• 瀏覽: 7,803
  • 回覆: 2
+5
引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-16 04:08 PM 發表

香港微訊和支付寶上年起每個月推出優惠,加加埋埋優惠每月小則十元,多則四五十元,
用左成年,夾埋已經享用左接近千元優惠..唔用既就優惠愈來愈少..

基本上而家身上兩寶三支付,八達通和手電(微訊和支付寶)..
大部份日子都冇用現金... ...
微信支付和支付寶有個問題, 唔知佢哋幾時改善, 大陸身分證開通的, 就可以在香港用人民幣自動轉換港幣嚟支付, 但香港證件在大陸開通的微信和支付寶的人民幣錢包, 就不能支付, 要用港幣錢包 目前這一刻改善未我唔知, 因早期用唔到, 之後就懶得再試

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-17 10:37 AM 發表

我唔知你所講嘅早期係幾耐之前, 我用回鄉證開通兩個App用左三年幾.
舊年年中至年底這段時間, 現在可以用?! 我用回鄉卡開的微信和支付寶人民幣錢包, 在香港商舖掃微信支付或支付寶支付, 都不成功, 後來問客服, 佢當時回覆在港用人民幣錢包消費只可以國內居民身分證開通的才可以使用. 如果現在可以使用, 我會再試試

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-17 10:58 AM 發表

Sorry CHing, 我Get錯你意思, 我以為你話港人在大陸用RMB. 咁我就真係未試過係HK用RMB 錢包. 除非冇曬HKD, 無端端唔會幾多人咁做卦.
唔緊要
在大陸習慣了唔帶銀包的日子, 諗住如果在香港也可以咁用, 就方便

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]