• 瀏覽: 7,747
  • 回覆: 78
+5
尋日cctvb訪問完幾個的士佬同街市商戶,都話鐘意收現金
話現金實在D,又收到貼士,同埋唔鐘意有手續費

引用:
原帖由 露線圖 於 2020-9-16 03:21 PM 發表
疫情肆虐加速數碼經濟!包括科網巨企創辦人等不少專家原本預期,全球數碼化仍要歷時數十年才成真,惟一場新冠肺炎,令步伐提速至最快十年內。據俗稱「央行之母」的國際清算銀行(BIS)最新調查顯示,全球80%受訪央行透露,正參與數碼貨幣相關工作,約40%已完成概念研究,進入實驗及設計階段。另有近三分之二港人估計,最快12年後實現「無現金社會」。

https://orientaldaily.on.cc/cn ...
香港人喜數銀紙,買魚找換濕的銀紙

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-9-16 04:10 PM 發表
YC話用電子貨幣會比人跟蹤,一定要用現金
YC無時無刻都準備犯法, 罪犯係比較鬼鼠

引用:
原帖由 日照雷門 於 2020-9-16 04:31 PM 發表
香港好落後
早三年都已經講咗。去到重慶,街邊買水果,都是用微信/支付寶。在深圳東門,看到他人買10元零食,都是微信支付。
香港銀行公會乜都落後,支付寶/微信只能綁信用卡

中國已開始在國際上用數碼銀交易結算

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-9-16 03:49 PM 發表
大陸連街邊小賣已經收微訊同支付寶好耐, 香港街市98%商販連八達通都未有呀

有d有支付寶八達通嘅專登話壞機迫你用現金,有d客冇咁多現金先焗住俾客用電子支付俾錢,好賤格。

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-9-17 10:15 AM 發表

早三年都已經講咗。去到重慶,街邊買水果,都是用微信/支付寶。在深圳東門,看到他人買10元零食,都是微信支付。
香港銀行公會乜都落後,支付寶/微信只能綁信用卡 ...
支付寶好似可以縛返提款卡,但我會用轉數快過錢落去。

引用:
原帖由 martin101 於 2020-9-16 04:35 PM 發表
No thanks
"No" means no money?

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-16 04:08 PM 發表

香港微訊和支付寶上年起每個月推出優惠,加加埋埋優惠每月小則十元,多則四五十元,
用左成年,夾埋已經享用左接近千元優惠..唔用既就優惠愈來愈少..

基本上而家身上兩寶三支付,八達通和手電(微訊和支付寶)..
大部份日子都冇用現金... ...
微信支付和支付寶有個問題, 唔知佢哋幾時改善, 大陸身分證開通的, 就可以在香港用人民幣自動轉換港幣嚟支付, 但香港證件在大陸開通的微信和支付寶的人民幣錢包, 就不能支付, 要用港幣錢包 目前這一刻改善未我唔知, 因早期用唔到, 之後就懶得再試

電子支付會係未來嘅趨勢。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-9-16 06:04 PM 發表

乞兒用支付寶,叫雞都用支付寶。大陸真先進。
好大陣酸味穿過個Mon攻出來D落後柒國做雞仲係將肉金用格肋底夾住, 到買野先知係假鈔, 掛住葡萄自己長進下啦,

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2020-9-16 06:44 PM 發表

咁清楚,伯母梗係收得多。
可能係佢本人做乞兒或做雞呢.

其實電子支票跟入數有乜分別

引用:
原帖由 香江人 於 2020-9-17 09:53 AM 發表

呢句係重點,中國係山寨之國,假錢非常之多。微信支付,支付寶才能大行其道。
依家杜絕左唔好咩? 冇衰野俾D漢奸唱, 仲可以幫漢奸積下口德.

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-9-17 10:15 AM 發表

香港銀行公會乜都落後,支付寶/微信只能綁信用卡 ...
返深圳,基本上已完全唔駛用現金,連街邊小販,都可以掃碼支付...
上年去桂林,基本上都係全掃碼支付..

全部交易都可以在手機查閱,有埋消費統計..極方便...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]