• 瀏覽: 9,125
  • 回覆: 38
之前肥佬黎比人拉, 黃人借機炒起282, 結果冇幾日個價就跌返落黎, 無數買左282的黃人變哂黃蟹. 上星期警方拉左炒282果15人, 其實都算順手幫班黃人報左仇.

但最好笑的係黃人一樣係照鬧差佬做咩事拉人, 話果15人只係買賣股票, 唔應該拉. 黃人唔知係輸到SHORT左, 定係智商低到唔明白自己買282啲錢係比人呃左. 真係又令我諗返起呢句歌詞: 受騙的那個比騙徒更混帳!

溫故知新
呢個世界
永遠有傻仔

【香港奇案】牛奶種菌騙案

喺香港,有唔少人都搵錢至上,而且搵得愈快愈好。唔少人就利用呢種急功近利嘅心態設個騙局,响上世紀九十年代,就有一單好出名嘅騙案,就係種菌騙案。

當時,有一位叫華氏嘅澳洲籍男子,响1991年喺香港開設咗一間公司,呢間公司聲稱以通過牛奶培植一種特別嘅菌,用作製造化妝品嘅重要材料。另外,公司就招攬市民成為會員,投資種菌。會員先要响公司購買種菌配方,再將培植出嚟嘅菌交俾公司,就會有報酬。另外,會員只要介紹其他人做會員,成為下線,亦可以得到佣金。由於前期會員的確收到回佣,有會員仲話賺咗層樓返嚟,咁易發達自然吸引咗唔少市民俾錢做會員。

不過,呢個其實只係一個騙局,呢間公司所謂嘅種菌業務根本係假嘅,而所謂會員回佣同發展下線只係龐氏騙局。最初有傳媒揭發呢間公司有問題,但唔少會員對公司仲係深信不疑,直至公司突然倒閉投資者先知原來被人呃咗。

記得電影《至尊無上》有一段對白,就係話咁老土嘅騙局點解都有人信,答案就係貪心,一日有人貪心一日就有千局存在。

黑暴的信念是為了對抗港共政權,抹黑、造謠、縱火、傷人、刑毀、攬炒都不是問題,手足們都要團結支持,不割蓆、不批評、不篤灰。

如果黃人承認了有手足為私利騙自己人的錢,等於承認手足間會互相算計,並非他們幻想中的那麼團結,便會動搖了自己的信念。所以催眠自己這是正常股票買賣,只不過是警方故意找反對派的渣,的確會讓自己好過些。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-16 05:05 PM 發表
黑暴的信念是為了對抗港共政權,抹黑、造謠、縱火、傷人、刑毀、攬炒都不是問題,手足們都要團結支持,不割蓆、不批評、不篤灰。

如果黃人承認了有手足為私利騙自己人的錢,等於承認手足間會互相算計,並非他們幻想中的那麼團結,便會動搖了自己的信念。所以催眠自己這是正常股票買賣,只不過是警方故意找反對派的渣,的確會讓自己好過些。 ...
唔想面對現實, 唯有繼續相信大話係真.

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-9-16 05:14 PM 發表

心理學有「認知不協調」一說,即是人在腦海中同時存在兩個互相矛盾的認知,便產生不協調感,心理不舒服。

譬如人都有認知設定自己是善良、正直的,但如果我去暴動打砸燒,我的行為便會跟善良認知有矛盾,所以必須找一個理由去舒解這個矛盾(例如警察是黑警、我在為自由民主而殉道等)。

所以「手足是團結的」跟「手足算計自己人謀私利」有認知不協調,便要合理化做市炒股這個行為了。

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-9-16 04:51 PM 發表
https://youtu.be/_WwCaVyHrRU
佢邊有買左282果班懵L咁慘

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-16 05:05 PM 發表

如果黃人承認了有手足為私利騙自己人的錢,等於承認手足間會互相算計,並非他們幻想中的那麼團結,便會動搖了自己的信念。所以催眠自己這是正常股票買賣,只不過是警方故意找反對派的渣,的確會讓自己好過些。 ...
團結條毛!
真係團結就上鹽田救班 ON 7 狗喇

引用:
原帖由 vanga 於 2020-9-16 05:23 PM 發表

團結條毛!
真係團結就上鹽田救班 ON 7 狗喇
嘴炮救人、眾籌救人可以考慮,北上救人便免了

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-16 05:43 PM 發表

嘴炮救人、眾籌救人可以考慮,北上救人便免了
所以團結條毛

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-9-16 04:29 PM 發表
之前肥佬黎比人拉, 黃人借機炒起282, 結果冇幾日個價就跌返落黎, 無數買左282的黃人變哂黃蟹. 上星期警方拉左炒282果15人, 其實都算順手幫班黃人報左仇.

但最好笑的係黃人一樣係照鬧差佬做咩事拉人, 話果15人只係買賣股票, 唔應該拉. 黃人唔知係輸到SHORT左, 定係智商低到唔明白自己買282啲錢係比人呃左. 真係又令我諗返起呢句歌詞: 受騙的那個比騙徒更混帳! :smile_ ...
班人唔係輸到short咗,而係"蠢",只要將啲嘢政治化之後就完全變成白痴。
最簡單又實在的例子,就係前幾年嘅林子健事件,即使教育程度高同又有專業嘅大律師們,咪一樣會蠢到信埋啲低能嘅大話。還記得一班專業人士高學歷份子,開咗個記招驚死人唔知佢地有幾蠢嘛。

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-9-16 16:29 發表

但最好笑的係黃人一樣係照鬧差佬做咩事拉人, 話果15人只係買賣股票, 唔應該拉. 黃人唔知係輸到SHORT左, 定係智商低到唔明白自己買282啲錢係比人呃左. 真係又令我諗返起呢句歌詞: 受騙的那個比騙徒更混帳! :smile_ ...
好文!👍👍👍

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-9-16 05:14 PM 發表

整個黃人世界,本身就係用佢哋嘅集體潛意識虛擬出嚟嘅, 佢哋個世界入面,831太子站有打死人, 葬咗喺沙嶺公墓, 新屋嶺有強姦, 周梓樂係畀警察推落樓, 暴動, 放火,打人,打爛店舖,分裂國家係唔算犯法, 買282係等於幫助蘋果日報……

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-9-16 04:51 PM 發表
https://youtu.be/_WwCaVyHrRU
呢啲都叫做啱?
呢啲咪就係美國白人對待其他種族的方法囉,要保護佢地嘅傳統,所以佢地就無法接受到如同白人一般的教育質素。
知唔知點解在美國的黑人總是俾人觀感係貧窮、低下、罪犯呀,就係因為佢地好難向上流動,過咗成百幾年生活質素都係無改變,只能活在美國的低下階層,這就是美國白人社會要維護黑人傳統的方法。
如果同樣去對待中國的各個少數民族,這些少數民族又如何能適應現代化的年代呀。要保留自己民族嘅傳統,其實可以有好多方法,但教育是令人可以上流嘅主因。香港為何成為國際都市,不就是普及教育下,大家都可以學到英語,能同國際接軌囉。試問當年如果香港為咗保存傳統中國文化,單單各個鄉下嘅語言,在教育普及上都難以成事啦。
西方人就最喜歡搞呢啲宣傳,保護少數民族嘅傳統喎,實際就係令呢啲人不能進步,就如同美國黑人一樣,百幾年都唔可以威脅到白人嘅政權及地位。中國要全部脫貧,不去改變少數民族的教育質素,又如何能做到呀。呢啲片裏面講嘅嘢,就係歐美白人最想中國出現嘅,你以為西方白人真係咁好心喎。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-16 19:47 發表

呢啲都叫做啱?
呢啲咪就係美國白人對待其他種族的方法囉,要保護佢地嘅傳統,所以佢地就無法接受到如同白人一般的教育質素。
知唔知點解在美國的黑人總是俾人觀感係貧窮、低下、罪犯呀,就係因為佢地好難向上流動,過咗成百幾年生活質素都係無改變,只能活在美國的低下階層,這就是美國白人社會要維護黑人傳統的方法。
如果同樣去對待中國的各個少數民族,這些少數民族又如何能適應現代化的年代呀。要保留自己民族嘅 ...
果然係另類見解, 利害

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]