• 瀏覽: 34,133
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+3
《星島日報》獨家得悉,特首林鄭月娥下令撤銷施覺民法官為終審法院的非常任法官,有關撤令於本月二日生效,並於今日正式刊憲。

消息指,特首林鄭月娥較早前根據《香港終審法院條例》( 第 484 章 ) 第 9(2) 條 ,撤銷施覺民法官較早前根據《香港終審法院條例》( 第 484 章 ) 第 9(2) 條 為終審法院其他普通法適用地區法官的委任,由 2020 年 9 月 2 日起生效。

現公布行政長官林鄭月娥行使《釋義及通則條例》( 第 1 章 ) 第 42 條所賦予的權力。

法律界的 掃黃行動..

但點解唔係抄東區何官呢?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1876316/即時-港聞-林鄭撤銷施覺民終院非常任法官任命-今正式刊憲

引用:
原帖由 kof2002um 於 2020-9-18 12:03 發表
搵外籍或雙重國籍做法官根本就係違反基本法的"港人治港" 和效忠中國香港特區宣誓! 炒晒啱了.  
仲未抄東區 何官?

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-18 12:04 發表
香港大把呢啲不作為嘅 白食白住 註米大蟲
可能一年都無做過D咩.. 每月比幾十萬.

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2020-9-18 12:08 發表

要讓子彈飛一會。

邊個被撤銷相對係次要,特首行洗權力先係主菜。

人頭馬一開,好事自然來。
所以有人幫何官轉去幕後. (唔比佢再審) 法律界亦都唔係傻的.

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-9-18 12:20 發表
目的係留個『空缺』俾個藍絲做法官啫
可能升鄭若驊,然後搵隻藍絲代替佢做律政司
...湯家驊,馬恩國,鼠芬,何君堯,周浩鼎... 大家猜情尋 ...
任命法官唔係特首做架. 法官唔需要藍. 最重要唔好黃. 因為黃人話公器私用係無問題的.

但法官公器私用就有好多大問題了.

附件

noproblem.png(25.54 KB)

引用:
原帖由 jacob_bb 於 2020-9-18 13:08 發表
幾時輪到要錢又要禮呀
何官問題大好多...... 錢禮昨日都判左一個坐監. 何官係唔聽警方的證供..

引用:
原帖由 大林林 於 2020-9-18 13:15 發表

淋病點解唔下令撤銷睪丸黃崇厚、錢禮、何俊堯、水佳麗名棺
何俊堯先係最大的問題. 其餘的仲可以觀察一段時間.

引用:
原帖由 東涌孫悟空 於 2020-9-18 13:24 發表
炒 馬道立 就話你叻
馬道立下年1月退休架啦. 仲抄咩.

引用:
原帖由 87er 於 2020-9-18 13:44 發表
何官條腰咁硬淨,
有人支撐,
炒佢都好難。
難都要做. 咁先有效.

引用:
原帖由 股場小呻仙 於 2020-9-18 13:52 發表
錯,何官係反咬警方
應該轉何官去前線. 叫佢捉暴徒. 睇下佢D理論得唔得. 捉唔到就抄.

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-9-18 14:30 發表

香港政府就是有權不用,有法不依!
特首是大學當然校監,也是由政府全資支助!
竟然由想由學生會及教職員去罷免校監一職?

全港中小學校除了直資學校外,都是教育局任免校長,也是由政府資助,但竟然有學生示威罷課反政府?

所有社福機構包括教會,都是由政府資助,社工牌也是由政府發!但也竟然有人做所謂前線社工,為暴徒打掩護! ...
政府實際好Q黃. 所以先有國安部來睇住個政府.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]