• 瀏覽: 991
  • 回覆: 20
  • 追帖: 2
眾所周知;香港兩座大山,阻擋了回歸。要解決不難;

法律中文,此後法庭用普通話對答。免費提供翻譯。一切法律文件必須使用簡體中文。
三年時間免費讓法官及律師進修中文,三年之後仍未及格即喪失資格,直到補考及格。
考試當然不易,其中一題;試舉出回歸後十個離譜案例,指出判決錯誤之處及應該如果作判。
教育也一樣;校長與教師必須通過簡體中文考試,不同的是;舉出回歸後十個教育失誤亊件,解釋理由及應該如何作教。
其難度就像大陸醫生考香港醫生資格試。
人才不夠怎麼辦?從大陸優才引進好了。

最大的難題是;中央政府願意做嗎?

回歸魂未歸
腦袋未開扉
教化從根拔
留強汰是非

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 11:25 AM 發表

法律中文,此後法庭用普通話對答。免費提供翻譯。一切法律文件必須使用簡體中文。
三年時間免費讓法官及律師進修中文,三年之後仍未及格即喪失資格,直到補考及格。
考試當然不易,其中一題;試舉出回歸後十個離譜案例,指出判決錯誤之處及應該如果作判。
教育也一樣;校長與教師必須通過簡體中文考試,不同的是;舉出回歸後十個教育失誤亊件,解釋理由及應該如 ...
由於而家D特首係小圈子協調出嚟的 所以佢要照顧小圈子的利益 而泛民呢啲共慘黨 只係識殘民自肥

治亂世用重典 槍打出頭鳥
架空鄭若驊 港版國安法檢控權在中央  話道明拉返深圳檢控 冇得保釋 入到差館告完 就上豬籠車 相信鄧sir可以咁癲的 喺大陸慢慢審

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 11:25 AM 發表

教育也一樣;校長與教師必須通過簡體中文考試,不同的是;舉出回歸後十個教育失誤亊件,解釋理由及應該如 ...
識中文係冇用嘅 大部分和里脪 都識得中文 所以呢兩行 職業 要擁有三年國內經驗 先可以做

滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 19:02 發表

識中文係冇用嘅 大部分和里脪 都識得中文 所以呢兩行 職業 要擁有三年國內經驗 先可以做
但系果十條點答好?
答案冇人知。隨得閱卷者噏。覺得佢黃就考到死都未得掂。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 07:29 PM 發表

但系果十條點答好?
答案冇人知。隨得闊卷者噏。覺得佢黃就考到死都未得掂。
嗰班仆街 老作完過咗海係神仙 因為條例有漏洞 佢哋咁鍾意玩司法覆核 就即係可以被覆核

仲有已經有師兄講過 屌法官唔屬於藐視法庭

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 19:37 發表

嗰班仆街 老作完過咗海係神仙 因為條例有漏洞 佢哋咁鍾意玩司法覆核 就即係可以被覆核

香港屌邊個都得,屌法官就系犯法。因為有法可依;藐視法庭。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 07:48 PM 發表

香港屌邊個都得,屌法官就系犯法。因為有法可依;藐視法庭。
冇 喺法庭喧譁或者唔跟法庭規矩 先係藐視法庭 你喺街邊屌佢冇例跟 如果有 畀啲資料出嚟

最多搵差佬 話我滋擾公眾 喺街我識你係黑暴咋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 19:37 發表

千祈唔好信。香港法例,冇講就唔犯法。例如法律冇話唔畀屌自己老豆,咁就屌得,完全冇得告。但系屌法官會觸犯渺視法庭罪。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-16 11:11 PM 發表

千祈唔好信。香港法例,冇講就唔犯法。例如法律冇話唔畀屌自己老豆,咁就屌得,完全冇得告。但系屌法官會觸犯渺視法庭罪。
冇錯 香港法例係 冇講唔做得做可以做 (普通法原則) 但真係冇講法官話唔屌得喎
只係講過話正在執行職務嘅法官唔可以屌咋喎

回覆 引用 TOP

引用:

腦閉塞嘅人,不論用乜話言同文字文同佢哋流都無法灌通,無法醫治。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-9-17 07:50 發表

腦閉塞嘅人,不論用乜話言同文字文同佢哋流都無法灌通,無法醫治。
好簡單,淘汰囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 20:13 發表

冇 喺法庭喧譁或者唔跟法庭規矩 先係藐視法庭 你喺街邊屌佢冇例跟 如果有 畀啲資料出嚟
屌佢個人或者冇問題,但系評論佢果的“判決”就會有問題。
最大劑系有人要告你,捉咗上法庭,律政司話你在街頭屌法官喎!咁系咪任七得個法官點噏?

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 18:59 發表

由於而家D特首係小圈子協調出嚟的 所以佢要照顧小圈子的利益 而泛民呢啲共慘黨 只係識殘民自肥

治亂世用重典 槍打出頭鳥
架空鄭若驊 港版國安法檢控權在中央  話道明拉返深圳檢控 冇得保釋 入到差館告完 就上豬籠車 相信鄧sir可以咁癲的 喺大陸慢慢審 ...
其實國安法一定要在大陸審,香港法官根本上冇知識,冇意識,亦冇資格審。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-17 08:33 AM 發表

屌佢個人或者冇問題,但系評論佢果的“判決”就會有問題。
最大劑系有人要告你,捉咗上法庭,律政司話你在街頭屌法官喎!咁系咪任七得個法官點噏? ...
唔可以評論判決有問題??? 要好好想一想

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]