• 瀏覽: 4,477
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-18 11:42 PM 發表

台毒L視佢為眼中釘.
舊年連夜問都比芵文關左🤔🤔

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-9-18 11:55 PM 發表

南越
好年中華民國同南越為了九段線打了一場戰爭 而守住了九段線

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...

回覆 引用 TOP

Sorry 我睇錯 原來當年共產黨已經喺南沙同南越開戰 真係水兵鬥水軍

滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
咁又引起另一個疑惑?

點解國民黨唔出兵 而係由共產黨出兵呢?
而點解共產黨連船都唔多隻 仲要走去南沙同南越打呢?

當年兵荒馬亂 擁有槍支嘅平民多的是 係唔係出海為生活打魚嘅漁民 同啲搶掠嘅越兵開火呢 又一個疑惑?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 04:37 PM 發表

我份人好有善心,經常做義工喎!
善惡到頭終有報,我要收果報,你係咪願意給兩倍?
挺賣力的,看來你主子今天給你加餐了

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-9-19 01:04 AM 發表

挺賣力的,看來你主子今天給你加餐了
好人的賞報不在地上,而是在天家!
你死後就會得到應有的果報!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 02:49 PM 發表

頌讚共產黨,點會無討論價值,快啲一人一個推!
中共領導人家屬頌讚外國
中國強, 中國好, 好到中共領導人家屬都移民外國, 不做中國人要做外國人!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=19573791&extra=&page=1

黑玫瑰
引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 11:17 PM 發表

我嘅理解係當年 中華民國同資本主義嘅越南喺九段線打了一場仗 而中華民國係為咗保護九段線

唔知我有冇理解錯?

理據係當年即係越戰之前 代表越南嘅係資本主義 ...
西沙海戰關國民政府乜事。
越南晨早就分裂分北越同南越,台灣國民政府只承認南越,所以佢地口中既越必定係指南越
兩個政權從未打過
西沙海戰係解放軍同南越軍打,南越大敗

後來南越被北越武力統一

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-9-19 08:34 AM 發表

中共領導人家屬頌讚外國
中國強, 中國好, 好到中共領導人家屬都移民外國, 不做中國人要做外國人!
http://news.discuss.com.hk/viewt ... p;extra=&page=1 ...
看更 放假?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 06:58 AM 發表

沒有宇宙,就沒有人類!
所以,爹親娘親,不及共產黨親!

雖然共產思想,是在1848年才出現,但沒有共產黨的出現,就沒有人教導中國人什麼是父母,什麼是家庭,什麼是社會,什麼是地球,什麼是宇宙!

沒有共產黨教導,中國人父母只識 kiss, 到死都仲係處,沒有中國人可以出世!所以,中國人條命都是來自共產黨!

歡迎討論! ...
原來你老母系共產黨,你阿爸又系共產黨

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-19 09:10 AM 發表

西沙海戰關國民政府乜事。
越南晨早就分裂分北越同南越,台灣國民政府只承認南越,所以佢地口中既越必定係指南越
兩個政權從未打過
西沙海戰係解放軍同南越軍打,南越大敗

後來南越被北越武力統一 ...
當年中華民國代表中國 原來從來未保衛國土 佢口中嘅叛逆卻保衛國土

明白了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-19 12:08 AM 發表

Sorry 我睇錯 原來當年共產黨已經喺南沙同南越開戰 真係水兵鬥水軍
1974年1月19日,共軍奪回被陳誠放棄的、被南越占領的西沙島嶼,就是西沙之戰
1974年2月1日,國軍丟失南沙由當時國軍駐防,海軍副司令李敦謙命名的敦謙沙洲,這可能是國軍最后一次丟失國土。
1974年2月8日,國府發這個

愿我有生之年,得见您君临天下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-9-19 09:29 AM 發表

原來你老母系共產黨,你阿爸又系共產黨
係就好啦,宜家移民咗去加拿大,住洋樓,有靚跑車!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 01:41 PM 發表

係就好啦,宜家移民咗去加拿大,住洋樓,有靚跑車!
咁即係點? 香港啲嘢關你撚事呀 七頭
加拿大排華嘅時候 或者你啲錢輸曬 唔好仆街返嚟

回覆 引用 TOP

條路自己揀 仆街唔好喊

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]