• 瀏覽: 2,025
  • 回覆: 25
香港民主,缺乏緩衝區,引致弱肉強食,嚴重功利主義,人人急功近利,把社會推至嚴重高壓,香港社會發展有落後中國大陸的勢頭。

一個良好社會,就像一台電腦,需要有良好的處理器和記憶體,如果任何一方面有所缺失,社會效能就會下降,甚至當機。或許,這個記憶體部分就是充足的樓宇供應基建設施,讓人們可以安居樂業,過上好日子。

現代社會發展至一定規模,問題必定會有,中國大陸也不會完全避得開,但可能他們早已做足預防措施,盡極大程度減緩了今天香港遇到的嚴重問題。

港人應當重整目前形勢,重新定立方向,再次出發。

民主必然高壓,高壓自然暴力。
依家兩極佔最少人但最大聲,相反中間果批完全唔想理.......
班區議會素人就響度睇住犯聞老屎忽既立法會位......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-15 11:45 PM 發表

香港民主,缺乏緩衝區,引致弱肉強食,嚴重功利主義,人人急功近利,把社會推至嚴重高壓,香港社會發展有落後中國大陸的勢頭。

一個良好社會,就像一台電腦,需要有良好的處理器和記憶體,如果但何一方面有所缺失,社會效能就會下降,甚至當機。或許這個記憶體部分就是充足的樓宇供應和基建,讓人們可以安居樂業,過上好日子。

現代社會發展至一定規模,問題必定會有,中國大陸也不會完全避得開。

港人應當重 ...
睇落係os有後門入咗病毒 device driver有蠕蟲 CPU overheat唔夠散

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
社會發展是非常重要,但亦要懂得進退有時,單純功利主義已是落後思想。
無法向上流動,就應該平行或向下流動。
否則上層以致整個社會亦會異常地高壓力。
黑暴之出現皆因失去向上流動的空間,但人們卻仍然要向上流動的強烈需求。
強烈需求有兩部分,一是上層對下層的期望,二是自己對自己的期望。
當這個強烈需求無法被社會現況達成的時候,精神病患者大量出現,
自殺率極高,暴力事件常常出現,整個社會已出現嚴重失衡。
堅持這個方向的發展,只會令大家愈來愈痛苦,愈來愈野蠻。

香港俾個咁L軟弱嘅特首帶領, 想有運行都好L難.
香港各樣嘢都俾反對派狂拖後腳, 而林鄭又冇能還擊, 死L得.

該鬆時鬆,該緊時緊,適到好處,才能成功。
別做一個無腦的人,只有暴力野蠻,這樣絕對改變不了社會的命運。
所以我說香港是無邏輯智慧的劣質民主,比中國大陸管得要差。
但是人們又不肯相信,一尾要自大和要求自由,一尾把自己西方化當成驕傲和無理的榮光,傻傻不知真道。
有適當規管的自由才是合乎科學道理的自由,現在香港和美國都充斥盲目和不合理的自由要求,就像種族歧視。
只不過是社會管治得不好才會出現的問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-16 09:26 AM 發表

社會發展是非常重要,但亦要懂得進退有時,單純功利主義已是落後思想。
無法向上流動,就應該平行或向下流動。
否則上層以致整個社會亦會異常地高壓力。
黑暴之出現皆因失去向上流動的空間,但人們卻仍然要向上流動的強烈需求。
強烈需求有兩部分,一是上層對下層的期望,二是自己對自己的期望。
當這個強烈需求無法被社會現況達成的時候,精神病患者大量出現,
自殺率極高,暴力事件常常出現,整個社會已出現嚴 ...
人心向上屬正常,但極大部份無法上流嘅人,特別係要濫炒嘅黑暴,
似乎全無自知之明,以為自己係超人,但卻極度無能(寫低能都美化佢地)。
一個正常商業社會中,地位有高有低,低者依循正途努力向上,高者要致力維持地位。
香港經歷無數,懷才的亦須有機遇配合!如是者有競爭才有進步!才有成功!
香港黑暴?他們見不得人好,仇富仇人叻仇人靚!
不肯努力,但又想飯來張口,人有我無,就要濫炒!
蠢到以為搞爛自己嘅香港,佢地就可以洗牌而變得人有佢有。
想搞好香港,育教尤其重要。

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 16-9-2020 10:50 發表

人心向上屬正常,但極大部份無法上流嘅人,特別係要濫炒嘅黑暴,
似乎全無自知之明,以為自己係超人,但卻極度無能(寫低能都美化佢地)。
一個正常商業社會中,地位有高有低,低者依循正途努力向上,高者要致力維持地位。
香港經歷無數,懷才的亦須有機遇配合!如是者有競爭才有進步!才有成功!
香港黑暴?他們見不得人好,仇富仇人叻仇人靚!
不肯努力,但又想飯來張口,人有我無,就要濫炒!
蠢到以 ...
說得很有道理,每一個上流人士都有付出足夠的努力才會成功,不會是一尾叫喊:「我想要!給我!給我!」,然後使用暴力強奪,每一步都是自己踏踏實實地走出來的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-16 09:41 AM 發表

香港俾個咁L軟弱嘅特首帶領, 想有運行都好L難.
香港各樣嘢都俾反對派狂拖後腳, 而林鄭又冇能還擊, 死L得.
請問你認為邊個做特首最強硬?  董伯? 貪曾? CY? 唐唐? 鬍鬚曾?
CY夠唔夠強硬? 但由有意爭特首開始, 已飽受萬箭穿心, 唔只反對派插佢, 所謂建制派一樣插佢, 唐營唔在講, 連葉劉都加過一腳, 任內爆發佔中, 你話我知, CY處理佔中, 有幾強硬?
拆新界僭建, 林鄭政務司執行, 被鄉下佬用車頭相祭奠, 發展新東被屈做大陸人後花園, 連搵地起樓都畀人盲搶地....
最後仲要被放棄連任, 強硬?

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-16 11:21 發表

請問你認為邊個做特首最強硬?  董伯? 貪曾? CY? 唐唐? 鬍鬚曾?
CY夠唔夠強硬? 但由有意爭特首開始, 已飽受萬箭穿心, 唔只反對派插佢, 所謂建制派一樣插佢, 唐營唔在講, 連葉劉都加過一腳, 任內爆發佔中, 你話我知, CY處理佔中, 有幾強硬?
拆新界僭建, 林鄭政務司執行, 被鄉下佬用車頭相祭奠, 發展新東被屈做大陸人後花園, 連搵地起樓都畀人盲搶地....
最後仲 ...
所以唯有期望下一屆, 可以搵個強人上塲.

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-16 11:28 AM 發表

所以唯有期望下一屆, 可以搵個強人上塲.
香港有這個人嗎 ?

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24438485&extra=page%3D1
以下人士  禁止我發言 :
鍾無豔   Pink-puncher  浪裹白條
WongManTak  失禁不改
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-15 23:45 發表

一個良好社會,就像一台電腦,需要有良好的處理器和記憶體,如果任何一方面有所缺失,社會效能就會下降,甚至當機。或許,這個記憶體部分就是充足的樓宇供應和基建設施,讓人們可以安居樂業,過上好日子。

現代社會發展至一定規模,問題必定會有,中國大陸也不會完全避得開,但可能已做足 ...
仲講 香港 有落後中國嘅勢頭笑撚死呀!笑到牙都甩埋。己家香港=鄉肛啊!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvoy 於 16-9-2020 11:31 發表

香港有這個人嗎 ?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-16 12:04 PM 發表

小弟一定支持你
我做政務司司長

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24438485&extra=page%3D1
以下人士  禁止我發言 :
鍾無豔   Pink-puncher  浪裹白條
WongManTak  失禁不改
引用:
原帖由 vvoy 於 16-9-2020 12:07 發表

小弟一定支持你
我做政務司司長

多謝!多謝!
我一定會做好呢份工!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]