• 瀏覽: 16,548
  • 回覆: 185

中國科學院院長白春禮表明,美國對華實施的貿易制裁清單,已成為中國科研任務清單進行布局,例如航空輪胎、軸承鋼、光刻機及一些關鍵的核心技術同原材料等,中科院將聚焦在國家最關注的重大的領域,集中全院力量去做,目前一些關鍵核心技術攻關成立領導小組,要求每個承擔重大任務的人要簽署責任狀。

白春禮表示,希望未來10年的發展,中國可以在2035年進入創新型國家的前列,到2050年建成世界科技強國。

拋棄幻想,全力以赴,舉國之力,行自己的路!只要黨中央一直存在,時間就永遠係中國呢邊!

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/china/2357497/中國科學院美國制裁清單已成中國科研清單

中國香港人既我,支持中國,中國加油

好快市場到處是白菜🥳🥳🥳🥳🥳

回覆 引用 TOP

卡幾年,之後乜都有了 

多謝川普總統,希望他老人家爭取連任成功。

支支除左抄襲技術頂尖

其他都係一pat屎😹😹

面對美國無理打壓,中國必須堅定不移,靠自身力量克服一切困難,過程雖然艱巨,待他日取得成果後,自當吐氣揚眉,這才是中國人的驕傲

回覆 引用 TOP

自強不息!中國人加油!

你看到的未必是事實
你以為的事實未必是真相

回覆 引用 TOP

你係得一早得呀就得咗啦⋯洗等
咪話我哋全港黑心啦!攞到世界柸先喇~簡單好多

西人有可口可乐,佢有可防可控
引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-9-16 08:50 PM 發表

你係得一早得呀就得咗啦⋯洗等
咪話我哋全港黑心啦!攞到世界柸先喇~簡單好多
呢d說話都幾似曾相識,過去幾十年成日聽

反正你點質疑,黨中央都會開波做野,只要美國一日無本事打入北京中南海,中國的發展及進步就唔會停止

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-9-16 08:45 PM 發表

支支除左抄襲技術頂尖

其他都係一pat屎😹😹
抄美國的5G

科技興國
現在被美國打壓之下
更加體會到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-9-16 08:45 PM 發表

支支除左抄襲技術頂尖

其他都係一pat屎😹😹
係呀,好似TiTok咁,一pat屎美國佬都搶住要!

中國當自強,亦必能自強。

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-9-16 20:45 發表

支支除左抄襲技術頂尖

其他都係一pat屎😹😹
老美除咗周圍蝦蝦霸霸, 巧取豪奪.
其他都係一pat屎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]