• 瀏覽: 65,583
  • 回覆: 585
  • 追帖: 3
+2
宜家好多老師啲英文屎過賓賓
引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 12:41 PM 發表
疫情下學生用Zoom上堂,相變家長可「旁聽」,有港媽就驚覺兒子的老師英文水平低⋯⋯
有港媽在討論區發文,指讀中學一年級的兒子用Zoom上英文課時,她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。於是她在討論區寫道「個老師全港式英文,機關槍咁一輪咀咁講,無聲調,無高低音,無尾音」,她更批評「d師資咁差」。
她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令 ...

可能老師有意拋磚引玉,等學生講多啲英文。

其實what room唔一定錯,無上文下理點知一定錯?

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-9-17 12:44 PM 發表
黃老師係咁上下質素
好多藍老師質素更差,佢地好多都hea 做,等退休

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-9-17 01:08 PM 發表

早1-2年 突然就掀起"口音"呢個話題
好多人話講英文有某些口音 係會高等D
當時仲有KOL走出黎話自己係講乜野口音既英文
仲沾沾自喜
仲講到留學唔學當地口音 去黎做乜

我真係笑左
其實好多外國人 都已經講左
口音 真係唔重要
夾硬要令到自己英文有口音 佢地仲講得噁心

而另一個話題 就係文法
你睇YT上 有唔少人 都係度笑人講英文文法唔啱
當然 糾正係無問題 ...
大致上啱,但覺得係亞洲好多地方對口音有e個睇法

btw 例子上話果兩個算有道理的,但唔應該笑人咁解,他們問題唔係口音 ,係唔準。發音上真係應該要準 唔係好易講錯左另一個字 對方唔明等等

反而支持香港要求發音同語法e part
雖然好多人覺得唔地道,但基本上人地點都會知下你講咩

反而太地道,真係聽唔明skip 太多尾音 語法上外人講野出錯好多tim

港式英文唔係問題,最緊要文法冇錯,how about singlish ?what wrong?最重要最重要就係唔係曱甴老師就得。

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-9-17 12:55 PM 發表
what room?  意思係點??? 唔係直接釋咁得意呀
外國人都係咁講,有咩問題?

個老師英文水皮
港媽又無本事的個仔入名校
或讀國際學校
如果你讀樓下屋村
定求其唔知band幾果d小學
其實想師資有幾好啫🤔🤔🤔

呢啲老師你要珍惜啦,三十歲即係畢業左都七八年,如果係呢一兩年畢業果批,隨時會有returnhome card(港大學生會會長喎),又或者完全聽唔明要人幫佢翻譯先可以解答英文記者問題既老師呀!(浸大學生會會長喎!)

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 12:41 PM 發表
疫情下學生用Zoom上堂,相變家長可「旁聽」,有港媽就驚覺兒子的老師英文水平低⋯⋯
有港媽在討論區發文,指讀中學一年級的兒子用Zoom上英文課時,她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。於是她在討論區寫道「個老師全港式英文,機關槍咁一輪咀咁講,無聲調,無高低音,無尾音」,她更批評「d師資咁差」。
她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令 ...
個港媽知唔知老師係咩學歷架
高分一早考左醫生律師啦
做得老師都係低分架啦,想英文幾好

It is not a question of accent.  The teacher doesn't know the difference between what and which

教畜跟本係人之患

引用:
香港教師黃人執教,只為利益不為授學,香港今日今時咁差,因為回歸前英國刻意留下禍根亂港。

見到咁多藍人笑人地老師的英文差又話針對黃老師咁
真係忍唔住想聽下佢地英文有幾勁

人格有幾差先會笑人地有口音問題
每個接受教育的環境都唔同, 唔明白有咩好笑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]