• 瀏覽: 32,398
  • 回覆: 31
如果警察穿上制服都要出示委任證,咁不如以後所有警察都不用穿制服,全部便裝就可以了!行駛警權時先出示委任證囉!個法官啲思維好有問題!

熱賣及精選
引用:
原帖由 人一王老變殘 於 2020-9-18 06:23 AM 發表

支持警隊不用穿制服,不用展示委任證,支持取消司法制度,所有案件全由警隊或國安部審判,這才公平公正
咁我又唔支持取消司法制度,不過司法制度應該要有重大改格!

引用:
原帖由 大頭獅子 於 2020-9-18 06:52 AM 發表

即係有事報警或者係街搵警察幫手,問左軍裝出示委任證先,
警察就遇到事故先查清楚身分證明文件毀處理人命
其實我一直都唔鼓勵喺街搵警察幫手,我會先call 999,因為你唔會知道當時的警察有冇其他任務在身!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-18 03:53 PM 發表

其實覺得唔需要真係好奇怪 ,唔好話警察 ,保安都要
因為你要知道負責果個係咩人 ,如果有咩需要跟進你可以搵到

如果係假 ,有投訴等  你冇的話點做,基本上任何工種都一樣 ...
警察制服肩頭有編號的,編號亦不會重複!憑編號就可以投訴那位警察了!

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 04:03 PM 發表

執行法律賦予既權力時, 要先出示證件以資識別有咩問題?
法官開庭前有先出示證件嗎?

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 04:11 PM 發表

你可以要求架喎.
放心佢唔會搵棍打你的.
咁我現在要求你出示身分證明文件先喇

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-18 04:24 PM 發表

其實SHOW 證真係好正常要求
平心而論 ,如果唔係政治事件 ,有人要求警員SHOW 證一定唔會有咁多爭議
就算係警例都話要的LA 政治宣傳片又係咁
既然你咁講,咁以後全部警察便裝就可以了,何必要穿軍裝呢?反正都要出示委任證!

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 04:37 PM 發表

你是誰, 我為何要給你看呢?
咁咪係囉

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 04:41 PM 發表

著住套校服, 係咪就代表唔可以要求學生出示學生證?
要求學生出示學生證, 係咪代表以後學校唔使學生著校服?
你以前返學每日入學校門口都要出示?

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 04:56 PM 發表

有要求就要出示
咁你有冇先要求對方先出示證件?有冇問對方是誰?

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-18 04:44 PM 發表

兩樣野 ,你有證 同你需唔需要制服係兩件事,就算你去唔同公司地方機構都係啊 ,唔會話有制服盲可以冇證 ,有證就唔需要制服的MA
便衣 同軍裝 其實係唔同目的功用LA

其實唔好喧政治咁睇,叫SHOW 證係好正的  而且你政府宣傳都係咁教LA ...
政府邊度宣傳?有冇link? 等我學下嘢!唔該!

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 05:00 PM 發表

啲保安一早已經將證件掛係身上. 唔需要人要求已經出示左啦.
係咪所有保安先?

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 05:11 PM 發表

要求睇人證件那位有出示就得啦
咁就唔好講到好似全部保安喇!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-18 05:16 PM 發表

E個真係要搵返  冇記錯就係警訊LA  但邊集真心唔會記LA
btw 有更易方法LA  有警例有講的  一查就會知啊

其實SHOW 都合理, 好多行業制服時都會show 最常見房署都會a ...
等你丫!唔該!

引用:
原帖由 GX225 於 2020-9-18 05:23 PM 發表

自己睇啦

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=bQ6-mDUTHX0&feature=emb_logo
剪接片嚟㗎,唔好玩啦!冇前文後理,好難去理解片中想表達嘅內容喎!有冇完整一集嘅警訊呀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]