• 瀏覽: 65,612
  • 回覆: 585
  • 追帖: 3
+2
唔教你個仔講光復香港咪執到囉

引用:
原帖由 ar2man 於 2020-9-17 02:41 PM 發表
根本香港教師就唔值咁高人工
好多只係靠性格入行,但真材實料少之又少
不過現代社會行行都有呢個情況

引用:
原帖由 nccy2000 於 2020-9-17 02:23 PM 發表
唔知點解,見到呢篇嘢,令我諗返起return home card😂😂😂
話時話,呀 return home card 點解失蹤了?

就算D所謂傳統名校,教C水平都系咁上下

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2020-9-17 02:40 PM 發表

人地鄉下口音都有高低, 尾音....冇料五好做英文教師....掉返轉人地鬼佬學你廣東讀錯晒音可不可以話你廣東話都有鄉音?
乜嘢叫冇料有料?
做英文教師一定要跟鬼佬學過才成?
如果每個鬼佬都有他自己鄉下的口音,
這樣跟不跟他學?
鬼佬講廣東話, 什麼口音都沒問題,
我哋唔會話佢的口音唔正!

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-9-17 02:45 PM 發表

好多只係靠性格入行,但真材實料少之又少
不過現代社會行行都有呢個情況
最慘係老師成日講到自己好偉大
又話大壓力
但個個都係教畜
私人公司都隨時老細炒人啦

Which 同what 的分別,是 which 是在數個選擇中選一個,what 是在沒有選項中問哪一個,所以未別錯,這種乜都投訴的人,新興一個名詞係 Karen, 即港媽。

引用:
原帖由 ar2man 於 2020-9-17 02:47 PM 發表

最慘係老師成日講到自己好偉大
又話大壓力
但個個都係教畜
私人公司都隨時老細炒人啦
現在少左高考班,學生人數又少左,工作大減
不過佢地仍然會話工作多左

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-9-17 01:08 PM 發表

早1-2年 突然就掀起"口音"呢個話題
好多人話講英文有某些口音 係會高等D
當時仲有KOL走出黎話自己係講乜野口音既英文
仲沾沾自喜
仲講到留學唔學當地口音 去黎做乜

我真係笑左
其實好多外國人 都已經講左
口音 真係唔重要
夾硬要令到自己英文有口音 佢地仲講得噁心

而另一個話題 就係文法
你睇YT上 有唔少人 都係度笑人講英文文法唔啱
當然 糾正係無問題 ...
而家係講梗教學!文法及發音必需正確。

港媽中意食洋腸,oh baby fuck me baby

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-9-17 12:44 PM 發表
黃老師係咁上下質素
藍的好好?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-9-17 02:48 PM 發表
所以要去英國學囉
就算有一口流利英文在香港根本冇用,香港最重要適應力高丶性格外向,冇料都吾重要
但教得英文又要納稅人出$,咁嘅水平完全吾可以接受吧

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-9-17 12:53 PM 發表
what room 有乜問題?? 

What room is it 唔得??
人地問冰間房,唔係咩房

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2020-9-17 02:46 PM 發表

乜嘢叫冇料有料?
做英文教師一定要跟鬼佬學過才成?
如果每個鬼佬都有他自己鄉下的口音,
這樣跟不跟他學?
鬼佬講廣東話, 什麼口音都沒問題,
我哋唔會話佢的口音唔正! ...
你要攪清楚一樣野, 如果你不是教英文, 有鄉音冇問題, 但你做尼行, 人地對你要求一定高.....
再講, 就算 native speaker, 如果自己英文五純正, 鄕音勁重, 教人英文一樣可以比人吊....

你係教英文, 不是就甘user 明冇?