• 瀏覽: 65,386
  • 回覆: 585
  • 追帖: 3
+2
我哋唔好再批評啲老師啦, 佢哋已經受好大壓力㗎喇, 分分鐘又話要生要死。

英文老師講英文唔好天公地道啦, 歷史老師講歷史都 一塌糊塗嘞。

是咁的 ,時代革命嗎, 即係求戀期 是是但但!

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-9-17 12:44 發表
黃老師係咁上下質素
藍老師不知所謂!

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-9-17 12:53 PM 發表
what room 有乜問題??

What room is it 唔得??
點解"What room is it"係得呢?
如果要問唔係應該用"Which room is it"或者係"What a room is it"咩?
又或者作為感嘆句,就應該寫"What a room it is!",但這就不是疑問句了。
如果睇番新聞講嘅嘢
引用:
又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」
以我理解,係咪應該用"Which room"先至正確呢?

讀書唔成先教書!

What room ok ah lah ma.   No wrong wo.

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-17 12:47 PM 發表
進修化學(氣油 火器) 體育(掟 跑) 緊要過英文 最重要識返緊工叫人三罷 鐵飯碗出糧大叫攬炒
我反而覺得黃絲老師都好應該
進修歷史.

始終,黃絲老師係歷史方面經常
修改課文內容去誤導學生呀!

引用:
原帖由 斷水流人間兇器 於 2020-9-17 01:54 PM 發表

你不知道香港地,讀唔成書至會做老師
唔怪之得香港有咁多誤人子弟既教師.

港式英語其實也要保育

個個人講笑文都可以錯, 可以講得唔正,
惟獨是黃絲講錯講得唔正就應該死全家,
佢地係咁睇中國來香港先剛學廣東話的新移民的,
所以係黃絲唔得, 其他人點講都無問題

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-17 01:32 PM 發表

你期望老師係咁?
應該話唔好期望中學老師個個都可以一口流利英語。學英文聽力,口語呢啲都係要靠學生自己睇多啲英文新聞,上網睇吓片,以前Miss 都係咁教我地

引用:
原帖由 buddy-wah 於 2020-9-17 01:29 PM 發表
What room 有什麼問題? Another Hong Kong Karen.
Which the fxxk有什麽問題?

what room 係唔係 washroom

When the date ar......
笑死人🤣🤣

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2020-9-17 01:59 PM 發表

中美關係越差,泛民死得越快!!!
我主要話啲人又中又英

Ward room? Which room? What kind of room ....?
唔明錯咩!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]