• 瀏覽: 2,345
  • 回覆: 34
引用:
原帖由 jack7/12 於 2020-9-17 12:26 PM 發表

到時老美又話咩國家安全,要打曬大陸啲衛星落嚟啦
你估老尾唔想呀,所以大陸先發制人,幾年前射低自己一隻衛星,以示警介,睇吓你老尾敢唔敢,老尾用傳媒嘈到拆天。以成本計,大陸容嘜易射返衛星上天

回覆 引用 TOP

以後打仗只能陰天多雲時打

民主程序选出来的总统不以民为主
香港泛民废青就是当代的堂·吉诃德,把自己幻想成上世纪的民主自由斗士,所以也必须有一个假想敌,它不是风车,而是老共。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-9-17 11:32 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/im ... 3rX5mc?v=w1280r16_9

9月15日,中國在黃海海域用長征十一號海射運載火箭,採取「一箭九星」方式將「吉林一號」高分03-1組衛星送入預定軌道,成功發射。

...
所以老美一定要制裁中國刷存在囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2020-9-17 01:15 PM 發表

首先大海茫茫,你要知道佢大約位置先。
要達到1m清楚分辨率,衛星只能scan 30x30平方公里,而carrier全速可達33knots, 件衛星在中低軌度每1.5-2小時才回來,這段時間隻carrier已去到無雷公遠。
你起碼要射幾十個衛星並相互交接才得。 ...
1. 初步分辨咁大隻目標10m分辨率已經足夠, 咁到時初步掃瞄範圍會大好多 ;
2. 無錯carrier全速可達33knots, 但只能直線, 要轉彎一定慢左, 而且咁大隻, 要轉彎你話易唔易 ? 仲有轉緊彎起飛有無可能 ? 你愈快, 個軌跡仲容易預測 ;
3. 你估到作戰時, 只會用一粒衛星 ? 用六粒己可以保證15~30分鐘掃瞄一次.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大林林 於 2020-9-17 12:45 PM 發表

當年大把腦殘屌大陸浪費金錢上太空,唔係當年領導人英明,今日大陸要追落後,付出更大
其實呢啲就係中國領導人同一般人思維上嘅不同,人地係管理一個國家,思維係以整體出發。其他腦殘只係一班普通百姓,只能看得到自己及生活周圍嘅事,當然係會好短視,唔會以大局觀去了解事情。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]