• 瀏覽: 6,047
  • 回覆: 3
+4
引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-9-17 05:50 PM 發表
15歲少年今年1月初在元朗街頭試擲3枚汽油彈,認罪後被判感化18個月,律政司其後申請刑期覆核,上訴庭今(17日)改判少年入勞教中心。少年的父親在庭外向本報表示,當初透過學校教師得悉律政司申請覆核刑期,感覺兒子被原審裁判官稱讚為「優秀」,所以就被針對及「窮追猛打」。

https://fs.mingpao.com/ins/20200917/s00001/04a6a643d27b27ace2aa341 ...
咪LonL79,你唔識教仔,等社會嚟同你教。

引用:
原帖由 ckh28382 於 2020-9-17 10:24 PM 發表

香港的確好多(可能係大部份)父母唔識教仔女,佢哋覺得對仔女千依百順就係愛嘅表現,咁樣才顯得自己的仔女身嬌肉貴,結果係製造咗一大批唯我獨尊的野蠻港孩 ...
我地老豆老媽子就冇咁巴閉嘞,冇咩點讀大書,但教仔女做人嘅道理就令能你一世受用。
而家啲?搞笑怪獸家長。
我哋以前食飯揸筷子豎起隻手指指住人都畀老媽子鬧呀。

引用:
原帖由 ckh28382 於 2020-9-17 10:24 PM 發表

香港的確好多(可能係大部份)父母唔識教仔女,佢哋覺得對仔女千依百順就係愛嘅表現,咁樣才顯得自己的仔女身嬌肉貴,結果係製造咗一大批唯我獨尊的野蠻港孩 ...
不過,有啲真係教仔女教得好叻,但絕對係少數。
兩年前某日,我在太古城食嘢,攞住盤嘢搵位,因為得一條友,有個中學生,約十四五歳左右,同同學傾緊偈,佢突然企響身話讓位畀我,我話唔使啦,你地傾啦,我慢慢搵得啦。佢居然話,唔緊要啦,我地都未買嘢,你買咗嘞,你坐啦,我地空身搵好過你捧住嘢搵啦…,呢啲咪家教…

引用:
原帖由 日落的漁港 於 2020-9-17 10:41 PM 發表

點解唔問番水官點解甘讚自己嘅細路?
個仔吸緊毒,食緊白粉,唔話佢唔制止佢仲而不特,仲要畀錢佢繼續吸,累Q死佢添呀…

主題標籤 #律政司
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]