• 瀏覽: 65,591
  • 回覆: 5
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 12:41 PM 發表
疫情下學生用Zoom上堂,相變家長可「旁聽」,有港媽就驚覺兒子的老師英文水平低⋯⋯
有港媽在討論區發文,指讀中學一年級的兒子用Zoom上英文課時,她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。於是她在討論區寫道「個老師全港式英文,機關槍咁一輪咀咁講,無聲調,無高低音,無尾音」,她更批評「d師資咁差」。
她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令 ...
如果你睇過施永青同那個沈教授對話,你就明點解啲人中+英文咁勁

https://youtu.be/nZMJ1vnPZy4

引用:
原帖由 chingty 於 2020-9-17 01:17 PM 發表
其實都好平常,唔係講到好似鬼仔鬼妹咁代表英文好囉,語言係用嚟溝通,你唔可能要求香港人講到好似外國人咁架嘛
你期望老師係咁?

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2020-9-17 01:59 PM 發表

中美關係越差,泛民死得越快!!!
我主要話啲人又中又英

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-17 02:43 PM 發表
根本D英文教C一直水平好低,米米在跌吉提過結果比疑似老C網友攻擊,仲話因為人工低所以得咁嘅水平

根本應該中學以上教英文至少要首次應考課程乙有B,高考首次有C,IELTS8分,先可以教!!
小學就會考要有C高考要有D,IELTS7分先可以教

但現實係好多會考高考得D,已經教緊 ...
其實英文老師,會考應該要有B以上,英文底唔好,上到大學都無用
我有個同事大學讀英文,啲書寫係錯漏百出

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2020-9-17 02:51 PM 發表

你要攪清楚一樣野, 如果你不是教英文, 有鄉音冇問題, 但你做尼行, 人地對你要求一定高.....
再講, 就算 native speaker, 如果自己英文五純正, 鄕音勁重, 教人英文一樣可以比人吊....

你係教英文, 不是就甘user 明冇? ...
同意,好似我細路去搵鬼佬教英語朗誦英詩咁,都要搵個英國老師仲係 queen's english㗎,唔通搵個愛爾蘭人咩

到學普通話時,個老師要係國語委一乙以上

引用:
原帖由 66infinity 於 2020-9-18 07:12 AM 發表

英國人講的英語是最好聽的
英國英語一樣好多口音,知唔知乜嘢叫 queen's english

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]