• 瀏覽: 4,468
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-18 09:34 PM 發表

918之後張學良已經入關,成個東北落入日軍手中, 1936年西安事變後,張學良畀蔣光頭扣押,直至1990年連蔣經國都屎埋,張學良先至重獲自由。
你啱 剛剛睇完維基 第二次開始國共內戰 係1946年 即係1945年日本投降之後嘅一年 但一個有趣情況出現啦 共產黨只係 盤踞河北左近 東北三省全部喺國民黨控制之下 咁蘇聯點可能千里迢迢運軍火畀共產黨呢

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 08:05 PM 發表

真係想問你係唔係撩交鬧
唔係喎!我講事實,如果共產黨禁止你去學性知識,你都會以為嘴吓就可以生仔!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 06:58 AM 發表

沒有宇宙,就沒有人類!
所以,爹親娘親,不及共產黨親!

雖然共產思想,是在1848年才出現,但沒有共產黨的出現,就沒有人教導中國人什麼是父母,什麼是家庭,什麼是社會,什麼是地球,什麼是宇宙!

沒有共產黨教導,中國人父母只識 kiss, 到死都仲係處,沒有中國人可以出世!所以,中國人條命都是來自共產黨!

歡迎討論! ...
夠鐘食藥

荷盡已無擎雨蓋  菊殘猶有傲霜枝
一年好景君須記  最是橙黃橘綠時

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 08:00 PM 發表

有事請教 江湖傳聞係 蘇聯將所有東北軍武器畀咗共產黨 同你啲論點有差異 可唔可以畀啲書名作者參考下 謝
蔣總裁說的

附件

大过几十倍.PNG(53.35 KB)

2020-9-18 10:23 PM

愿我有生之年,得见您君临天下。
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 10:06 PM 發表

唔係喎!我講事實,如果共產黨禁止你去學性知識,你都會以為嘴吓就可以生仔!
你都戇撚鳩 如果真係咁樣 成個中國都係紅二代紅三代啦 共產黨人唔可能唔屌閪呀

走返去你嘅文咸東公廁啦

滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-9-18 10:23 PM 發表

蔣總裁說的
認同 但首先說明 同啲軍火交畀邊一邊無關

另外 毛澤東同蔣介石 都係中國人 我成日講唔係唔會有 單雙日炮戰 而蔣介石嘅軟弱 亦都係最致命嘅弱點

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 10:37 PM 發表

認同 但首先說明 同啲軍火交畀邊一邊無關

另外 毛澤東同蔣介石 都係中國人 我成日講唔係唔會有 單雙日炮戰 而蔣介石嘅軟弱 亦都係最致命嘅弱點 ...
老蔣也配?

附件

1974-02-08.jpg(152.82 KB)

2020-9-18 10:58 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-18 09:16 AM 發表

有共產黨存在, 先可以制衡臭串嘅白種人.

https://www.youtube.com/watch?v=3rz4wG_Yr6A&ab_channel=%E9%AB%98B%E5%93%A5%E6%88%91%E5%B0%B1%E4%BF%82%E8%A9%95%E8%AB%96%E8%A9%95%E8%AB%96%E5%93%A1%E5%98%85%E8%A9%95%E8%AB%96%E5 ...
志賢姐姐視頻不錯👍

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-9-18 09:24 AM 發表

中國根本沒有實質的共產了,共產黨是因為蘇聯資助,所以用了共產黨這個名字。

世界上沒有人知道共產黨應該長什麼樣子?蘇聯、古巴、北韓、中國,各有特點,各自摸索。

中國實行了一段時期的無私產階段,1978年後又允許了私有財產,並且允許私人企業,從那天開始,共產這個概念就死亡了。

現在所謂的國營企業實際上是黨的私產,國營企業同國家與國民是沒有關系的,所以中國已經是徹底的資本主 ...
你咁講 顛覆咗 教徒嘅認知 叫文煮教徒 點樣面對世界🤔🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 02:29 PM 發表

沒有共產黨教導你父母性知識,你父母只識得嘴嘴,你父母到死都仲係處,你不可能出世!所以,你條命都是來自共產黨!
太低了,沒營養🤔🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-9-18 10:58 PM 發表

老蔣也配?
首先謝謝阿伯 首先有這篇剪報給大家看
好了 文中的中相信是代表中華民國 但有一疑惑 越代表什麼 用而家啲講法可唔可以理解為南越?

我會慢慢的同你討論這篇文章 首先統一大家D理解有冇錯

引用:
原帖由 nigel212 於 2020-9-18 02:48 PM 發表

呢種帖,除了撩交嗌,睇吾到有咩討論價值。
有國安法唔敢衝咪上來撩交嗌🤔🤔

回覆 引用 TOP

我嘅理解係當年 中華民國同資本主義嘅越南喺九段線打了一場仗 而中華民國係為咗保護九段線

唔知我有冇理解錯?

理據係當年即係越戰之前 代表越南嘅係資本主義

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-18 23:08 發表

志賢姐姐視頻不錯👍
台毒L視佢為眼中釘.

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 11:14 PM 發表

首先謝謝阿伯 首先有這篇剪報給大家看
好了 文中的中相信是代表中華民國 但有一疑惑 越代表什麼 用而家啲講法可唔可以理解為南越?

我會慢慢的同你討論這篇文章 首先統一大家D理解有冇錯 ...
南越

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]