• 瀏覽: 1,891
  • 回覆: 56
約翰遜在國會下議院接受議員質詢時表示,「港區國安法」的訂立及實施,已經影響到言論自由...

美英這些已經係廢話
實際上就係西方對中國香港無能為力,只能打打嘴炮安慰「洋大人」既自尊心

美國以蓬佩奧為首日日鬧中國
中國有d人可能覺得唔舒服
但其實在國際上效果係利大於弊
一方面會挑動反華分子敵視中國
另一方面美國瘋狂打壓就係為中國背書,證明中國有力量、有未來
對佔絕大多數看重自身利益的國家而言,拖住美國又唔得罪中國先係最好選擇

結果美國瘋言瘋語在國際上回應潦潦,更顯得美國領導力衰弱,然後不斷循環直到斷點

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1550057-20200917.htm

熱賣及精選
中英聯合聲明乜唔係九七年七月一號廢咗喇咩?當基本法係紙版公仔?

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-9-18 09:59 AM 發表

中英聯合聲明乜唔係九七年七月一號廢咗喇咩?當基本法係紙版公仔?
中英聯合聲明只是講香港回歸中國的內容,之後再發生的事唔關英國事。

聯合聯絡小組是聯絡機構而不是權力機構,不參與香港或香港特別行政區的行政管理,也不對之起監督作用。聯合聯絡小組的成員和工作人員只在聯合聯絡小組職責範圍內進行活動。
聯合聯絡小組在《聯合聲明》生效時成立。聯合聯絡小組自一九八八年七月一日起以香港為主要駐地。聯合聯絡小組將繼續工作到二○○○年一月一日為止。

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-18 09:57 AM 發表

約翰遜在國會下議院接受議員質詢時表示,「港區國安法」的訂立及實施,已經影響到言論自由...

美英這些已經係廢話
實際上就係西方對中國香港無能為力,只能打打嘴炮安慰「洋大人」既自尊心

美國以蓬佩奧為首日日鬧中國
中國有d人可能覺得唔舒 ...
英國顧掂脫歐既協議履唔履行到先啦..
已經明顯想用英國立法去違反脫歐協議,

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..
傳:三幅被!好捻悶!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-9-18 09:59 AM 發表

中英聯合聲明廢咗
但又話人違反附件
咁即係點嘛老細~

邊忽違反中英聯合聲明?完全生安白造。

阿伯鬧曱甴俾火燒,阿伯個言論自由又响邊度?

當大家決心貫徹自己的正義時
自傷殘殺是必然的下場....
這就叫做本末倒置?
引用:
原帖由 鼠貓 於 2020-9-18 10:15 AM 發表

中英聯合聲明只是講香港回歸中國的內容,之後再發生的事唔關英國事。

聯合聯絡小組是聯絡機構而不是權力機構,不參與香港或香港特別行政區的行政管理,也不對之起監督作用。聯合聯絡小組的成員和工作人員只在聯合聯絡小組職責範圍內進行活動。
聯合聯絡小組在《聯合聲明》生效時成立。聯合聯絡小組自一九八八年七月一日起以香港為主要駐地。聯合聯絡小組將繼續工作到二○○○年一月一日為止。 ...
泱泱大國禮義之邦
噴咁多口水點解唔自覺遵守聯合聲明?
尋晚陶才子節目講你地成日講嘅開羅宣言
只係幾位老細飯後閒話一句
基本上無賴就係雙重標準
呢一年來例子太多了

香討都接納以下呢班人出POST,點會無言論自由呀

@walkera2006
@生果轉貼員
@.任展鑾.
@肥矮太空灰
@highbury64
@邦之星
@黑桃A.  
@okla3
@2.0靚仔
@689倒轉又係689
@天佑444
@Peter_H
@WongManTak
@阿柒回歸

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2020-9-18 10:55 AM 發表

阿伯鬧曱甴俾火燒,阿伯個言論自由又响邊度?
而家有人執政拉佢坐監咩?
佢只係爭執遇襲
係1單刑事案
執政者亦唔係唔拉人
追緝唔到另計
ching無謂混為一談擾亂事聽妄圖模糊事非了

聽左好多次,悶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 healchu 於 2020-9-18 10:53 AM 發表

邊忽違反中英聯合聲明?完全生安白造。
大陰換唔到治權,咪成日夢囈囉!自言自語!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-9-18 10:58 AM 發表

香討都接納以下呢班人出POST,點會無言論自由呀

@walkera2006
@生果轉貼員
@.任展鑾.
@肥矮太空灰
@highbury64
@邦之星
@黑桃A.  
@okla3
@2.0靚仔
@689倒轉又係689
@天佑444
@Peter_H
@WongManTak
@阿柒回歸 ...
小弟講嘢客觀中肯理據充份有碗話碗有碟話碟講公道說話
有咩問題呢?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-18 11:03 AM 發表

小弟講嘢客觀中肯理據充份有碗話碗有碟話碟講公道說話
有咩問題呢?
無問題,言論自由嘛
咁我寫野有咩問題呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]