• 瀏覽: 40,886
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+3
個故仔好感動但唔真實、當然呢家太多恐怖家長、寵到仔女成個怪獸又有、將自己立場灌輸重要帶出去勇武又有、生出黎不問不聞或者剩係識扔去比人湊又有、其實生仔容易但教就難、如果自理唔到既人真係唔好生、唔係就害己害人害下代!!!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-16 03:52 PM 發表

唔好又變左政治post la
立場灌輸本身就係唔好 ,但任何人都會

所以你反對立場灌輸絕對可以 但後句就太政治了

反而教同理心 愛人 公平  普世價值 尊重 果D更好  ,愛國幾重要都好 都唔及得上E D ,其實只要有前者 ,真係教到基本上價值觀不同都好但點都唔會太差 ...
政治post?我講既係有家長對仔女不顧舉例、我提左咁多樣野、你剩係想啄住我果句話對仔女出去勇武、你想質我就下世啦、你估你唔政治上腦囉呢家係見到太多家長對子女不顧、帶去危險既地方唔係現實咩?係唔係想話我憑空想像呀?!!!重有唔講對仔女以後有乜影響、真係出左咩事、其實呢D父母係要負埋刑事架!!到時真係唔好學人再講話政府或執法有問題、唔該就唔好再本末倒置!!!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-16 04:17 PM 發表

所以咪話果句都可以唔駛JI ,其實冇果句會令到更合理啊

你要針對果個人行為唔係唔得,但E個係另一回事LA
你勇武果句如果改為幫強權  同樣句子都係順的 。 咁如果你重點係唔好強加立場,就不如直接講唔好強加立場已經OK
咁一方便你成句野更加合理 ,而且都唔會誤解 ...
我梗係有立場先會加強語氣啦、我就係要講出呢種行為、重有係見到勇武帶埋仔女出去、有乜事係唔係又要政府同執法埋單?同我一直講緊做父母要對子女負責任係冇衝突囉!!!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-16 04:43 PM 發表

我唔價個當場LA ,只係覺得如果講小朋友野就盡量唔講政府的。

當然你要支持邊便係你自由,對此,我自身係冇意見的 。  
如果教,覺得就唔係講係咩立場 ,而係教道理就可以了
當然大家認為的道理可能有唔同 ,所以我主要都係講同理心 普世價值,尊重 公平果D ...
我講出呢樣野點唔公平?要有同埋心或有普世價值、希望亦都有社會責任、講真係環境影響我、我原本就對政治冷感、但呢一年多黎或上次佔中開始、真係比呢樣行為影響左我立場、你阻路阻街係為公義、其他人呢?連道路使用權都被剝削?上年和你塞話係好和理非做法、好多人都手停口停、你叫人地返少日工唔會死?重要話預告左喎、係你唔坐其他交通工具、有好多屋企都要帶仔女上學先到自己返工、你為左自己立場影響其他人、呢個已經係冇對社會負責、都唔好再講破壞放火私刑、即頭係你想要同埋心普世價值背道而馳、所以環境做成唔好同仔女講政治?希望你有仔女未比呢類機構學校朋輩灌輸呢類訊息、就教定佢做人要分辦事情好壞要有責任!!!所以亦都係我見到呢D家長帶埋子女出黎勇武、我就會有遣責立場!!!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-16 06:46 PM 發表

我唔係話你講的就一定係唔公平,我係表示唔好政治咁解。
咁講la, 事情去到e個位 邊有一方係冇做過有問題的事。
無論示威者 借機 政府 警察都一樣。講真,我個人傾向責任在於政府的,唔係話示威者做的野啱哂,又係政府攪到香港好亂。而受到不公又上方唔理時可以點做?當然e個係另一問題
所以都唔評論太多,只係想減少太政治性咁解。
好似你話唔強加果part 我好認同,你唔認同某一些人做法都覺得尊重,只係 ...
我有幾政治?我就提出幾點、現今見到父母不負責任做法、你就針對一點拖落去話我政治、呢個係咪又係設定立場、你係要針我呢句話我有政治立場、我已經解釋過針對佢地不負責行為、我唔明點解係討論區唔引用得呢點黎講、我需要經你同意咩?唔係你引用我呢句黎挑剔做乜?所以講太多都冇用、聽得明就會明、對牛彈琴講幾多都冇用、

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-16 07:26 PM 發表

當然唔係要人地俾你先用得,而係你果句重點應係想講唔好強加於人身上吧,如果係咁,冇後面更合理咁解。
一方面更合理而且冇政治因素

你睇下其他留言,可以假設埋人地父母係黃定藍,可見政治幾咁勁。
難得有post合理,所以話如果冇政治更好吧了
更符合你所講唔強加果點,又唔會政治左 ...
乜野叫強加人身上?點為之強加人身上、就好似你呢家咁?我當然話緊班黃絲帶埋年幼上暴亂現場啦、我就係指摘緊呢種不負責任行為、同我講緊現今父母對子女不負責係有抵觸?!!!呢個需要係立藍絲先可以指出咩?你呢D非黃即藍心態就真係拍馬追唔上、我係無需要聽你唔好用帶仔女勇武呢類引用囉?你算係乜野先?我就講出我態度係唔接受架啦、咁點?香港係全球言論自由最高地方、我唔需要你認同、你要引用我話我錯要有合理解釋、當改變唔到我想法就唔該見好就收、呢個就係香港自由既可貴、但你重要強加人跟你想法、就好似你話我乜野強加於人身上、重要定我係藍定黃、唔見得你有幾中立、對你呢番言論睇到你對其他人係幾咁專制、只係個人感覺

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-16 08:27 PM 發表

其實你係咪諗多左,我冇話你錯,只係如冇政治會更好更合理咁解
都冇話只可藍定黃二元,我指出有人咁假設,而個假設冇依據的。

你當然可以有你政見la支持咩都係個人自由。
所以我果句一開初已表達如冇政治更好咁解。
你可以睇真d我係話你果句係合理的。
唔駛太大反應。我用藍黃都係例子你聽,你本身政見係咩冇所謂的。 ...
我有乜大反應、我睇到你都引用左其他會員既言論話人地太政治、太唔太政治個人喜好、我唔會評論其他會員、你可以搵下佢地同你繼續吹、但我就要停左同你既topic、我冇必要你認同我與否、而且我咪同你講唔接受你既言論、因為我係指摘呢種不負責任行為、而且會帶出政治訊息亦都無可避免、所以唔需要再講太多、完

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]