• 瀏覽: 5,741
  • 回覆: 50
【明報專訊】康文署分階段重開體育及康樂場地,康樂設施如羽毛球場、壁球場、乒乓球室,以及圖書館昨重開。有家長急不及待帶子女做運動和借書,為了防疫,有人自備酒精抹波枱,亦有家長計劃借書後用滴露抹書兼照燈消毒。

昨中午12時,渣華道體育館4個羽毛球場及乒乓球室3張枱全部爆滿。大部分用者為長者,少數人做運動時戴口罩,也有人在不做運動時違反規定不戴口罩。10歲的逸朗昨下課即與父親來打乒乓球,父親說兒子是乒乓球校隊,疫情前一周打波3次,暑假更日日打;但疫情下只能在家對牆練波,技巧也有生疏。父子打波時沒戴口罩,父親也感擔心,但「以我們的球速,戴口罩打不到,透不到氣」,唯有多注重清潔,打波前用自備的消毒酒精抹枱。

另一邊廂,中央圖書館下午1時開門時亦人頭湧湧,職員稱有逾200人入場。葉太提早半小時來排隊,家傭稍後帶9歲及7歲兒子到場。她稱兩子都愛閱讀,疫情前每周會到住所附近的圖書館一兩次,每月去一次中央圖書館。她說回家後會把所有書本以滴露抹一次,再用紫外光燈照射消毒。

浴室今天亦可重開。薀莎水療執行董事黃紅櫻表示,浴室重開後,會要求每名顧客填健康申報表,浴池會全面消毒,池邊會加派人手,若顧客靠太近,員工會勸喻。

黃續稱,疫情下浴池已停開127日,薀莎其中一分店位於炮台山,疫情初期北角出現佛堂群組,不少顧客不敢往該區,令生意大跌八成,及後又需休業,合計虧蝕數百萬元。雖然早前能重新提供按摩服務,但「單靠按摩難與其他公司競爭」,生意僅回升至一半,盼重開浴池後生意能再升到往日六成。她補充,炮台山分店共4萬呎,月租加管理費約100萬元,但浴室在第三輪防疫抗疫基金只獲資助5萬元,香港特區按摩業總會主席周鎮宇形容為「連管理費都唔夠交」。若觀望兩三個月後生意仍未見起色,黃說會考慮結業。

想問下,個單康文署話游水要戴罩係真定係假架?

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20200918/s00002/1600366585936/體育館圖書館重開-家長消毒波枱滴露抹書

熱賣及精選
好快又有新群組

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-9-18 09:15 AM 發表

【明報專訊】康文署分階段重開體育及康樂場地,康樂設施如羽毛球場、壁球場、乒乓球室,以及圖書館昨重開。有家長急不及待帶子女做運動和借書,為了防疫,有人自備酒精抹波枱,亦有家長計劃借書後用滴露抹書兼照燈消毒。

https://fs.mingpao.com/pns/20200918/s00007/249eced7db12ef2bc1e54c686a2a87aa.jpg

昨中午12時, ...
咁L辛L苦就唔好L去啦!又抹枱又抹書!又要驚又要去!

支持警察嚴正執法!
中秋後一星期開始第四波

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-18 09:20 AM 發表

好快又有新群組
七月係因為生日飯群組搵大媽唱歌先爆啫
一直都唔見有運動群組

小心D好...

我係現代人

回覆 引用 TOP

班曱甴唔去玩逰行就無事!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2020-9-18 10:07 AM 發表

七月係因為生日飯群組搵大媽唱歌先爆啫
一直都唔見有運動群組
係因為社會暴動群組

十蚊三笑,埋泥睇埋泥揀 ^0^
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-9-18 09:38 AM 發表

咁L辛L苦就唔好L去啦!又抹枱又抹書!又要驚又要去!
對啊。多L餘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenny1032 於 2020-9-18 09:43 AM 發表

中秋後一星期開始第四波
封好印度同菲律賓最重要。
第三波都係因為免檢漏洞所致

回覆 引用 TOP

好快變第四波

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2020-9-18 11:18 AM 發表

Nancy9一駁唔倒就老作老屈😂😂😂
蘋果老作比人告登報道歉都九萬幾次啦,
小黃人好意思講老作老屈
71非法遊行聚集搞到爆第N波香港巿民都知啦,
小黃人又點會誠實咁同人講佢71犯左法丫,
大媽就唔同啦,比小黃人傳染左都誠實講番自己既活動詳情,
比控制疫情既人可以快速應變,播毒又唔講真話又隱瞞自己非法集結既,
唔即場拉倒咪冇得追蹤囉,好彩全香港新聞都睇倒佢地71非法集結播毒,
又搞多餘選舉再次播毒,
啲黑心小黃人連免費檢測都叫人唔好去就知幾冇人性

所以啲小黃人又真係唔洗駁唔洗作,因為做埋咁多陰質野慣死都唔認,
殺人放火唔認,四處掟磚搞破壞唔認,
搞完港獨為左立法會區議份工又唔認,又要宣誓效忠中共
新鮮熱辣偷渡唔認話去南丫島釣魚

你地啲小黃人小心身子呀,一陣大聲啲講錯野比國安法拉左就唔好啦~
想走佬又走唔倒既,咪得閒上下泥比我地笑囉,
我而家爽呀,唔洗驚死黑暴,得閒就串下小黃人,舒服

十蚊三笑,埋泥睇埋泥揀 ^0^

回覆 引用 TOP

疫情嚴重,安全第一

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2020-9-18 11:18 AM 發表

Nancy9一駁唔倒就老作老屈😂😂😂
唔計老唔老屈,群組爆至少可以追蹤,同埋可以堵截到,七一遊行人士你估可以有得追蹤,有得堵截?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]