• 瀏覽: 65,459
  • 回覆: 585
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 大林林 於 2020-9-17 15:34 發表

最難忘以前鍾樹根已完
立法會議員的英文水平是怎樣的?香港立法會議員精選搞笑英文合集回顧
https://www.youtube.com/watch?v=Y4OQ32z-1ac
學左句delay no more ...
我最震驚嘅,唔係D議員嘅英文水平。

係最後石禮謙嗰段:

“MTR... diu...f*ck"

乜立法會准爆粗?

最緊要班黃教畜自覺佢哋英文巧勁,真係柒出國際

引用:
原帖由 kkma88 於 2020-9-18 07:57 PM 發表

原文係介紹班房,你瞓醒未呀? 唔可以同d同學講what room is this? This is our music room.

唔得架咩
係囉,我到依家都唔知實際老師喺咩情況下講,又唔講清楚d, 點能夠憑兩個字話人錯呀?

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 12:41 PM 發表
疫情下學生用Zoom上堂,相變家長可「旁聽」,有港媽就驚覺兒子的老師英文水平低⋯⋯
有港媽在討論區發文,指讀中學一年級的兒子用Zoom上英文課時,她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。於是她在討論區寫道「個老師全港式英文,機關槍咁一輪咀咁講,無聲調,無高低音,無尾音」,她更批評「d師資咁差」。
她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令 ...
她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。

為什麼用「竟是」,這位母親用的是港式中文 ?

引用:
原帖由 showtime2017 於 2020-9-18 04:48 PM 發表

其實room 唔一定指房間,唔係實體房間就唔係用which

"with AI, this struggling market still has a little room to grow"

"this stupid contract leaves a lot of room for a nasty lawsuit".

"c'mon! there is still room for y ...
但亦唔會用 “what room" 啩,係咪呀?!

"With AI, this struggling market still has a little WHAT room to grow"

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-9-17 12:47 PM 發表
進修化學(氣油 火器) 體育(掟 跑) 緊要過英文 最重要識返緊工叫人三罷 鐵飯碗出糧大叫攬炒
我就覺得應該要學劍擊
必要是捅人幾刀都得

引用:
原帖由 sowina 於 2020-9-19 11:07 PM 發表

係囉,我到依家都唔知實際老師喺咩情況下講,又唔講清楚d, 點能夠憑兩個字話人錯呀?
我唔知個老師英文屎唔屎,我淨係知無上文下理話 what room 係一定錯嘅英文屎到爆!

宜家d老母出去搞暴動就叻,鬼會專心教書

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2020-9-17 02:46 PM 發表

乜嘢叫冇料有料?
做英文教師一定要跟鬼佬學過才成?
如果每個鬼佬都有他自己鄉下的口音,
這樣跟不跟他學?
鬼佬講廣東話, 什麼口音都沒問題,
我哋唔會話佢的口音唔正! ...
普通話老師可唔可以有同樣嘅問題先?

口音唔係大問題,問題係發音,香港學校教英文最大問題係冇教拼音,英文字典入面的拼音從來冇教,所以好多香港人的英文發音唔標準,例如pleasure 同 pressure 大部分香港人都讀到一樣,hamburger 好多人都將重音放錯,重有香港人差唔多全部都讀錯game 呢個字,另外chinglish 外國人係唔會聽得明,只有香港人自己聽得明

引用:
原帖由 lokwunlun003 於 2020-9-19 11:49 PM 發表

我就覺得應該要學劍擊
必要是捅人幾刀都得
佢地無武學世家

Most hk teacher is yellow anyway.

引用:
原帖由 魚蛋羅拔 於 2020-9-19 23:39 發表

但亦唔會用 “what room" 啩,係咪呀?!

"With AI, this struggling market still has a little WHAT room to grow"
你話"still has a little room to grow",  我就可以問一個rhetoric question: “what room?"

個意思唔係要你答乜野空間,個意思其實係話「“仲有乜柒空間?」,即係我唔同意有空間。

本土化,一定要學

okok..... 覺得 What Room 錯既,唔好用囉~~

欣賞吓人家表演  "What Room Does Fear Have" 先~~
https://www.youtube.com/watch?v=Aa5T7eOPLLk&t=76s

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]