• 瀏覽: 9,179
  • 回覆: 7
引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-16 19:47 發表

呢啲都叫做啱?
呢啲咪就係美國白人對待其他種族的方法囉,要保護佢地嘅傳統,所以佢地就無法接受到如同白人一般的教育質素。
知唔知點解在美國的黑人總是俾人觀感係貧窮、低下、罪犯呀,就係因為佢地好難向上流動,過咗成百幾年生活質素都係無改變,只能活在美國的低下階層,這就是美國白人社會要維護黑人傳統的方法。
如果同樣去對待中國的各個少數民族,這些少數民族又如何能適應現代化的年代呀。要保留自己民族嘅 ...
果然係另類見解, 利害

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-16 23:10 發表

另乜類呀,呢啲都係由不同人對美國黑人狀況作出的分析,你唔係連互聯網都唔識用嘛。
有好多學者都提出呢啲論點,只係西方白人社會唔會話俾你知啫,呢啲就係真正所謂嘅愚民政策。 ...
紀對係另類啦, 你古當年港英年代, 人地冇保護你既文化咩? 全世界都做緊保育保護智識文化, 係你地先會認為人地既文化文明唔需要, 咪玩啦

你睇下人地係熱愛中國文化, 並且可以講依類人係唔小, 係政府不斷出爾反爾另人反感討厭, 依個channel你慢慢聽下點解年中國文化既學者都討厭你地好過啦

https://www.youtube.com/c/Gavinchiu001/videos

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-17 13:28 發表

笑死人,當年港英年代,點解啲學校又要用英文教學呢,乜唔係應該用圍頭話、潮州話、上海話、廣東話等等嘅母語教學嗎?仲有喎,點解港英政府起樓又係用西式嘅,乜唔係應該用傳統中國特色嘅咩?
全世界做緊保育,但並唔係要保育就可以任由嗰個地方嘅人捱餓嘛,唔怪得非洲一直都咁落後同貧窮啦,保護非洲人嘅文化嘛。
仲有,你俾個咁嘅channel我睇有用咩,文化學者喎,呢啲咪只識講唔識做嗰啲人囉。你認為保護文化重 ...
當年港英年代係主要用英文教學,但人地冇抹殺你中文中史?甚至中大中文學亦可以同港大並存。亦唔會阻止你祭祀燒衣停止你相關既宗教活動,你要用起樓依D建築工程去講?咪玩啦人地要起幾十層樓既大廈,依D係科學同中式英式冇關,你鍾意一樣可以用中式方法(?)用木蔗唔用釘去起,只要你安全合規格就好!況且人地有冇阻止你鄭基D祭祀,唔比你拜魯班拜鬼神保佑依D宗教文化活動呀?人地去起教堂但又有冇強拆你黃大仙天后廟呀?唔好以為轉移視,拉開話題就得先得架

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-17 16:19 發表

乜現在有講大陸要抹殺佢地嘅文化咩?只係在教育學習上唔再主要用佢地嘅語言,而係用漢語,咁同港英年代又有乜分別呀。根本呢啲媒體就係斷章取義,只係利用部份資訊去欺騙你呢啲人。還有,有啲時候要令呢啲少數民族可以現代化,係需要犧牲嘅,香港都一樣有好多中國文化因為英國殖民而犧牲咗啦,仲有一啲就係因為時代進步就淘汰咗,咁請問你又點解呢?如果唔係港英政府無保護好,呢啲中國文化就應繼續存在啦,為何又會被淘汰呀。 ...
講真,我冇睇過新聞講佢係點做,但廣州細路好多已經唔再識自己母語廣東話前車可鑒!人地就係怕依D野,因為你前科累累呀!信用係人類世界立足之本,俗語都講,人無信而不立啦 中英聯合聲明你唔守,世貿拹議你唔守,約、拹議依D唔係大6果套觀念:實力話事!合約就係合約,拹議就係拹議!你全部諸多借口唔守承諾,你叫人點信你?咪玩啦

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-9-17 19:34 發表

你怎樣知道廣東人唔講廣東話?你又有訪問過幾多人唔講廣東話?你唔番大陸扮知道很多。還是你係台灣法輪功扮識廣東話。
你那份中英聯合聲明又怎樣?又不是法律,又不是憲法。係咪保障黃絲私了犯法自由?還是保障你做逃兵去英國自由呀? ...
https://youtu.be/q6tFijvkyu0

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-9-17 22:12 發表

又係返唔到大陸, 暱習大大床下底,斷估共產黨秘密無痛苦的廢柴.
算吧啦廢柴 只係識得刷鞋唔敢講真話既人,浪費我口水打字時間,慢慢自high啦唔阻你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]