據《香港終審法院條例》( 第 484 章 ) 第 9(2) 條 為終審法院其他普通法適用地區法官的委任,由 2020 年 9 月 2 日起生效。

現公布 ...
冬瓜理髮院,仲有一位有錢但無禮貌的法師呀

三權分立?

終院非常任法官<===同掛名無分別,根本唔會係香港做長駐法官

大律師公會你地系用老美伺服器架呵??幫特9英個仆街洗黑$既創科局葉家潤入國安公署!!!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-9-18 12:04 PM 發表
目的係留個『空缺』俾個藍絲做法官啫
可能升鄭若驊,然後搵隻藍絲代替佢做律政司
...湯家驊,馬恩國,鼠芬,何君堯,周浩鼎... 大家猜情尋

引用:
原帖由 wow... 於 2020-9-18 12:12 PM 發表

冬瓜理髮院,仲有一位有錢但無禮貌的法師呀
姓錢唔一定有錢...
有冇禮就唔知...
不過冇道德就全香港都知啦...

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]