• 瀏覽: 12,152
  • 回覆: 162
+9
引用:
原帖由 Moo~ 於 2020-9-16 08:28 AM 發表
我認同內文,但覺得商報好少會作出咁進取嘅言論。”人民日報客戶端”係咪即係類似讀者投稿?
這是“人民日報”微博官網發表的文章

附件

IMG_20200916_090051.png(379.71 KB)

IMG_20200916_090203.png(457.13 KB)

香港屍法源基礎於大陰蒂國,的狗黃官已由頭到腳都被西方洗曬腦,一日不任命返的中央的大法官來港整治,勢難改變!

引用:
原帖由 bbu2 於 2020-9-16 07:30 AM 發表
「修例風波」以來,香港不少法官對暴徒屢屢輕判,甚至替其編答辯理由,幫暴徒找借口脫罪,這引發公眾對司法機構廣泛批評。近日,香港退休法官黃汝榮接受媒體採訪時就痛陳,「真是覺得好痛心!香港的司法機構爛得如此嚴重」。
  自1998年成為法官,至2016年退休,多年職業經歷讓黃汝榮對香港司法的問題深有感觸。他指出兩大弊病:一是很多法官持「黃色立場」,判案往往罔顧法律和公義,而是立場先行。二是法官遴選制度寬 ...
只要睇見佢地個假髮就知道
司法界未回歸
仲用英國的權治模式
身為中國司法機構
但效忠誰的國家更令人質疑
仲要法官由其他國家請回來
就出現法官效忠問題
和出現偏幫某國問題
會使宗主國出現司法不公

引用:
原帖由 Parra 於 2020-9-16 08:21 AM 發表
法律必須被信仰, 咁我順手鬧埋神父牧師醫護啦!  事實上人類原罪就是假借權柄行私利。  根本不能奉行原教旨主義.  這些宗旨都是多年來前人捨生堅持奉行才獲得世人尊重他們的專業。 不是身在其位就自動理應被尊重的。  有時我們離開香港目光會更清晰, 例如現今泰國國王, 跟他爸爸比較哪個更受尊崇?  有國王身份就要自動被尊重嗎?

醫護嘅宗旨捨己為人有救無類。 宗教宗旨是普度眾生, 融和大愛,  法律嘅 ...
醫護嘅宗旨捨己為人有救無類。 宗教宗旨是普度眾生, 融和大愛,  法律嘅宗旨就是依法守護公眾利益, 不論立場。」
講得好!

做成今天法官為包庇縱容暴徒的司法不公惡果關鍵在於終審法院的一班圍內自己人及終審法院設於香港。

九七 前 終審權在英國, 是時候收回終審權, 放回內地中央

有 柒蛾呢只  deepsea 黃包庇,使乜驚

成立獨立嘅司法監察機構,先有效阻止唔公平嘅審判

林鄭又話唔好批評同要尊重裁決,官媒出聲咁唔俾面林鄭

乾脆換人就是!
不要只講,出手喇!
😠

引用:
原帖由 beelzebub 於 2020-9-16 07:33 AM 發表
好明顯有一班狗官與暴徒𥚃應外合,攜手與國家為敵、破壞香港社會
仲有黑撿哄,出書教暴徒避刑責同埋輕易撤控

一早要成立 有關機關部門審查所有法官有沒有利益衝突是否觸犯國安法

係要重整司法界了,不過靠港府唔得。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-9-16 07:34 AM 發表
如何整治法律界的奸邪妖獸?
基於司法獨立,似乎無計可施

引用:
原帖由 bbu2 於 2020-9-16 07:30 AM 發表
「修例風波」以來,香港不少法官對暴徒屢屢輕判,甚至替其編答辯理由,幫暴徒找借口脫罪,這引發公眾對司法機構廣泛批評。近日,香港退休法官黃汝榮接受媒體採訪時就痛陳,「真是覺得好痛心!香港的司法機構爛得如此嚴重」。
  自1998年成為法官,至2016年退休,多年職業經歷讓黃汝榮對香港司法的問題深有感觸。他指出兩大弊病:一是很多法官持「黃色立場」,判案往往罔顧法律和公義,而是立場先行。二是法官遴選制度寬 ...
尼班黃官包括馬道立,其實佢哋係摧毀緊香港的拖法制度,大陸一定會插手。咁你班人咪迫香港同你班黃官同香港人攬炒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]