• 瀏覽: 40,899
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+3
「婆婆同嬤嬤都不願意照顧她,甚至連外婆也覺很養個女兒不值得」

婆婆、嬤嬤、外婆....嬤嬤即係乜野??

估計佢30歲以下90後......

90年代以後,好似無咩可能由隣居養大喎??
香港法制健全,要有合法監護權先得架嘛!
70年代都仲有可能....

引用:
原帖由 roy9755 於 2020-9-16 03:25 PM 發表
如果個女主角是年過30,即是1990年左右發生,都可能有機會是真的。
出世3個月喎!奶都未戒.......
仲要定時返去健康院打針,隣居....

引用:
原帖由 s336990 於 2020-9-16 03:29 PM 發表

咁無人告,又無虐待,個細路按時返學,定時有「家長」去處理個細路嘅嘢。
政府邊監察到咁多呀
況且個生母識喺結婚正日出現收禮金,目測一直有聯繫嘅

我只好奇個家庭咩事,咁捱義氣去照顧個細路,不求回報喎
又唔係以子女身份收養 ...
我#31回左

另外無講佢阿媽咩環境,可能真係果啲....年老無依果隻境況呢

唔係無可能.....
故事設定佢老母係屋邨長大,初中失學群埋班古惑仔,
啪幾粒丸仔就晚晚比幾個人砌.....

引用:
原帖由 dunbinexy 於 2020-9-16 04:33 PM 發表
呢個港女case 其實都有正面訊息gar
就係供養你既父母並非必然。
要諗下父母供養你既同時,自己又有冇諗過考順父母呢?
唔好淨係聽孽得閒d歪理。父母子女係互動。要互相尊重愛護。並唔係醜化到邊個欠邊個。
仲日日鬧父母係廢老?父母點都養大你,咁你連自己都未養過,仲好意思話父母做廢老。 ...
都係一個錢字

佢大時大節先會比少少錢養母,養母會唔要推番比佢,
咁樣先至讚好咋!即係佢一路都無心報答養母啦

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2020-9-16 04:49 PM 發表

真的有疑點,小孩讀書,申請身份證,申請乜物都要父母簽名,隣居又唔係監護人
由於太多非法入境者,80年代之後所有健康院非常嚴格,
必定要父或母帶備自己身份證及bb出世紙正本,
先可以做檢查及打針....

引用:
原帖由 smartchu 於 2020-9-16 05:01 PM 發表

佢老豆老母並非死亡或失蹤
只是不願意負起撫養女兒的責任
所以看來鄰居並非正式收養,只是有人願意照顧就放俾人養
有事仍然可以聯絡佢父母
我明,即係加雙筷子多碗飯,幫人養多一件
以前木屋區好多呢啲,但只出世3個月就真係好少

引用:
原帖由 babaero 於 2020-9-16 05:09 PM 發表

所以樓上鄰居肯養……有份砌
以前屋邨好多呢啲弗得妺
啪完丸仔返到屋企門口坐樓梯,樓上樓下夠膽就可以埋去抽水,
真搞就比較少啲....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]