• 瀏覽: 803
  • 回覆: 11
新冠肺炎打擊各行各業,不少打工仔慘遭裁員或減薪,但仍不符申請綜援資格。有失業近7個月的市民申請綜援時,因資產計算保險的「...

失業話之你,自己救自己
財團搵少左,政府補貼你

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200916/mobile/bkn-20200916174031292-0916_00822_001.html

今日去惠康,仲要加價。。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-9-16 09:17 PM 發表
今日去惠康,仲要加價。。
其實唔揀擇去冷氣街市同食品店好多都請人

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-9-16 09:25 PM 發表

其實唔揀擇去冷氣街市同食品店好多都請人
人多失業。總會有人系被拋棄既。。

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-16 09:10 PM 發表
新冠肺炎打擊各行各業,不少打工仔慘遭裁員或減薪,但仍不符申請綜援資格。有失業近7個月的市民申請綜援時,因資產計算保險的「...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200916/photo/bkn-20200916174031292-0916_00822_001_01b.jpg?20200916174404

失業話之你,自己救自己
財團搵少左,政府補貼你

...
仲有5萬元,未到山窮水盡,點解要申請綜援呢?
使咗三萬元就符合資格。

又窮又貪心的表現。
綜援係幫助無錢人。

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-16 21:10 發表

失業話之你,自己救自己
財團搵少左,政府補貼你

...
早應因疫情放寬申請資格啦,人人可以單名申請,以個人計,身家一萬以下(因為早前派了一萬元,你應有一萬在銀行)可交表申請,生果金都好呀。

仲有5萬咁多簡直係土豪富戶啦

鄧指,該份保單原定用作退休金,加上尚有約6年到期,其「現金價值」正處於倍增期

冇錢開飯都唔捨得放棄倍增期,咁怨得邊個呢,抵死。

而家香港個個好似攤大手板問人攞錢

問問自己點解儲唔到錢,成日換手機? 一年去幾次旅行? 

積穀防饑是必須的

政府今次真廢,保就業其實保僱主,但保僱主不可能保就業。從古至今商人一定自私自利。今次政策又廢又離地。

引用:
原帖由 Ah_luk 於 2020-9-16 11:25 PM 發表
而家香港個個好似攤大手板問人攞錢

問問自己點解儲唔到錢,成日換手機? 一年去幾次旅行?

積穀防饑是必須的
傑青碌卡去旅行

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]