• 瀏覽: 2,743
  • 回覆: 56
香港所有儲備可以養活工程界 11 年有工開我覺得好值得,係咪明日大愚唔緊要,是旦搵 d 野起下,填下海就可以有工開,又可以送錢俾中國買美帝大豆,都唔明點解咁多人唔支持

==============================================

特首林鄭月娥 2018 年在施政報告提出「明日大嶼」願景計劃,造價超過 6,240 億元。綠色和平聯同中大經濟系前副教授、冠域商業及經濟研究中心主任關焯照發佈《明日大嶼對香港財政的影響分析》報告,指香港公共財政正面臨疫情持續、人口老化及全球經濟衰退等多重危機,若強推「明日大嶼」填海計劃,恐 11 年內便會耗盡財政儲備,呼籲撤回計劃,優先發展更符合成本效益的棕地。經民聯立法會議員盧偉國今日表示,政府應盡快推出工務工程,明日大嶼可讓工程業界「有工開」,解決社會深層次問題。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/society/研究料-明日大嶼-11-年內耗盡政府儲備-盧偉國-明日大嶼-可讓工程界-有工開/?fbclid=IwAR2b2LjJ8xdA1Rnho3ew8-iRbFm-PI-65vAbT8f-nbbnhZAOtjrWVFznM_8

香港d地不知幾值錢...

不過呢d數反中白痴邊識計, 佢地有腦就唔會等坐監, 被DQ, 收晒皮咁失敗啦...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-9-16 07:58 PM 發表
香港d地不知幾直錢...

不過呢d數反中白痴邊識計, 佢地有腦就唔會等坐監, 被DQ, 收晒皮咁失敗啦...
要有工開...好L易啵.....
重建舊區囉  ::    土瓜灣, 九龍灣, 觀塘, 中上環, 荃灣, 深水埗, 葵涌.....都數唔撚完....
仲有活化工廈呢....你又活化左幾撚多呀....?
遊輪碼頭塊地...完成度係幾多呀....?
郊區保育呢....??
有工開....係撐共既唔L去諗之嘛...

奸邪妖獸一面阻撓政府覓地、建屋,到選舉拉票時又斥責政府土地政策無能。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-9-16 08:06 PM 發表
奸邪妖獸一面阻撓政府覓地、建屋,到選舉拉票時又斥責政府土地政策無能。
唔拖跨政府點呃班盲反投票比犯民

毒媒犯民政棍不斷將每樣事政治化,製造更多反政府市民反政府而獲取紅利(選票),香港人冷靜思考下我們需要什麼?呢d政棍為社會民生又做過什麼?不要淪為犯民政棍利用上位嘅工具。

了解下咩叫做城市規劃先喇!
你講果啲重建、活化,做,冇問題,但只係小菜幾碟,對整體房屋供應只係小修小補,解決唔倒深層次問題。而且係已發展市區入面,交通根本負荷唔倒人口大幅增長。

從來都只有發展新地區(以前衛星城市),連帶開發埋集體運輸系統,先至可以改善住屋問題。
引用:
原帖由 我最愛黨 於 2020-9-16 19:59 發表

重建舊區囉  ::    土瓜灣, 九龍灣, 觀塘, 中上環, 荃灣, 深水埗, 葵涌.....都數唔撚完....
郊區保育呢....??

...

唔好起,等班仆街曱甴廢青成世住劏房。

引用:
原帖由 我最愛黨 於 2020-9-16 07:59 PM 發表

郊區保育呢....??

...
(我講收得返成本, 唔係講有無工開, 真係連少少理解都有問題...)

香港d地不知幾值錢...

引用:
原帖由 我最愛黨 於 2020-9-16 07:59 PM 發表

郊區保育呢....??

...
到回應開工問題...
有話唔重建嗎?? 有話唔活化?? 有話唔保育??
明日大嶼係長遠規劃, 係未來幾十年都可以發展...

真係都未L搞清楚就比較...

等班黃屍曱甴著草移晒民先起比正常香港人住同收租投資啦
到時可租比回流黃屍

盡快進行明日大嶼工程, 就可以盡快解決香港樓宇供應及劏房問題... 建設一個全新衛星城市, 既可增加就業機會, 市民安居樂業最重要...

香港庫房係不斷搵錢架,
有支出,有收入,
掂洗晒d錢呀?

引用:

郊區保育呢....??

...
你不如去問下田生..平均要收一座舊樓(超過9成業權)要幾耐...收左之後仲要改善土地用途, 樓高限制..閒閒地一座都搞你十幾廿年..你仲講發展..真係咩都識就扮代表...

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-9-17 02:13 發表
盡快進行明日大嶼工程, 就可以盡快解決香港樓宇供應及劏房問題... 建設一個全新衛星城市, 既可增加就業機會, 市民安居樂業最重要...
x2 多d土地先可以規劃發展

引用:

郊區保育呢....??

...
哈哈哈
我冇政見ga
不過我覺得大大你解釋得好似好有道理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]