• 瀏覽: 1,177
  • 回覆: 16
疫情致醫管局着手研究公私營合作計畫。

返大陸睇醫生仲爽

新聞來源連結:

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7152958-港大深圳醫院門診-平港私院逾半

我上年開始已經在內地求診, 中醫唔使一百蚊七日藥, 驗血三個鐘頭又答案 ,
在香港要等幾日

低一半其實比中國啲醫院係咪仲係貴好多?

高鐵醫生團

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-9-18 09:10 AM 發表
我上年開始已經在內地求診, 中醫唔使一百蚊七日藥, 驗血三個鐘頭又答案 ,
在香港要等幾日
香港近年不斷爆出醫療失誤,但醫護錯左又唔駛受罰...

黑醫護攪政治不理病人福祉..未來香港醫療只會愈來愈差...

政府可以諗下 將公共醫療服務北移   
還掂香港醫院的醫生多是實習醫生, 都係搵你做白老鼠!!

?
引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-9-18 09:44 AM 發表
政府可以諗下 將公共醫療服務北移  
還掂香港醫院的醫生多是實習醫生, 都係搵你做白老鼠!!
實習醫生? 絕對無咁既事, 簡單的佢地可以判斷, 複雜的上面有富有經驗既顧問醫生詢問,
唔會亂黎, 就算係實習醫生巡房都有一個有經驗既醫生睇住.

其實以香港而家情況,絕對可以開放內地醫療比香港人使用,最好係交通容易達到的內地城市。

引用:
原帖由 兩生花 於 2020-9-18 10:05 AM 發表
其實以香港而家情況,絕對可以開放內地醫療比香港人使用,最好係交通容易達到的內地城市。
開放係好事,尤其係隔離嘅深圳,不過要過到班醫局高層先喇,班友淨係睇錢,絕對唔會咁做

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-9-18 09:57 發表
?
實習醫生? 絕對無咁既事, 簡單的佢地可以判斷, 複雜的上面有富有經驗既顧問醫生詢問,
唔會亂黎, 就算係實習醫生巡房都有一個有經驗既醫生睇住.
理論上係, 實際顧問醫生係抽讓睇,
而覺得有問題當然會問, 但問題係佢地睇完覺得冇問題又點會詢問,
結果你就係白老鼠了, 到有問題再問 真係錯了, 你就是活教材了
最怕睇到政府d青輕醫生, 唔細心又冇禮貌, 睇完都冇信心!!

咁有真嘅,內地消費始終較香港低

引用:
原帖由 兩生花 於 2020-9-18 10:05 AM 發表
政府出嘅錢隨時少過香港公立

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-9-18 10:09 AM 發表

開放係好事,尤其係隔離嘅深圳,不過要過到班醫局高層先喇,班友淨係睇錢,絕對唔會咁做
咁就要有選擇性比香港人,醫療費用比例或最好香港人可以購買內地醫保。

傷港黑醫系吾比外地海外醫生到傷港執業,亦冇互認機制。 所以貴都系合理。

傳:"反對無科學根據的異地覆診"!是黃屍講的!
利申:港人優先!黃屍與狗,不准覆診!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]