• 瀏覽: 65,606
  • 回覆: 585
  • 追帖: 3
+2
唔係一定要鬼佬口音 但係咁簡單嘅邊間房which room 都唔識用 咁就死得啦

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-9-17 12:41 PM 發表
疫情下學生用Zoom上堂,相變家長可「旁聽」,有港媽就驚覺兒子的老師英文水平低⋯⋯
有港媽在討論區發文,指讀中學一年級的兒子用Zoom上英文課時,她聽到兒子老師的英文,竟是港式英文。於是她在討論區寫道「個老師全港式英文,機關槍咁一輪咀咁講,無聲調,無高低音,無尾音」,她更批評「d師資咁差」。
她形容該名教師約30歲,並非年紀大,又指聽到課堂裡介紹學校其他班房時,老師竟講出「What room」,令 ...
如果你睇過施永青同那個沈教授對話,你就明點解啲人中+英文咁勁

https://youtu.be/nZMJ1vnPZy4

鴨脷洲話?

南亞人菲律賓人講英文有口音,快請佢地教
廣東偏遠地區講白話有口音,所以先叫純正

好正常啫
文法勁,讀寫勁,都唔一定講聽勁。。。
掉返轉亦一樣。。。。。
邊有咁多人慨外語可以全方位勁丫
周街都有頂級翻譯之類咩哈哈哈哈

引用:
原帖由 chingty 於 2020-9-17 01:17 PM 發表
其實都好平常,唔係講到好似鬼仔鬼妹咁代表英文好囉,語言係用嚟溝通,你唔可能要求香港人講到好似外國人咁架嘛
你期望老師係咁?

引用:
原帖由 iapple2 於 2020-9-17 01:31 PM 發表
南亞人菲律賓人講英文有口音,快請佢地教
廣東偏遠地區講白話有口音,所以先叫純正
個D叫土白話ok哈哈哈哈

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-17 12:47 PM 發表
教大專出垃圾教師.
教大一班準教屍所為

我見到佢老師就諗返我以前的老師。。。 唉。。 所以香港競爭力越來越低。。

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-9-17 12:44 PM 發表
黃老師係咁上下質素
我都幾想知 你點定到咩老師哂質素

好明顯如果針對美文係成個社會問題la
正常最top讀書的讀教育相關太多同唔首讀
而且全界交外語都有相似問題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]