• 瀏覽: 65,462
  • 回覆: 585
  • 追帖: 3
+2
其實有咩問題,唔好錯grammer就得

引用:
原帖由 launch_date 於 2020-9-17 12:53 PM 發表
what room 有乜問題?? 

What room is it 唔得??
最大問題係唔知個問題係乜。
查吓字典 which點解

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-9-17 01:08 PM 發表

早1-2年 突然就掀起"口音"呢個話題
好多人話講英文有某些口音 係會高等D
當時仲有KOL走出黎話自己係講乜野口音既英文
仲沾沾自喜
仲講到留學唔學當地口音 去黎做乜

我真係笑左
其實好多外國人 都已經講左
口音 真係唔重要
夾硬要令到自己英文有口音 佢地仲講得噁心

而另一個話題 就係文法
你睇YT上 有唔少人 都係度笑人講英文文法唔啱
當然 糾正係無問題 ...
港女去星巴克扮外國口音係咁捲舌頭講野,真係聽一次笑一次,我試過企在後便忍唔住笑比人係咁望,難得服務員咁忍得笑

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-9-17 13:33 發表

11621542 教大一班準教屍所為
林鄭唔L理, 楊潤雄扮睇唔到, 離譜.

引用:
原帖由 小豬真我 於 2020-9-17 01:19 PM 發表
即時諗起 return home card
都可以話去做律師
教協有心放黃人老師資,唔係點搵人洗學生腦,真係有唔少教師上堂玩洗腦,2015年開始就係咁。

菲律賓英文唔卷脷冇尾音 學得多好難改 好多家庭菲庸教細路英文要小心

俾幾錢有咩老師

港式英文都系一種特色,只系唔系個個人都有聽懂,呢都系一種要保護

個阿媽係唔係ABC?
你讀書個陣老師都有教口音 還是你出去進修先教口音!?

香港人講英文發錯音是非常正常, 聽下教育局長或保安局長D 英文, 都係好差的樣板........

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-9-17 01:08 PM 發表

早1-2年 突然就掀起"口音"呢個話題
好多人話講英文有某些口音 係會高等D
當時仲有KOL走出黎話自己係講乜野口音既英文
仲沾沾自喜
仲講到留學唔學當地口音 去黎做乜

我真係笑左
其實好多外國人 都已經講左
口音 真係唔重要
夾硬要令到自己英文有口音 佢地仲講得噁心

而另一個話題 就係文法
你睇YT上 有唔少人 都係度笑人講英文文法唔啱
當然 糾正係無問題 ...