• 瀏覽: 1,618
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
特首林鄭月娥昨日宣佈亞博4個展館會新建社區治療設施,提供約1,000張病床,工程即將展開。不過,現時正在使用的1號館社區治療設施使用率偏低,更有消息指,有關設施最快於本周五(18日)停用,直至再有疫情爆發。公共醫療醫生協會會長馬仲儀批評,政府從未公開興建社區治療設施的相關準則...和數據,若未來疫情的輕症患者人數較預期低,政府的如意算盤會打不響,新建設施無法發揮效用;工程交由深圳挑選承建商負責,品質令人憂慮。

消息指,亞博社區治療設施最快於本周五(18日)暫停使用,改為備用狀態直至再爆發疫情。截至今日中午12時,1號館只餘下5名病人仍然留醫,據了解,若病人在設施停用時仍未達出院準則,將會轉送醫院留醫。

現時亞博1號館及2號館均已改建為社區治療設施,由醫管局負責管理及營運,分別可以提供500張及400張病床,用作接收武漢肺炎輕症病人。其中1號館於8月1日啟用,病床佔用率一直偏低,用作備用方案的2號館雖然上月中已準備就緒,但至今從未正式啟用。

不過,雖然亞博社區治療設施使用率持續偏低,政府仍有意進一步擴建。特首林鄭月娥昨日於記者會上表示,將改建8號館至11號館為社區治療設施,提供約1,000張病床。連同現有設施及計劃中的臨時醫院,亞博將共可提供逾2,700張病床。林鄭稱,亞博8號館至11號館改建工程及設施設計,將交由深圳政府挑選的承建商負責,現已完成前期及設計工作,相信工程很快會展開。

政府從未公開興建準則及數據

公共醫療醫生協會會長馬仲儀表示,早前與醫管局會面中,局方稱興建額外社區治療設施是為了防範可能出現的第四波疫情,以防疫情嚴重時公營醫療系統再次「爆煲」。但她認為,局方的如意算盤「未必可以打得咁響」,因為今次疫情中都並非所有病人適合入住社區治療設施,往往中年病人或長期病患者,送入亞博館接受檢查後,可能仍須轉送醫院治療。一旦日後疫情於典型舊社區爆發,患者涉及大量長者時,亞博設施就難以發揮預期效用。

馬指,自己不是疾病防控方面專家,無法預料疫情發展及醫療系統需要多少緩衝空間,但政府及醫管局從未公開相關數據及推算方法,做法極不透明,市民及醫護連「被知會」都稱不上,更無從得知資源是否用得其所。
對於亞博改建工程交由深圳挑選的承建商負責,馬仲儀指,曾就事件詢問醫管局,包括局方與承建商的溝通、及設施是否按照本港常用設計等,局方僅稱會以本港標準為依歸,但品質控制方面則沒有詳情。她坦言對設施品質感到憂慮,現階段只能希望新建的社區治療設施能符合本港標準,期望局方做好監察。
-----------------------------
品質唔使香港醫護擔心,依家林鄭要做嘅係好似合法地把利益畀大陸公司,做咁多嘢有招標咩?啲錢落過香港承建商個袋咩?畀人呃完錢你仲要多謝人.🤬

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... m_content=link_post

全香港
只得呢位醫生

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24438485&extra=page=1
三唔識七  將我拉黑 :
阿柒回歸  rigby

回覆 引用 TOP

咁搞笑?無咁多病人都要怪政府做足準備?如果唔先做,病人又夠多既。到時系唔系訓街?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-17 05:01 PM 發表

特首林鄭月娥昨日宣佈亞博4個展館會新建社區治療設施,提供約1,000張病床,工程即將展開。不過,現時正在使用的1號館社區治療設施使用率偏低,更有消息指,有關設施最快於本周五(18日)停用,直至再有疫情爆發。公共醫療醫生協會會長馬仲儀批評,政府從未公開興建社區治療設施的相關準則...和數據,若未來疫情的輕症患者人數較預期低,政府的如意算盤會打不響,新建設施無法發揮效用;工程交由深圳挑選承建商負責,品 ...
之前買口罩招標咪俾臭果鬧囉. 臭果講唔講道理架?

回覆 引用 TOP

笑咗,馬醫生系咪認為,買咗人壽保險一定要賠先至合理

今年一定要贏多的,努力努力!!??

回覆 引用 TOP

呢位馬師奶,好心你收皮啦!香港疫情最嚴重嗰陣你哋做過啲乜?

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24438485&extra=page=1
阿柒回歸  rigby
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-9-17 05:01 PM 發表

特首林鄭月娥昨日宣佈亞博4個展館會新建社區治療設施,提供約1,000張病床,工程即將展開。不過,現時正在使用的1號館社區治療設施使用率偏低,更有消息指,有關設施最快於本周五(18日)停用,直至再有疫情爆發。公共醫療醫生協會會長馬仲儀批評,政府從未公開興建社區治療設施的相關準則...和數據,若未來疫情的輕症患者人數較預期低,政府的如意算盤會打不響,新建設施無法發揮效用;工程交由深圳挑選承建商負責,品 ...
其實樓主日日咁轉貼臭果膠聞, 係咪想推冧間爛報? 真係用心良苦, 篇篇都係凸顯爛報九噏失實或杜撰抹黑嘅下流造謠報格嘅

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2020-9-17 05:11 PM 發表

佢當時好忙, 係惡化疫情嘅推動方面不遺餘力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2020-9-17 05:11 PM 發表

罷工救港

阿柒回歸  rigby
引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-17 05:07 PM 發表

咁搞笑?無咁多病人都要怪政府做足準備?如果唔先做,病人又夠多既。到時系唔系訓街?
病床唔夠, 咪又有理由插林鄭, 佢點都有位插, 冇得輸

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-17 05:07 PM 發表

到時一樣怪政府...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2020-9-17 05:20 PM 發表

病床唔夠, 咪又有理由插林鄭, 佢點都有位插, 冇得輸
正常市民更系希望夠位啦。錢就大家出,但無位時死既系自己。。。系班傻人為反而反。先有意見

佢去咗拉票搞乜膠初選!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-17 05:22 PM 發表

正常市民更系希望夠位啦。錢就大家出,但無位時死既系自己。。。系班傻人為反而反。先有意見
照這位醫生的邏輯, 醫管局也不要備用咁多藥, 唔夠用才去訂 費事個如意算盤打唔響

主題標籤 #林鄭月娥
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]