• 瀏覽: 9,128
  • 回覆: 38
引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-9-16 10:38 PM 發表

果然係另類見解, 利害
另乜類呀,呢啲都係由不同人對美國黑人狀況作出的分析,你唔係連互聯網都唔識用嘛。
有好多學者都提出呢啲論點,只係西方白人社會唔會話俾你知啫,呢啲就係真正所謂嘅愚民政策。

黃人到最後都唔知爭取D乜,問佢地五大掃球係邊五樣冇人答岩晒,自掘墳墓咎由自取,但唔可以搵正常人一齊陪葬

因為承認自己受騙, 對反中大業無幫助

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-9-16 04:29 PM 發表
之前肥佬黎比人拉, 黃人借機炒起282, 結果冇幾日個價就跌返落黎, 無數買左282的黃人變哂黃蟹. 上星期警方拉左炒282果15人, 其實都算順手幫班黃人報左仇.

但最好笑的係黃人一樣係照鬧差佬做咩事拉人, 話果15人只係買賣股票, 唔應該拉. 黃人唔知係輸到SHORT左, 定係智商低到唔明白自己買282啲錢係比人呃左. 真係又令我諗返起呢句歌詞: 受騙的那個比騙徒更混帳! :smile_ ...
人傻有藥醫,
就無藥可救!😵

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-9-16 11:59 PM 發表
因為承認自己受騙, 對反中大業無幫助
所以叫佢哋'盲反中'無錯。

引用:
原帖由 阿聞 於 16-9-2020 16:29 發表
之前肥佬黎比人拉, 黃人借機炒起282, 結果冇幾日個價就跌返落黎, 無數買左282的黃人變哂黃蟹. 上星期警方拉左炒282果15人, 其實都算順手幫班黃人報左仇.

但最好笑的係黃人一樣係照鬧差佬做咩事拉人, 話果15人只係買賣股票, 唔應該拉. 黃人唔知係輸到SHORT左, 定係智商低到唔明白自己買282啲錢係比人呃左. 真係又令我諗返起呢句歌詞: 受騙的那個比騙徒更混帳! :smile_ ...
說白了就是接軌西方的後遺症,思想開始接近西方人,就會變得愈來愈暴力。
個人主義,自大無比。
民主必然高壓,高壓自然暴力。
當每一個人都自大膨脹,就會互相壓迫,壓力直條上升,人變得愈來愈暴力。
不過只係暫時姐...控制得好就會無事。
其實係比專制要好少少,不過需要時間改進人性自我控制膨脹問題。
過度膨脹就變成好似今日咁大問題。
因為其實膨脹唔代表正確,只係代表「誰大、誰惡、誰正確」,亦不代表專制一定錯晒,
只係專制係權極控制人民自我膨脹程度,而民主自由其實係無枉管。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-16 23:10 發表

另乜類呀,呢啲都係由不同人對美國黑人狀況作出的分析,你唔係連互聯網都唔識用嘛。
有好多學者都提出呢啲論點,只係西方白人社會唔會話俾你知啫,呢啲就係真正所謂嘅愚民政策。 ...
紀對係另類啦, 你古當年港英年代, 人地冇保護你既文化咩? 全世界都做緊保育保護智識文化, 係你地先會認為人地既文化文明唔需要, 咪玩啦

你睇下人地係熱愛中國文化, 並且可以講依類人係唔小, 係政府不斷出爾反爾另人反感討厭, 依個channel你慢慢聽下點解年中國文化既學者都討厭你地好過啦

https://www.youtube.com/c/Gavinchiu001/videos

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-9-16 05:05 PM 發表
黑暴的信念是為了對抗港共政權,抹黑、造謠、縱火、傷人、刑毀、攬炒都不是問題,手足們都要團結支持,不割蓆、不批評、不篤灰。

如果黃人承認了有手足為私利騙自己人的錢,等於承認手足間會互相算計,並非他們幻想中的那麼團結,便會動搖了自己的信念。所以催眠自己這是正常股票買賣,只不過是警方故意找反對派的渣,的確會讓自己好過些。 ...
白蓮教🤔🤔

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-9-17 11:43 AM 發表

紀對係另類啦, 你古當年港英年代, 人地冇保護你既文化咩? 全世界都做緊保育保護智識文化, 係你地先會認為人地既文化文明唔需要, 咪玩啦

你睇下人地係熱愛中國文化, 並且可以講依類人係唔小, 係政府不斷出爾反爾另人反感討厭, 依個channel你慢慢聽下點解年中國文化既學者都討厭你地好過啦

https://www.youtube.co ...
笑死人,當年港英年代,點解啲學校又要用英文教學呢,乜唔係應該用圍頭話、潮州話、上海話、廣東話等等嘅母語教學嗎?仲有喎,點解港英政府起樓又係用西式嘅,乜唔係應該用傳統中國特色嘅咩?
全世界做緊保育,但並唔係要保育就可以任由嗰個地方嘅人捱餓嘛,唔怪得非洲一直都咁落後同貧窮啦,保護非洲人嘅文化嘛。
仲有,你俾個咁嘅channel我睇有用咩,文化學者喎,呢啲咪只識講唔識做嗰啲人囉。你認為保護文化重要還是讓人脫貧重要?如果明知嗰種文化追唔上時代,你還要任由啲人落後,咁怪唔得全世界都要支持達賴啦,原來係想保護西藏嗰種奴隸文化。
唔同種族嘅文化係重要,但都要去睇甚麼要保留,甚麼要改變。唔好話乜嘢啦,單單西方嘅宗教文化就已經失去咗原有嘅文化啦,點解西方又唔保留番呢啲由宗教主政嘅傳統文化?點解西方又唔保留君主制度呢啲傳統文化呢?甚至西方國家連古代嘅文化都無保存下來啦。相反,中國已經留存咗成5千年的文化傳統,而呢啲傳統係會不斷改變,汰弱留強,根本講保育只係當你有充足的生活需要時才可以咁講。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-17 13:28 發表

笑死人,當年港英年代,點解啲學校又要用英文教學呢,乜唔係應該用圍頭話、潮州話、上海話、廣東話等等嘅母語教學嗎?仲有喎,點解港英政府起樓又係用西式嘅,乜唔係應該用傳統中國特色嘅咩?
全世界做緊保育,但並唔係要保育就可以任由嗰個地方嘅人捱餓嘛,唔怪得非洲一直都咁落後同貧窮啦,保護非洲人嘅文化嘛。
仲有,你俾個咁嘅channel我睇有用咩,文化學者喎,呢啲咪只識講唔識做嗰啲人囉。你認為保護文化重 ...
當年港英年代係主要用英文教學,但人地冇抹殺你中文中史?甚至中大中文學亦可以同港大並存。亦唔會阻止你祭祀燒衣停止你相關既宗教活動,你要用起樓依D建築工程去講?咪玩啦人地要起幾十層樓既大廈,依D係科學同中式英式冇關,你鍾意一樣可以用中式方法(?)用木蔗唔用釘去起,只要你安全合規格就好!況且人地有冇阻止你鄭基D祭祀,唔比你拜魯班拜鬼神保佑依D宗教文化活動呀?人地去起教堂但又有冇強拆你黃大仙天后廟呀?唔好以為轉移視,拉開話題就得先得架

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-9-16 04:29 PM 發表

斯得哥爾摩症候群

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-9-17 03:39 PM 發表

當年港英年代係主要用英文教學,但人地冇抹殺你中文中史?甚至中大中文學亦可以同港大並存。亦唔會阻止你祭祀燒衣停止你相關既宗教活動,你要用起樓依D建築工程去講?咪玩啦人地要起幾十層樓既大廈,依D係科學同中式英式冇關,你鍾意一樣可以用中式方法(?)用木蔗唔用釘去起,只要你安全合規格就好!況且人地有冇阻止你鄭基D祭祀,唔比你拜魯班拜鬼神保佑依D宗教文化活動呀?人地去起教堂但又有冇強拆你黃大仙天后廟 ...
乜現在有講大陸要抹殺佢地嘅文化咩?只係在教育學習上唔再主要用佢地嘅語言,而係用漢語,咁同港英年代又有乜分別呀。根本呢啲媒體就係斷章取義,只係利用部份資訊去欺騙你呢啲人。還有,有啲時候要令呢啲少數民族可以現代化,係需要犧牲嘅,香港都一樣有好多中國文化因為英國殖民而犧牲咗啦,仲有一啲就係因為時代進步就淘汰咗,咁請問你又點解呢?如果唔係港英政府無保護好,呢啲中國文化就應繼續存在啦,為何又會被淘汰呀。好簡單,香港未被英國殖民之前,請問你大部份香港人係著乜嘢服飾呢?為何今天又唔係繼續著呢啲服飾呀。乜唔係要保護文化傳統咩,咁香港人又為乜改呢?仲有,香港人以前都唔係國際貿易中心,係靠種田養畜打漁為業,咁點解唔為咗保育,反而要放棄呢?保育嘛,香港人係應該繼續種田打漁咪得囉。
你今日生活得好,就係因為香港因應時代嘅傳變而改變,你話大陸破壞人地少數民族嘅傳統,實際只係叫人唔好適應新時代,繼續過番啲原始啲嘅生活。
你就識得享受今天香港嘅生活水平,但就想當然的話人地唔識得保護少數民族嘅傳統,唔該你自己諗下要你過番中國傳統嘅種田打漁生活,唔好用現代煮食工具,用番啲燒柴煲水煮食嘅生活又點呢?保護少數民族嘅傳統當然係重要,但改善佢地嘅生活亦係國家嘅責任,其實中國好多地區都已經有不少少數民族嘅生活由此得到改善,當然同時亦對佢地嘅傳統有所保留。就好似廣西咁,好多少數民族嘅生活比從前係改善好多,亦唔會好似以前咁貧窮,呢啲就係代價。

曱甴智啇善不多喇

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-9-17 16:19 發表

乜現在有講大陸要抹殺佢地嘅文化咩?只係在教育學習上唔再主要用佢地嘅語言,而係用漢語,咁同港英年代又有乜分別呀。根本呢啲媒體就係斷章取義,只係利用部份資訊去欺騙你呢啲人。還有,有啲時候要令呢啲少數民族可以現代化,係需要犧牲嘅,香港都一樣有好多中國文化因為英國殖民而犧牲咗啦,仲有一啲就係因為時代進步就淘汰咗,咁請問你又點解呢?如果唔係港英政府無保護好,呢啲中國文化就應繼續存在啦,為何又會被淘汰呀。 ...
講真,我冇睇過新聞講佢係點做,但廣州細路好多已經唔再識自己母語廣東話前車可鑒!人地就係怕依D野,因為你前科累累呀!信用係人類世界立足之本,俗語都講,人無信而不立啦 中英聯合聲明你唔守,世貿拹議你唔守,約、拹議依D唔係大6果套觀念:實力話事!合約就係合約,拹議就係拹議!你全部諸多借口唔守承諾,你叫人點信你?咪玩啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]