• 瀏覽: 23,206
  • 回覆: 256
+7
你唔好辭工呀,你話俾人知中大畢業現在無人請㗎!

香港人只能做下欄工,有好位都俾上面人做晒

引用:
原帖由 martin101 於 2020-9-17 07:24 PM 發表
讀大學無用
可以制造攻擊性武器⋯⋯汽油彈、丫義,弓箭
可以投身恐怖分子行業

你工作能力有幾多老闆知道的

中大讀咩先得架!

中大醫學院畢業5年嘅,晨早6位數啦

你不如話讀農務系!

其實依家啲人唔好成日將依家嘅大學生同以前大學畢業比較,以前得三間大學精英制,亦都物以罕為貴,考到香港嘅大學全部都係精英!依家大學普及化,基本上你想讀都有機會畀你讀到,一街都係,咁又點會馨香呢!

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-9-17 07:45 PM 發表
曱甴又話錢唔仲要? 做乜唔移民去菲律賓享受民主?
菲律賓係民主?
北韓叫“民主主義人民共和國”,金正恩係民主選出來,仲民主。

去台灣啦,做生意係唔錯架,做得好隨時有10萬一個月,又自由,台灣等緊你,唔好浪費呢個機會呀

有人OU未畢業,已買貝沙灣,一年去外國玩,多過好多人一世去過既地方

暴大畢業仲想點

做人,唔好做曱甴,總有出頭天!

依家啲大學畢業生, 只係識得好高騖遠, 

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 07:18 PM 發表
本港入息中位數為$19,000,但有大學畢業生畢業五年後,仍未可高於此薪酬⋯⋯
書中自有黃金屋?中大貴為三大之一,是許多中學生想報讀的心儀大學。有中大畢業生卻於網上發文指,「本人已經畢業左5年,但係人工仲好低,得10+K。」,他指其他同屆同學的月入已達三至四萬元,「真係身邊都冇朋友有咁低既人工」,令他感到很自卑。

不過他亦有表示,月入雖低,但工作有滿足感,他指「返工其實開心既,同埋都ok有意義 ...
其實好多人都係咁

又嫌人工低,但覺得返工開心及有滿足感,講嘢咁茅盾,仲話大學生。

引用:
原帖由 snooboy 於 2020-9-17 07:47 PM 發表
你地偷渡去嘅台灣,廿年都係二萬六新台幣呀

大陸月入1000

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]