• 瀏覽: 1,442
  • 回覆: 12
用左五億,搵得果些少確診,真係唔應該。所以,香港市民有以下期望;

養咁多警察,希望多d賊俾佢地捉啦。
養咁多消防,唔多幾單火災點得呀?
醫管局咁大開銷,希望香港市民多d病痛啦。
請咁多拯溺,一定要多d人浸親至掂。

以上期望完全從經濟效益角度出發,相信亦係香港市民心底話。

本身健康市民付費做 BODY CHECK
假如 CHECK 到正常, 那麼經濟效益極差

最好身懷 TB, MULTIPLE CANCERS, 冠心病, 腎石, HIV + ..... 咁個 BODY CHECK 就抵玩了

香港大學教出咁多黑暴,唔止對經濟無效益,仲有害!執曬佢,起公屋啦,要上大學返內地

邏輯上有問題
做檢測
只能證明有病
不能證明無病 ?

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2020-9-17 10:33 AM 發表
用左五億,搵得果些少確診,真係唔應該。所以,香港市民有以下期望;

以上期望完全從經濟效益角度出發,相信亦係香港市民心底話。 ...
your mind set just copy mass media , without your mind digestion.

多點暴動,多一點被告,法庭多點價值,更合乎成本效益。
法庭放人,用心良苦呀,警察又可重複拉多些人,暴徒又可放火破壞,消防救護多點出動,合乎成本效益。

因為黃絲黑暴要攬炒不參與,犯聞政棍黑醫又唱反調,本來一件好事給破壞還要說風涼話,世間無恥之極莫過於此

引用:
原帖由 虎榮 於 2020-9-17 08:12 PM 發表

your mind set just copy mass media , without your mind digestion.
??

錢作怪,節省了幾多!

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2020-9-17 10:33 AM 發表

以上期望完全從經濟效益角度出發,相信亦係香港市民心底話。 ...
冇得比司馬堅 cap 水,所以效益差。

引用:

這就是你無知了,全民檢測的經濟收益遠遠高于那小小的幾億成本。
1、極大降低疫情反反覆覆、不斷反彈、藕斷絲連、傳播再擴散的可能性。漏掉1個病例,都有可能釀成二次、三次爆發。綿綿不絕的疫情造成的損失更大。
2、如果全民都檢測,挖出所有病例,市民消費信心提升,服務業就可以更大幅度的恢復開放,極大提振經濟復甦,降低失業率。
事實證明,香港的資本主義形式民主制度,效率非常低下,無法及時控制疫情。香港是中國所有城市病例第二多,僅次于武漢。死亡病例幾乎第二,僅次于武漢,和孝感黃岡差不多。
如果香港在7月進行強制全民檢測,不會造成今天這樣疫情反反覆覆,藕斷絲連,這么多人感染。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]